Bakan Işık: Kamu alımlarında yerli üretim desteklenecek (2)

BOSCH’UN YENİ FREN FABRİKASINI AÇTI Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Bursa’da 'Yerli Malı Belgelendir' toplantısının ardından cuma namazın Eskikaraağaç Köyü’ndeki camide kıldı. Bakan Işık daha sonra Bosch...

27 Mart 2015 Cuma 17:44
Bakan Işık: Kamu alımlarında yerli üretim desteklenecek (2)






BOSCH’UN YENİ FREN FABRİKASINI AÇTI
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Bursa’da 'Yerli Malı Belgelendir' toplantısının ardından cuma namazın Eskikaraağaç Köyü’ndeki camide kıldı.
Bakan Işık daha sonra Bosch tarafından yaptırılan ve servo fren üretecek yeni fabrikanın açılış törenine katıldı. Burada konuşan Bakan Işık, Türkiye hakkında olumsuz  mesaj verenlerin hepsinin kaybettiğini belirterek, "İnanıyorum ki bundan sonrada böyle olacak. Ama en küçük dalgalanmada kaçanlar hep kaybetti. Bosch gibi global şirketlerin bir ülkede yatırım yapması için şartlar vardır. Bunların bir tanesi iç pazar. Türkiye’de güçlü bir iç Pazar var. İkincisi ülkenin bölgedeki konumu ve ihracat kapasitesi. Bu açıdan Türkiye önemli bir ülke. Bir başka sebep, devlet ve hükümetin sunduğu teşvikler. Buda önemli. Bu açıdan hükümetimiz yatırımcılara önemli destekler sunuyor. Eğer Türkiye’nin nitelikli insan gücü olmasaydı Bosch’un Türkiye’ye yatırım yapması bu kadar kolay olmazdı" dedi.
'ARABALAR BİRBİRLERİYLE KONUŞACAK'
Teknolojinin her geçen gün büyüdüğüne dikkat çeken Işık, şöyle devam etti:

"Teknoloji de öyle gelişmeler var ki adeta bugüne kadar bildiğiniz şeyleri unutun cinsinden. Daha düne kadar uçaklarda otomatik pilot uygulaması var diye bakıyorduk. Şimdi otomobillere de geliyor. Artık sensor teknolojisi o kadar gelişti ki araçlar kendi aralarındaki mesafeleri kendileri ölçüyor. Şoför frene basmasa bile araç kendi basıyor. Artık dijital ortamda tanımlanmış yollarda sürücüsüz araç görme imkânımız var. Şimdi daha ileri teknolojilerde gelişmeye başladı İnterneti biz insanlar arası iletişimde kullanıyorduk. Artık her şeyin interneti kavramının günlük hayatımıza girdi. Artık arabalar, arabalar konuşacak. Arabanın içerisindeki parçalar birbirleriyle konuşacak. Siz direksiyon koltuğunda giderken kitabınızı okuyacaksınız tanımlanmış yolda araç kendi kendine gidecek. Gerçi bizim bazı otobüs şoförlerimiz araç kullanırken kitap okuyormuş onu bazı internet sitelerinde bunu gördük. Ama bu defa teknoloji ve güvenlik olarak araç kendi kendine gidecek."
Fren fabrikasının inşaatı kısa sürede tamamladıklarını belirten Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young da "Şu anda diğer fabrikalarımız ile beraber Bursa’daki fabrika sayımız 5’e çıktı. Geçen sene Türkiye’de 1.1 milyon araç üretildi. Biz bunların yüzde 70’inin bunların fren sistemlerini karşıladık. İnandığımız Türkiye otomotiv sanayinin ileride büyüme olasılığına göre bu fabrikayı inşa ettik. Türk otomotiv sanayinin hem kapasite hem de teknolojik bakımından da karşılamaya hazırız. Son 43 senedir 2 milyar Euro doğrudan kalıcı yatırım yaptık. Son 5 yılda ise Bursa’ya 500 milyon Euro yatırım yaptık. Ülkemizin toplan yüzde birden fazla pay alıyoruz. Bununla da gurur duyuyoruz. Türkiye’de de 3 tane Ar-Ge merkezimiz var"  diye konuştu.
Kürsüye çıkan Türk Metal İş Sendikası Genel Başkanı Pervul Kavlak ise Bosch yöneticileri sendika arasında uyuşmazlık olduğuna dikkat çekti ve işçilerin sendikasız çalıştırılmasının doğru olmadığını söyledi.
Konuşmaların ardından fabrikanın açılışı gerçekleştirildi. Daha sonra Bakan Işık fabrikayı gezdi.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.