Akkuyu NGS'nin ilk Türk mühendisleri mezuniyet için gün sayıyor

Türkiye'nin ilk nükleer enerji projesi Akkuyu NGS'de çalışmak üzere Rusya Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesinde eğitim gören Türk öğrencilerin ilk grubu, 28 Şubat 2018'de mezun olacak.

09 Aralık 2017 Cumartesi 14:32
Akkuyu NGS'nin ilk Türk mühendisleri mezuniyet için gün sayıyor






ANKARA(AA) - Türkiye'nin ilk nükleer santral projesi Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) çalışmak üzere Rusya Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesinde (MEPhI) nükleer mühendislik eğitimi gören Türk öğrenciler mezuniyet için gün sayıyor.

Türkiye ve Rusya arasında 2010'da imzalanan anlaşma kapsamında nükleer enerji alanında uzman kadro yetiştirmek amacıyla Rusya'nın MEPhI üniversitesine gönderilen öğrenciler, 6,5 yıllık nükleer enerji mühendisliği eğitiminin ardından 28 Şubat 2018'de mezun olacak.

Anlaşma kapsamında ilk olarak 2011'de Rusya'ya gönderilen 35 öğrenci, MEPhI'deki eğitimlerini tamamlayarak Türkiye'ye dönecek ve Akkuyu Nükleer AŞ'de çalışmaya başlayacak.

MEPhI'nin Obninsk yerleşkesinde eğitim gören ve gelecek yıl mezun olacak son sınıf öğrencisi Emre Yarar, nükleer enerji alanıyla ilgili hedeflerini AA muhabirine anlattı.

Yarar, MEPhI'ye başlamadan önce Hacettepe Üniversitesi Nükleer Enerji Mühendisliği bölümünde eğitim gördüğünü belirterek, "Türkiye'nin nükleer santralinde çalışacak ilk Türk mühendis grubunun içinde yer almaktan dolayı çok mutluyum." ifadesini kullandı.

Dünyanın ilk nükleer santralinin bulunduğu Obninsk şehrinde nükleer enerji alanında dünya çapında bilim adamlarından eğitim aldıklarını dile getiren Yarar, şöyle konuştu:

"Üniversitemizde kendi alanlarında uzmanlaşmış, uluslararası kuruluşlarda görevli birçok değerli hocamız var. Ülkemize kurulacak nükleer santral hakkında her şeyi en ufak detayına kadar hem teorik hem pratik açıdan öğrendim. Derslerin dışında 3. sınıftan itibaren bir öğretmenimle çeşitli konularda bilimsel araştırmalar yaptım. Birçok konferansa katıldım. Ülkemin yeni kazanacağı bir teknolojide benim de payımın olacağını bilmek çok gurur verici. Hedefim, Türkiye'nin kendi nükleer santralini inşa etmesinde rol almak. Bunun için de zamanı iyi değerlendirip her gün bilgilerime yenilerini eklemeye çalışıyorum."

Yarar, nükleerden sadece elektrik üretiminde yararlanılmadığını, nükleer enerji teknolojisinin tıptan haberleşmeye, tarımdan sanayiye kadar her alanda kullanıldığını söyledi.

Muhabir: Hüseyin Erdoğan

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.