Besim Tibuk yöntemiyle şirket kurdu, dünya devi oldu

Besim Tibuk yöntemiyle şirket kurdu, dünya devi oldu, Ali Baba Nasıl kuruldu?

19 Eylül 2014 Cuma 21:51
Besim Tibuk yöntemiyle şirket kurdu, dünya devi oldu






Besim Tibuk yöntemiyle şirket kurdu, dünya devi oldu, Ali Baba Nasıl kuruldu?

Garsonluk, öğretmenlik, inşaat işçiliği yaptı. Aylık en yüksek geliri 450 dolara kadar yükseldi. Sonunda Türk işadamı Besim Tibuk'un 1980'li yıllarda yaptığı gibi yakın abrabalarından ve arkadaşlarından borç para toplayarak şirket kurdu. Bugün dün devi haline gelen Alibaba böyle ortaya çıktı..


Çinli internet ticaret devi Alibaba'nın ilginç hikayesi buğün dünyanın en çok konuştuğu konu haline geldi. Alibaba'nın New York Borsası'nda hisselerinin satılmala başlamasından sonra Alibaba'nın hikayesi de dilden dile dolaşmaya başladı. 'Baba' simgesiyle işlem gören şirketin hissesi 68 dolara satılan şirketin piyasa değeri 168 milyar dolara ulaştı.


Şirketin hisseleri kadar hikayesi de büyük ilgi görüyor. Alibaba, kurucusu Jack  Ma'yı 15 yılda Çin'in en zengin işadamı yaptı.
Üniversite sınavını güçlükle kazanarak ingilizce öğretmenliği eğitimi alan Ma, gençlik yıllarında yaptığı birçok iş başvurusundan red cevabı almış.Alibaba şirketini kurana dek, günde 15 dolar kazandıran işlerde çalışmış.
Bugün dünya devleri arasında yer alan şirketini de 80 kişiden toplam 60 bin dolar borç alarak açmış. Bugün E-bay ve Amazon'u geride bırakan "Alibaba"nın yıllık cirosu  300 milyar doları aşıyor. Bu devasa şirketin kuruluşunda ise Jack  Ma'nin yakınlarının ve arkadaşlarının emeği büyük. Tüm arkadaşlarından şirketin ilk kuruluşu sırasında destek isteyen Jack  Ma kısa süre içerisinde 80 bin dolar toplayabildi. Bu yöntem 1980'li yıllarda Türkiye'de işadamı Besim Tibuk ve üniversiteden arkadaşları tarafından da başarıyla uygulandı. Tibuk bu yöntemi yıllar sonra bir gazeteye verdiği röportajda anlatırken ticaret için gençlere de benzer yolları tavsiye etmişti. Kombassan Holding'in de benzer yöntemlerle Konya ve Almanya'da çok sayıda vatandaşın desteğiyle kurulmuştu.
Son Güncelleme: 19.09.2014 21:53
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.