Akaryakıtta Bayi Kâr Marjları Avrupa'ya Bağlandı

İSTANBUL, 7 Kasım () - Akaryakıt fiyatları ve bayi kâr marjlarının belirlenmesinde bugünden itibaren yeni metodolojiye geçiliyor. Fiyatlar yine Akdeniz piyasasına göre belirlenirken, bayi kâr marjları da Avrupa ülkelerine göre ayarlanacak;...

07 Kasım 2014 Cuma 08:34
Akaryakıtta Bayi Kâr Marjları Avrupa'ya Bağlandı






Akaryakıtta Bayi Kâr Marjları Avrupa'ya Bağlandı

İSTANBUL, 7 Kasım () - Akaryakıt fiyatları ve bayi kâr marjlarının belirlenmesinde bugünden itibaren yeni metodolojiye geçiliyor. Fiyatlar yine Akdeniz piyasasına göre belirlenirken, bayi kâr marjları da Avrupa ülkelerine göre ayarlanacak; ancak, piyasa koşullarına göre farklılıklar yapılabilecek.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan kararına göre, akaryakıt satış fiyatının takibinde Platts European Market Scan’de CIF MED (Genova/Lavera) başlığı altında dolar/ton cinsinden yayımlanan günlük fiyatların ortalamasının Merkez Bankası tarafından açıklanan döviz satış kuru üzerinden liraya çevrilmiş olan tutarı dikkate alınacak.

Bu tutarın litre başına lire değerinin hesaplanmasında yoğunluk değeri motorin için 0.845 ton/m3 ve benzin için 0.775 ton/m3 olarak uygulanacak. 

Rafinerici lisansı sahipleri tarafından belirlenecek ürün fiyatında ürünün uluslararası piyasadaki fiyatının TL cinsinden değerine ilaveten ülke içi pazara sunumu kapsamında katlanılan maliyetler de dikkate alınacak.

Dağıtıcı ve bayi marjı toplamının takibinde; 1 Ocak 2015 tarihine kadar en yüksek işlem hacimli 8 dağıtıcının İstanbul Avrupa Yakası için EPDK’ya bildirdiği bayi tavan satış fiyatlarının ortalaması, bu tarihten itibaren ise, söz konusu dağıtıcıların bayilerine ilişkin EPDK’ya bildirilen ilan panosunda yer alan satış fiyatlarının ağırlıklı ortalaması dikkate alınacak.

PİYASA KOŞULLARI FARKI

Türkiye ağırlıklı ortalama pompa fiyatından rafineri satış fiyatının düşülmesi ile bulunacak marjın, Birleşik Krallık, İtalya, Fransa, Almanya için Avrupa Birliği resmi internet sayfasında yayımlanan vergisiz pompa satış fiyatlarından ilgili ülkelerdeki ülke içi rafineri satış fiyatları düşülerek bulunan marjların ortalaması ile uyumlu olması esas olacak. Ancak, belirlenecek marjlara, Türkiye ile söz konusu ülkelerdeki piyasa şartlarındaki farklılıkların etkisi yansıtılabilecek.

Bu ülkeler için ülke içi rafineri satış fiyatına ulaşılamaması durumunda, rafineri fiyatı olarak Platts European Market Scan’de CIF MED (Genova/Lavera) başlığı altında ABD Doları/ton cinsinden yayımlanan günlük fiyatların ortalaması esas alınacak.

 

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.