BİST'te yeni dönem başlıyor

Borsa İstanbul’da NASDAQ teknolojisi ile ilk işlem bugün başlıyor. Bugünden itibaren Borsa İstanbul’da tek seans uygulamasına geçilecek.

30 Kasım 2015 Pazartesi 10:37
BİST'te yeni dönem başlıyor






İki aşamada devreye alınacak BISTECH dönüşüm programında ilk faz için yapılacak uygulamalar ile ilgili olarak Borsa İstanbul bir duyuru yayınladı.

BUGÜN DEVREYE GİRDİ

Borsa İstanbul’un BISTECH olarak adlandırdığı ‘Teknoloji ile Dönüşüm Programı’nın ilk fazı olan Pay Piyasası İşlem Sistemi, takas sistemiyle gözetim ve risk yönetim sistemleri gibi tüm çevresel sistemler, bugün devreye alındı.

1 SAAT ARA VERİLECEK 

Öğlen 1 saat sürekli müzayede işlemlerine ara verilecek, bu arada da tek fiyattan emir toplama gerçekleştirilecek.

Borsa İstanbul’dan yapılan duyuruya göre; daha önceki uygulamada söz konusu olan birinci seans sonu bülteni gibi bir kavram olmayacak. Baz fiyat ve fiyat marjları gün başında bir kez hesaplanacak ve tüm gün boyunca geçerli olacak.

Öte yandan, fiyat marjı  seanslık yüzde 10 yerine, günlük yüzde 20 olarak uygulanacak.

Borsa İstanbul, BISTECH projesinin devreye alınması ile birlikte; seansın açılış, gün ortası tek fiyat ve kapanış ve tüm tek fiyat bölümlerinde emir toplama süresi boyunca denge fiyatı hesaplanarak yayımlanacağını açıklarken, daha önce 1. Seans sonunda üretilen marj, işlem defteri, açık ve tüm emirler defteri dosyalarının artık oluşturulmayacağını ifade etti.

BU SAATLER ARASINDA DEĞİŞİM OLMAYACAK

Duyuruda, veri yayınının gün içinde kesintisiz devam edeceğini belirten Borsa İstanbul, gün ortasında 12.30 - 13.25 arasında tüm piyasa tek fiyat emir toplama aşamasında olacağından endeks ve fiyat değişiminin söz konusu olmayacağını açıkladı.

BISTECH projesinin ilk fazının devreye alınmasıyla daha önceki uygulamada yapılan 2. Seans başındaki açılış bölümü olmayacak ve gün ortası tek fiyat uygulamasından sonra, seans saat 13.30’dan itibaren sürekli müzayede sistemiyle devam edecek. Öğlene kadar emir defterinde karşılanmadan kalan emirler öğle arası tek fiyat emir toplama esnasında değiştirilebilecek, iptal edilebilecek.

Duyuruda, birincil piyasa işlemleri kapsamında gerçekleştirilen halka arzlarda  eşleştirmenin 12.10 yerine artık 12.40’ta yapılacağını belirten Borsa İstanbul, geçişin ilk fazı itibariyle bülten ve marj, işlem defteri, açık ve tüm emirler dosyaları gün sonunda saat 17.40’tan sonra oluşturulacağını da açıkladı.

Borsa İstanbul BISTECH projesinin devreye alındığı ilk faz ile birlikte piyasa ile ilgili haber ve yorumlarda belirtilen uygulama değişikliklerinin göz önünde bulundurulmasının yararlı olacağını özellikle belirtti.
Son Güncelleme: 30.11.2015 10:41
Anahtar Kelimeler:
BISTBorsaNASDAQ
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.