ABD'Lİ GOLDMAN SACHS PETKİM LİMANCILIK'IN YÜZDE 30'UNU ALDI

İSTANBUL, 19 Aralık () - ABD mekezli yatırım bankası Goldman Sachs, Petkim'in bağlı ortaklığı Petlim Limancılık'ın yüzde 30 hissesini 250 milyon dolara satın aldı. Petkim, hisse satışı için Goldman Sachs ile Temmuz ayında ön anlaşma...

19 Aralık 2014 Cuma 17:42
ABD'Lİ GOLDMAN SACHS PETKİM LİMANCILIK'IN YÜZDE 30'UNU ALDI






İSTANBUL, 19 Aralık () - ABD mekezli yatırım bankası Goldman Sachs, Petkim'in bağlı ortaklığı Petlim Limancılık'ın yüzde 30 hissesini 250 milyon dolara satın aldı. Petkim, hisse satışı için Goldman Sachs ile Temmuz ayında ön anlaşma imzalamıştı.

Petkim'den Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamaya göre, satış işleminin yanı sıra Goldman Sachs, Socar Turkey Enerji A.Ş (STEAŞ) ile 7 yıl süreli satma hakkı sözleşmesi imzaladı. Buna göre, Goldman Sachs, sözleşme karşılığında STEAŞ'a 50 milyon dolar tutarında peşin ödeme yapacak.

Satım opsiyonunun Goldman Sachs tarafından kullanılması halinde STEAŞ, Goldman Sachs'ın devraldığı hisseleri opsiyon sözleşmesinde tarafların anlaşmış olduğu ve hakkın kullanılmasından önce ödenecek olan minimum getiriye ek olarak ödenecek 300 milyon dolar karşılığında devralacak.

Petkim'in bahsedilen satma hakkı sözleşmesinden kaynaklanacak bir yükümlülüğü ise
bulunmayacak. Goldman Sachs da satma hakkından kaynaklanabilecek riski minimize edebilmek amacıyla, sahibi olduğu hisseler ve satma hakkı üzerinde, nihai yatırımcılar lehine teminat tesis edecek.

Açıklamaya görea, hisselerin, herhangi bir zamanda satılması durumunda, taahhüt edilen satma hakkı bedelinin üzerindeki artı değer STEAŞ ile oransal olarak söz konusu nihai yatırımcılar ile Goldman Sachs arasında paylaşılacak.

Goldman Sachs satma hakkının kullanılmasına kadar geçen süreçte satma hakkından kaynaklanan riskini artırıp azaltabilecek.

Açıklamada ayrıca, STEAŞ'ın ana hissedarı Socar Azerbaycan'ın, STEAŞ'ın bu işlemle ilgili yükümlülüklerini yerine getirebilecek kaynaklara sahip olmasını temin etme niyetinde olduğunu ifade eden bir güvence mektubu sağladığı belirtildi.

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.