Betam: Türkiye ihracatını 2014 yılında AB pazarı kurtardı

İstanbul, 27 Mart () - Avrupa Birliği'ne yapılan ihracattaki artış, Türkiye ihracatının 2014 yılını yükseliş ile kapatmasını destekledi. Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (Betam) Araştırma Görevlisi...

27 Mart 2015 Cuma 11:42
Betam: Türkiye ihracatını 2014 yılında AB pazarı kurtardı






İstanbul, 27 Mart () - Avrupa Birliği'ne yapılan ihracattaki artış, Türkiye ihracatının 2014 yılını yükseliş ile kapatmasını destekledi.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (Betam) Araştırma Görevlisi Barış Soybilgen tarafından hazırlanan "2014 ihracatını AB kurtardı" başlıklı araştırma notunda, 2014 yılında Türkiye'nin ihracatının bir önceki yıla göre yüzde 3.8 artarak 158 milyar dolara çıktığına işaret edildi.

Türkiye ihracatının 1980-2014 arası ortalama artış hızının yüzde 12.5 olduğu belirtilen notta, "Bu artış hızı Türkiye'nin uzun vadeli ortalama ihracat artış hızının oldukça altında bir artışa denk geliyor" denildi.

Geçtiğimiz yıl büyüme hızı artan AB'ye yapılan ihracat ise yüzde 8.6 artarak son üç yılın en yüksek hızına ulaştığının altı çizilen Betam notunda, 2014 yılında Türkiye'nin dış ticaret partnerlerinde bir dizi karışıklık yaşandığı anımsatıldı.

Jeopolitik riskler ve Türkiye'nin bölge ülkeleri ile olan ilişkilerinin durumu nedeniyle bir kaç yıl daha Kuzay Afrika ile Ortadoğu'ya yapılan ihracatın sınırlı bir artış göstermesinin  beklendiği belirtilen notta, "Türkiye'nin önemli ticaret ortaklarından biri olan Rusya'ya uygulanan ambargo ve petrol fiyatlarındaki düşüş bu yıl Rusya'nın ekonomisinde güçlü bir daralmaya yol açacak" denildi ve şu öngörülere yer verildi:

"Bu da Türkiye'nin ihracatına önemli ölçüde azaltıcı etki yapacak. 2015 Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, Rusya'ya yapılan ihracatın yüzde 31,4 düştüğü görünüyor.
Eurostat tahminlerine göre önümüzdeki bir kaç yılda daha AB bölgesinde güçlü bir toparlanma beklenmiyor. Bu nedenle AB'ye yapılan ihracat artışının 2014 seviyesindeki gibi devam etmesini bekliyoruz; 2007 öncesi gibi yüksek ihracat artış hızlarını bir süre daha görmeyi beklemiyoruz. Buna rağmen diğer bölgelerin durumu düşünüldüğünde bu dönemde AB'ye yapılan ihracat Türkiye'deki ihracat sektörü için kurtarıcı olacaktır. AB'nin düşük büyüme oranı ve Türkiye'nin yakın çevresinde karışıkların devam etmesi nedeniyle 2015 yılında da Türkiye'nin ihracat artış hızının düşük kalmasını bekliyoruz."

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.