Altına pırlantaya yok ama vakirin helvasına lüks vergi koydular

Sonunda bunu da yaptılar. Pırlanta ve mücevharata koyamadıkları lüks tüketim vergisini fakirin helvasına koymayı başardılar.

26 Aralık 2014 Cuma 02:54
Altına pırlantaya yok ama vakirin helvasına lüks vergi koydular






Fakirin helvasına lüks tüketim vergisi

Zenginlerin sofralarına, kolundaki saate, parmağında gerdanındaki mücevhere lüks tüketim vergisi koyamayan maliye sonunda fakirin helvasına yüzde 24 vergi koydu. Sofraların vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan helva ve tahin, yüzde 24’e varan vergi oranları sebebiyle lüks tüketime girdi.
Türkiye’nin dünya helva pazarındaki liderliğini kaybetmek üzere olduğunu belirten Susam Tahin Helva ve Reçel İmalatçıları Derneği (SÜTHER) Başkanı Necati Göksu, “Yunanistan, Mısır, Cezayir gibi ülkeler Türkiye’nin pazar liderliğini elinden almaya başladı. Yeni yılda susama uygulanan verginin hafifletilerek sektöre nefes alma ve rekabet desteği sağlanmalı. Bu vergi maliyetleriyle geleneksel lezzetlerimiz kaybolmaya yüz tutacak.” dedi.

Susam üzerindeki yüzde 24’e varan vergi maliyetlerinin üretici ve tüketiciyi zor durumda bıraktığına dikkat çeken SÜTHER Başkanı Göksu, yaptığı yazılı açıklamada, yıllık 150 bin ton susam tüketimi yapan Türkiye’nin Çin ve Hindistan’dan sonra ithalatta önemli bir yer tuttuğunu belirtiyor. Yerli susam üretimi ise ihtiyacın ancak yüzde 5’ini karşılıyor. Susamın kullanıldığı ürünler 1 milyar doların üzerinde bir pazar oluşturuyor.

Göksu, “Şu anki vergi oranları üretici ve tüketicinin aleyhine. Ortadoğu ve Arap ülkeleri başta olmak üzere sektörümüz 50’den fazla ülkeye ihracat yapmakta. Kalitesi ve işçiliği nedeniyle Türk helvası tüm dünyada ilk tercihler arasında yer alıyor. Susam fiyatlarındaki artışın üzerine bir de Türkiye’deki vergiler eklendiğinde rekabet gücümüz çok azaldı. Pek çok ülkede liderliğimizi Yunanistan ve Mısır’a kaptırıyoruz. Baklava ve yoğurt gibi bize has lezzetleri pek çok pazarda Yunanistan sahipleniyor. Aynı durumun helva için de yaşanmaması adına önlemler almalıyız. Hükümetin bu alanda bir çalışma yaptığını biliyoruz. Sektör olarak susamın vergisinin yüzde 24’ten 10’a indirilmesini istiyoruz. İndirim olursa biz üreticiler de helva ve tahin ürünlerinde fazlasıyla indirim yaparız.” ifadelerine yer verdi.



Son Güncelleme: 26.12.2014 02:58
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.