Akaryakıt indirimine vergi engeli

Son 1,5 aylık dönemde benzindeki indirim yüzde 5’i bulurken motorinin indirimi yüzde 1,6 ile sınırlı kaldı. Bir haftalık dönemde ise motorin 10, benzin 19 kuruş ucuzladı. Uzmanlara göre vergi gelirleri azalmasın diye motorine gecikmeli ve sınırlı indirim yapılıyor.

18 Ekim 2014 Cumartesi 10:06
Akaryakıt indirimine vergi engeli






Akaryakıt indirimine vergi engeli

Dünyada petrol fiyatları hızla düşerken, Türkiye'de bu durum pompalara kuruşla yansıdı. Akaryakıt tüketiminde en büyük kalemi oluşturan motorine gelen toplam 15 kuruşluk indirim, uluslararası piyasa fiyatlarının çok altındı. Döviz kuruna endekslenen petrol fiyatları düşse bile tüketiciye pek yansımıyor.

BENZİN'DE YÜZDE 5 İNDİRİM

Akaryakıt satışlarının yüzde 81’ini motorin, yüzde 9,8’ini benzin oluşturuyor. Son 1,5 aylık dönemde benzindeki indirim yüzde 5’i bulurken motorinin indirimi yüzde 1,6 ile sınırlı kaldı. Bir haftalık dönemde ise motorin 10, benzin 19 kuruş ucuzladı. Uzmanlara göre vergi gelirleri azalmasın diye motorine gecikmeli ve sınırlı indirim yapılıyor.
Türkiye’de istasyonlarda satışa sunulan akaryakıtın yüzde 81’ini motorin, yüzde 9,8’ini benzin oluşturuyor. Ancak ham petrol fiyatlarındaki düşüş sonrası son 1,5 aylık dönemde benzindeki indirim yüzde 5’i bulurken motorin indirimi yüzde 1,6 ile sınırlı kaldı. Son bir haftalık dönemde ise litrede motorine 10, benzine ise 19 kuruş indirim yapıldı. Araç sahipleri, bezine yapılan indirimin motorine de yapılmasını isterken, sektör temsilcilerine göre Türkiye’de akaryakıta yüksek vergi devam ettiği sürece benzin ve motorine büyük indirim hayal. Sektör uzmanları ise konuya farklı bir yorum getirdi: Motorindeki indirimin düşük kalması tamamen uluslararası piyasalardaki taleple ilgili bir durumdur.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Petrol Sektör Raporu’na göre, Ocak-Temmuz 2014 döneminde göre toplam 10,8 milyon ton akaryakıt satışı yapıldı. Bu satışlarda 8,8 milyon ton ile motorin ilk sırada yer alıyor. Motorini 1 milyon ton ile benzin takip ediyor. Üçüncü sırada ise 614 bin ton satış ile biodizel ihtiva eden motorin bulunuyor. Geri kalan miktarı ise fuel-oil, gaz yağı, jet yakıtı ve harmanlanan etanol oluşturuyor. Zaman akaryakıta yüksek vergi konusunu ‘Petrol 50 dolara düşse bile bu vergilerle ucuz benzin hayal’ başlığı ile dün kamuoyunun gündemine taşımıştı.

MOTORİNDE İNDİRİM DÜŞÜK KALDI

1 Eylül-17 Ekim döneminde ham petrolün varil fiyatı yüzde 15,7 düşüşle 102 dolardan 86 dolara geriledi. Resmi veriler, petrol fiyatlarındaki gerilemenin benzinin pompa fiyatına daha hızlı yansıdığını ortaya koyuyor. EPDK ve sektör verilerine göre, son bir haftalık dönemde benzin fiyatlarında iki kere indirim gelirken motorine ise bir kere fiyat değişikliği oldu. Aynı verilere göre 1 Eylül’de istasyonda litresi 4,97 lira olan benzinin fiyatı 17 Ekim’de yüzde 5 ucuzlamayla 4,72 liraya geriledi. Motorinin fiyatı ise yüzde 1,6 ile 4,41 liradan 4,34 liraya düştü. Akaryakıt fiyatlarının belirlenmesinde en önemli kriterlerden birisi olan döviz (dolar) kuruda yüzde 5,1 artışla 2,16’dan 2,27 liraya yükseldi. KAYNAK ZAMAN GAZETESİ
Son Güncelleme: 18.10.2014 10:09
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.