Amerikan şirketi Alman uçağını 'Milli uçak' diye üretecek!

Türk malı yerli yolcu uçağı projesinde 203 Türk şirketi Ulaştırma Bakanlığı'nın kata-kullisi ile devre dışı bırakıldı. Alman patentli küçük çaplı yolcu uçağı Dornier'i bir Amerikar Şirketi Türkiye'de üretmek için kolları sıvadı. AR-GE için kolları sıvayan 203 Türk şirket ise isyanda.

04 Mayıs 2015 Pazartesi 10:07
Amerikan şirketi Alman uçağını 'Milli uçak' diye üretecek!






Amerikan şirketi Alman uçağını 'Milli uçak' diye üretecek!

Türk malı yolcu uçağı için Ulaştırma Bakanlığı'nın çağrısı üzerine 200'den fazla şirket AR-Ge başvurdu. Ulaştırma Bakanlığı 3 yıl önce yaptığı çağrı için başvuruda bulunan hiç bir Türk şirketine geri dönüp olumlu ya da olumsuz bir cevap vermedi.

1.5 milyar dolarlık dev girişimin adını "Milli Yolcu Uçağı" projesi olarak açıklayan Ulaştırma Bakanlığı sahibi Türk olan bir Amerikan Şirketi'nin evlere şenlik teklifine onay vermek üzere. Ankara kulislerinde yüksek sesle konuşulmaya başlanan proje gerçekleşirse Alman patentli Dornier 328 Jet uçağını Amerikan teknolojisiyle Türkiye'de montajını yaparak "Milli Uçak" diye piyasaya sürecekler..

NERESİ MİLLİ UÇAK?

Türkiye'nin uçak teknolojisinde dışa bağımlılıktan kurtarmaya yönelik proje uzun yıllardır tartışma konusu. Yerli yolcu uçağının yapımı için öne çıkan ABD’de yaşayan Türk çift Fatih ve Eren Özmen bu konuda Türkiye'de şirket kurdu.

Geçtiğimiz hafta Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında yapılan Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) toplantısında 32 kişilik bölgesel yolcu uçağı projesi için ABD’de yaşayan Fatih-Eren Özmen çiftinin Şubat ayında satın aldığı Alman yapımı Dornier 328 Jet modelinin öne çıktığı iddia edilmişti.

DORNİER'İN LİSANSINA SAHİP

Bu iddia geçtiğimiz günlerde daha da gerçeklik kazandı. Fatih ve Eren Özmen çifti Mart ayı içinde Ankara Bilkent’teki teknopark bölgesinde 1 milyon 250 bin lira sermayeyle Özjet Havacılık Teknolojileri A.Ş. adlı bir şirket kurdu. Şimdilik şirketin tek ortağı olarak Özmen çiftinin ABD’de bulunan kuruluşu Sierra Nevada Corporation Holdings LTD. gözüküyor.

Ticaret Sicil Gazetesi'nde yayınlanan kuruluş sözleşmesinde şirketin faaliyet alanı olarak her türlü hava aracı, yazılım ve tasarım yapmak ve servis hizmeti vermek olarak gözüküyor. Özmen çiftinin şirketi SNC, geçtiğimiz Şubat’ta Alman havacılık şirketi 328 Support Services GMBH’yi satın alarak Dornier 328’in lisans haklarına sahip oldu.

203 ŞİRKET BAŞVURDU

Ancak 1.5 milyar dolarlık 'Milli Bölgesel Yolcu Uçağı' projesiyle ilgili gelinen noktaya yerli savunma ve havacılık sektörü tepki gösteriyor. Çünkü 2010'da proje başladığında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından savunma ve havacılık sektörüne yönelik Ar-Ge çağrıları yapılmıştı. Toplamda 203 şirket Ar-Ge başvurusu yaptı ancak bakanlık bu şirketlerin hiç birine geri dönmedi. Sektördeki şirketlerin yöneticileri bu kadar büyük maliyetli bir üretimin ihalesiz ve doğal olarak rekabetten uzak ortamda seçilen bir şirkete verilmesini eşitliğe aykırı buluyor.

ABD ŞİRKETİNİ DEV YAPTILAR

Nevada Üniversitesi’nde elektrik mühendisliği okuyan Fatih Özmen ile eşi Eren Özmen, ABD’de 1963’te kurulan SNC şirketini 1994’te satın aldı. SNC, 2 bin 100 personeliyle ağırlıklı olarak ABD ordusuna iş yapıyor. Elektronik, uzay, havacılık, mikro uydu, uçak, iletişim sistemleri ve güneş enerjisi alanlarında faaliyet gösteren şirket, 2010’da ABD’nin en hızlı büyüyen 10 şirketinden biri seçildi. SNC, gelişmekte olan ülkelerde şirket satın almaları yapıyor.

ANKA'YA İNİŞ TAKIMI VERDİLER

SNC, TAİ'nin ürettiği insansız hava aracı ANKA'ya ABD Savunma Bakanlığı'nın kısıtlamaya haiz özel ihracat izniyle sattığı iniş sistemleriyle gündeme gelmişti. ANKA, Batman'da test aşamasında düşmüştü.

50 UÇAK ÜRETİLECEK


SNC nihai sözleşme imzalanırsa ilk etapta uçağın fikri ve sınai hakları Türkiye tarafından satın alınacak ve 50 uçaklık üretim için planlama yapılacak. Bütçe savunma sanayi destekleme fonundan karşılanacak. Üretim aşamasına TUŞAŞ ile bazı yerli şirketlerin de katılması planlanıyor.
Son Güncelleme: 04.05.2015 10:13
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.