Borsa Endeksi Ekim'de İlk Kez 79 Bin Puanı Geçti

Gülseli KENARLI / İstanbul, 23 Ekim () - Merkez Bankası'nın politika faizini sabit tutmasının ardından yükselen Borsa İstanbul Endeksi bir aydan uzun bir süre sonra ilk kez 79 bin puanı geçti. Borsa İstanbul Endeksi, ilk seansta 77 bin 650...

23 Ekim 2014 Perşembe 17:07
Borsa Endeksi Ekim'de İlk Kez 79 Bin Puanı Geçti






Gülseli KENARLI / İstanbul, 23 Ekim () - Merkez Bankası'nın politika faizini sabit tutmasının ardından yükselen Borsa İstanbul Endeksi bir aydan uzun bir süre sonra ilk kez 79 bin puanı geçti.

Borsa İstanbul Endeksi, ilk seansta 77 bin 650 puan seviyesinden gelen alımlar ve Euro Bölgesi'nde beklentilerden iyi gelen verilerin de etkisiyle yükselişe geçti.

Endeksteki yükseliş, Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 8.25'te sabit tutması kararıyla hız kazanarak 79 bin 210 seviyesine kadar yükseldi.

DOLAR VE EURO
Dolar, beklentilerden iyi gelen Almanya ve Euro Bölgesi verileri ve Merkez Bankası'nın faizi sabit tutmasıyla 2.24 liranın altına geriledi.

Dolar sabah saatlerinde 2.2510 liraya kadar yükseldi. Ancak beklentilerin üzerinde Almanya ve Euro Bölgesi verileri ve Merkez Bankası'nın faizde değişikliğe gitmemesi sonrasında dolar 2.2311 liraya kadar geriledi.

Dolar daha sonra 2.2319-2.2384 aralığında hareket etmeye başladı.

Sabah saatlerinde 2.84 lira seviyesinde olan Avrupa para birimi euro ise Merkez Bankası'nın kararının ardından 2.8275 lira seviyesine kadar geriledi. Euro daha sonra Avrupa ekonomsinden gelen iyi haberlerle toparlanarak 2.8363 seviyesine çıktı.

"GEVŞEME ADIMI ATMAMIŞ OLMASI PİYASALARI RAHATLATTI"
'nın sorularını yanıtlayan Egeli&CO Araştırma Strateji Direktörü Güldem Atabay, imalat sanayiine (PMI) ilişkin verilerin Fransa'da sorunların sürdüğünü göstediği, buna karşılık Almanya'da problem olmadığının görüldüğünü belirterek, "ABD verileri toparlanma yönünde. ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımı yönünde gelen kafa karıştıran açıklamalarına rağmen, faiz artışına gidiliyor ve 3. çeyreğe kalacak gibi görünmüyor. Euronun değer kaybetmesi ve doların değer kazanması beklenen bir şey" dedi.

PMI verilerine göre Almanya'nın mali taraftan, diğer üye ülkelere bir destek vermesinin çok kolay görünmediğine dikkat çeken Atabay şunları söyledi:

"Ama genel olarak biz zayıflık olduğu için diğer ülkelerde Avrupa Merkez Bankası'nda bir destek gelecek. Şu anda Türkiye'de enflasyonu yukarı çeken başka faktörler var. Dolayısıyla Merkez Bankası faiz kararında sürpriz yapmayarak doğru olanı yaptı. Daha mikro ihtiyati tedbirlerle daha yumuşak bir geçişi sağlamak. Avrupa Merkez Bankası tarafında gelecek hareket mutlaka küresel piyasalara olumlu yansıyacaktır. Merkez Bankası'nın her hangi gevşeme adımı atmamış olması piyasaları rahatlattı." 

(FOTOĞRAFLI)

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.