BAKAN YILDIZ: PETROL ÜRÜNLERİNDE 6 AYDA 6 MİLYAR DOLAR TASARRUF SAĞLANDI

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, petrol ürünlerinde son 6 ayda 6 milyar dolar tasarruf sağlandığını söyledi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, geceyi geçirdiği Kahramanmaraş'ta kent protokolüyle DSİ 20'nci...

21 Aralık 2014 Pazar 12:14
BAKAN YILDIZ: PETROL ÜRÜNLERİNDE 6 AYDA 6 MİLYAR DOLAR TASARRUF SAĞLANDI






ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, petrol ürünlerinde son 6 ayda 6 milyar dolar tasarruf sağlandığını söyledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, geceyi geçirdiği Kahramanmaraş'ta kent protokolüyle DSİ 20'nci Bölge Müdürlüğü'nde düzenlenen kahvaltıda bir araya geldi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Taner Yıldız, petrol ürünlerinde 10 kez indirim yapıldığını ifade etti. Uluslararası piyasada ham petrolün fiyatının düşüşü ile orantılı olarak fiyatlarda indirime gidildiğini anlatan Yıldız şöyle dedi:
"Bundan sonraki seyirde 60 dolarlara dayandı. Bir kısım uluslararası otoriteler, bunun biraz daha düşeceğini, bir kısmı da bundan sonra çok düşmeyeceğini söylüyor. Bu öngörüleri şuanda erken buluyorum ben. Herhangi bir fikir söylemek şuan için erken. Çünkü çok hareketli o yüzden eğer uluslararası piyasada fiyatlarla alakalı bir düşüş olursa bu bütün vatandaşlarımıza yansıyacaktır. 55 litrelik bir depo daha önce 260-265 liraya dolarken benzinde bugün artık 40 lira ucuza doluyor. Neredeyse 225 liraya dolmaya başladı. Bu vatandaşımızın cebine bizatihi yansıyan bir kalemdir. Son 6 ay içerisinde neredeyse 6 milyar dolar civarında daha az petrol ürünlerine vatandaşımız para veriyor bu ülkede. Bu hem cari açık açısından hem de ulaşım ve enerji kalemleri ithalatı açısından olumlu gelişmedir. Hep beraber bu seyri de izleyeceğiz."
Kahramanmaraş'ta 4 yıl içerisinde 3 milyar 6 milyon dolar, ülke genelinde ise toplam 12 milyar dolarlık yatırım yapılacağını ve bunlarla ilgili Katar, Japonya, Güney Kore ve Çin ön görüşmeler yapıldığını kaydeden Bakan Taner Yıldız, Türkiye'nin en büyük kömür yatırımlarından birinin Kahramanmaraş'a yapılacağını ifade etti.
Türkiye'de kurulu gücün yaklaşık yüzde 6'sını oluşturan 4 bin 100 megavatlık gücün Kahramanmaraş'ta yer aldığını anlatan Bakan Yıldız, şöyle devam etti:
"En önemli yanlarından bir tanesi de su ve rüzgar kaynaklarımız ile yerli kömürümüz açısından son derece önemli. Şuana kadar 3 katrilyon liralık yatırım yaptık. Bu yatırımlar AK Parti hükümeti döneminde. Önümüzdeki süreçte Afşin-Elbistan A Santrali malum çevreyle alakalı bir kısım haklı hassasiyetlerin oluştuğu bir santraldir. Yaşı da artık 30-35 yılı geçti, hem rehabilite edilmesi lazım, hem de yeni bir ünitenin kurulması lazım. Bununla alakalı ön anlaşmalarımızı yaptık. Danıştay, yargı ve hukuk kararlarının da olduğu bir sözleşmeyi karşılıklı imzaladık. İnşallah Kahramanmaraş'a önümüzdeki çok kısa vadede, yaklaşık 4 yıl içerisinde 3.6 milyar dolarlık daha yatırım yapılacak. Bu, C, D, E, F'den ayrı olarak yapılacak. Afşin-Elbistan A santrali olarak yapılacak."
Bakan Yıldız yapılacak yatırımların hem kömürün çıkarılma üniteleriyle alakalı hem de ekonomiye ciddi bir hareketlilik getireceğini ifade ederek, "Sayın Katar Emiri'nin Türkiye ziyaretinde cuma günü, Afşin-Elbistan santrallerinin özelikle Katar sermayesiyle beraber nasıl yapılacağıyla konuşuldu. Hem Japonya, Güney Kore hem de Çin'in ilgisinde olduğu bir yer burası. Tabi ki, bizim orada lokasyonu özellikle o geniş alanın 4.2 milyar tonluk, yerli kömürümüzün neredeyse 3'te 1'inin bulunduğu bölgede, bunları çok iyi hazırlamamız lazım. Yani Kahramanmaraş'a Türkiye'nin en büyük kömür yatırımlarından bir tanesini yapacağız. Bazı aksamalarımız oldu. Zaman açısından süreçte bazı aksamalar oldu. Fakat inşallah bunları telafi edeceğiz. Bunların da tabi gerekçeleri vardı. Çok iyi bir görüşme oldu, Katarla yaptığımız. Katar Yatırım Ajansı'nın birebir takip ettiği bir proje. İnşallah önümüzdeki süreçte gayet güzel yatırımları Kahramanmaraş'a kazandıracağız. 12 milyar dolar civarında olacak Katar'ın yapacağı yatırım. Tabi ki, nihai bir noktaya ulaşmış değiliz. Dediğim ülkelerinde ilgisinde olduğunu söylemem lazım. Tarifelerin oluşması lazım. O nihai teklifte bunların olması lazım. O yüzden önümüzdeki 3-4 ayı çok iyi değerlendirmek istiyoruz" diye konuştu.
Bakan Yıldız, açıklamasının ardından partisinin il mongresi'ne katılmak üzere karayoluyla Kilis'e gitti.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.