Bıst "sürdürülebilirlik Endeksi"ni Hesaplamaya Başladı

İSTANBUL, 4 Kasım () - Borsa İstanbul, şirketlerin hem finansal performanslarını, hem de çevre, sosyal konular ve kurumsal yönetim alanındaki performanslarını ortaya koyan, 15 firmanın yer aldığı BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’ni başlattı. BIST...

04 Kasım 2014 Salı 15:38
Bıst






İSTANBUL, 4 Kasım () - Borsa İstanbul, şirketlerin hem finansal performanslarını, hem de çevre, sosyal konular ve kurumsal yönetim alanındaki performanslarını ortaya koyan, 15 firmanın yer aldığı BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’ni başlattı.

BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde, Akbank, Arçelik, Aselsan, Garanti Bankası, Koç Holding, Migros, PETKİM, Sabancı Holding, TAV Havalimanları, Tofaş Otomotiv Fabrikaları, Turkcell, TÜPRAŞ, Türk Telekom, Vakıflar Bankası ile Yapı ve Kredi Bankası yer aldı.

Endeksin hesaplanmaya başlaması dolayısıyla, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. İbrahim Turhan, Ethical Investment Research Services (EIRIS) Limited CEO’su Peter Webster, Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Kemal Yılmaz ile endekste yer alan firmaların üst düzey yöneticilerinin katılımıyla İstanbul Sanayi Odası’nda tanıtım toplantısı düzenlendi.

Toplantıdaki konuşmasında, "Umuyoruz ki, yakın gelecekte bu şirketlerin sayısı artacak, BIST’in daha geniş endeksleri içerisinden şirketlerimiz buraya katılacak" diyen Turhan, "Bu bakımdan da önemli bir gösterge oluyor. Endeks, yatırımcıların sürdürülebilirlik ve kurumsal sosyal sorumluluk ilkelerini geliştiren şirketleri rahatlıkla ayırt edip bu şirketlere yatırım yapmalarını sağlayacak çok önemli bir araç olacak" dedi.

BM’nin sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmak için 2012 yılında Türkiye’nin de katkılarıyla Rio de Janeiro’da Sürdürülebilir Borsalar Girişimi tarafından hazırlanan rapora göre, dünya genelinde 55 borsanın neredeyse yarısında 1 tane sürdürülebilirlik endeksi üretilmiş ve kullanılır hale gelmiş durumda olduğuna dikkat çeken Turhan, "Endekslerin tarihine baktığımız zaman biz Borsa İstanbul olarak biraz geç kalmışız. Çünkü bunlar dünyada ilk 1999 yılında yayınlanmaya başlamış" dedi.

Ethical Investment Research Services Limited CEO’su Peter Webster da BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nin Türk şirketlerini ve yatırımcılarını; çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim etkenlerinin uzun vadede sürdürülebilir refah yaratma açısından değerini dikkatle değerlendirmeye teşvik edeceğini belirterek şöyle konuştu:

"Bu Endeks aynı zamanda, dünyanın birçok borsasının sürdürülebilirliğini ve şeffaflığını artırmak için modeller aradığı bir dönemde küresel yatırımcılara, bu soruları araştırma ciddiyetine de işaret ediyor. Endeksi oluşturma sürecinde bu konular, incelenen bazı şirketlerin gündeminde ilk sıralarda yer almaya başladı bile. Artık hem yatırımcıların hem de diğer piyasa katılımcılarının, sürdürülebilirliğe ilişkin verileri incelemek ve şirketlerle görüşmek suretiyle, yaklaşımlarının bugünkü ve gelecekteki başarılarıyla ne şekilde bağlantılı olduğunu anlama imkânı olacak."

Ocak - Mart 2014 döneminde BIST30 Endeksinde yer alan şirketler, EIRIS tarafından 30 Haziran 2014 tarihi itibarıyla kamuya açık olan bilgileri kullanılarak değerlemeye tabi tutuldu. Borsa İstanbul tarafından belirlenen kriterleri sağlayan şirketler endekse dâhil edildiler.

(FOTOĞRAFLI)

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.