Ali Babacan'a göre dolar neden yükseldi?

Eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, dolardaki hareketle ilgili olarak, "Asıl faktör dış etkenler. İç belirsizliklerimiz ortadan kalkınca gelişmekte olan ülkeler arasında daha az etkilenen ülkeler arasına gireriz" dedi.

08 Ekim 2015 Perşembe 01:01
Ali Babacan'a göre dolar neden yükseldi?






Ali Babacan'a göre dolar neden yükseldi?

Serbest piyasada doların hızlı artışı enflasyon üzerindeki baskısını sürdürürken, seçim hükümetinin piyasaları ranatlatmak için aldığı kararlar Ali Babacan tarafından ilk kez yorumlandı. Eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, dolardaki hareketle ilgili olarak, "Asıl faktör dış etkenler. İç belirsizliklerimiz ortadan kalkınca gelişmekte olan ülkeler arasında daha az etkilenen ülkeler arasına gireriz" dedi.

Eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan CNBC-e/NTV ortak yayınında soruları yanıtladı. Doların hareketle ilgili konuşan Babacan şunları söyledi: "Türkiye'yi asıl etkileyen faktörler dış faktörler. Bizdeki hareket pek çok gelişmekte olan ülkede oluyor. Real TL'den daha fazla kaybetti. Bizim kendi iç sebeplerimiz de var. Siyasi belirsizlik olunca o ülkede nasıl bir ekonomi politikası uygulanacağıyla ilgili şüpheler çoğalıyor. Seçimlerden sonra kurulacak güçlü bir hükümet ekonomik program ortaya koyduğunda iç belirsizliklerimiz ortadan kalkar. Gelişmekte olan ülkeler arasında daha az etkilenen ülkeler arasına gireriz. Yine dalgalar gelir ama bunu çok daha hafif atlatırız. Seçim çok önemli, seçim sonrası kurulacak hükümetin uygulayacağı politika çok önemli olacak. Fed'in ne yapacağı belirsiz, Çin bir risk kaynağı olarak ortaya çıktı. Çin'de olabilecek kötü gelişmelerin yayılması mümkün olabilir. Biz kendi gemimizi sağlam tutacağız. Geminin rotası belli olacak bu güveni verirsek fırtına bile olsa hedeflere ulaşırız. Bu olmazsa durgun denizde bire rotamız şaşırır."

BÜYÜME YÜZDE 3'Ü RAHAT BULUR 

AK Parti'nin seçim vaatlerine yönelik konuşan Babacan şunları kaydetti: "7 Haziran'da kapsamlı bir seçim beyannamesi açıkladık. Yeni açıklanan projelerin önemli bölümü 7 Haziran'da da vardı. Ancak bazı konularda biraz daha somutlaştırdık. Emekli maaşları için imkan oldukça, Türkiye büyüdükçe hak ettikleri payı vereceğiz diyorduk. Bunu somutlaştırdık. Bütçenin şartları biraz daha iyileşti, büyüme bu yıl yüzde 3'ü rahat bulacak.

ASGARİ ÜCRET SON DAKİKADA KARARA BAĞLANDI

Asgari ücret konusu en son gece son dakikada karara bağlanmış bir husus. Çok ciddi tartışmalar oldu kendi içimizde. 1 Ocak'ta asgari ücret artışı olacak ama bizim niyetimiz Aralık 2016'da 1300 TL olması. İşte tehlike sınıfına göre ayrı asgari ücret belirlemek de gündemimizde. 

GELİR VE KURUMLAR VERGİSİ TEK ELDEN TOPLANACAK

Gelir vergisi tasarısı TBMM'de. Öncelikle gelir vergisi ve kurumlar vergisini tek bir mevzuatta toparlanacak. Sahadaki gerçeği dikkate alan bir mevzuat çabası söz konusu olacak. Gerçekten kazananı tespit edip ondan vergi alabilmek. 

VAATLERİN MALİYETİ 19 MİLYAR LİRA

Vaatlerin gelecek yıl bütçe üzerindeki etkisi GSYH'nin yüzde 1'i. Rakam olarak 19-21 milyar lira civarında oluşacak bir maliyet. Vaatlerin maliyeti her yıl bütçe hazırlanırken oluşacak bir tedbir kararıdır. Vaatler bizi mali disiplinden uzaklaştırmamalı dedik. Ortaya çıkan maliyetler bütçe hedeflerini etkilemeyen boyutta. Diğer partilerin vaatleri kriz günlerine götürür. Biz ne söz verdiysek azami çabası içinde olduk." 

BAŞBAKAN SON GÜN ARADI, ADAY OLDUM

Babacan yeniden adaylık süreciyle ilgili soruya "Parti tüzüğünde 3 dönemi kuralını yazdık. 7 Haziran'da kural gereği aday olamadık. Tekrar seçim gündeme gelince 3 dönem kuralı devreden çıkmış oldu. Ben başvuru yapmadım çünkü planlarımı ona göre hazırlamıştım. İçinde olduğum ticarete, iş dünyasına geri dönerim hazırlığı içindeydim. Ancak son saatlerde Cumhurbaşkanı ve Başbakanımız Cuma namazı sonrası konuşmuşlar. Başbakanımız aradı 'seni listeye yazdık' dedi. Saat 14.30 gibi aradı ve tekrar vatana hizmet çağrısı gelince reddetmek zor oluyor. Onun ötesinde konuşulmuş bir şey yok. Çağrı gelince reddetmedim" sözleriyle yanıt verdi. Babacan, adalet ve eğitim konusunda daha çok şey yapmaları gerektiğini, bu konuda arzu ettikleri şeyleri ortaya koyamadıklarını kaydetti. 

RUSYA İLE ORTAK ÇIKARLARIMIZ VAR

Rusya'nın hava sahasını ihlali ile ilgili konuşan Babacan, "Suriye krizinde en başından beri ilkeli durduk. Türkiye olarak hep uluslararası hukuk dedik. Rusya bizim için dost bir ülke. Pek çok alanda ortak çıkarlarımız var. Biz diyalog kapılarını sürekli açık tutarak karşılıklı saygıyla çözebilmeyi ümit ediyoruz" dedi. ntvpara.com
Son Güncelleme: 08.10.2015 01:02
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.