Bursa’da ‘Arabuluculuk ve Tahkim Merkezi” kuruldu

BURSA Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) öncülüğünde ‘Arabuluculuk ve Tahkim Merkezi’ kuruldu. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, merkezin iş dünyasında yaşanan hukuki uyuşmazlıklarındaki sorunların çözülmesine önemli...

25 Mayıs 2015 Pazartesi 15:53
Bursa’da ‘Arabuluculuk ve Tahkim Merkezi” kuruldu






BURSA Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) öncülüğünde ‘Arabuluculuk ve Tahkim Merkezi’ kuruldu. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, merkezin iş dünyasında yaşanan hukuki uyuşmazlıklarındaki sorunların çözülmesine önemli destek vereceğini söyledi.
BTSO öncülüğünde Oda Merkez Binası’nda faaliyete başlayan Arabuluculuk ve Tahkim Merkezi’nin açılış toplantısına, Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursa Vali Yardımcısı İbrahim Avcı, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Abdülkadir Karlık, Bursa Başsavcı Vekili Sinan Sezer ve adli yargı mensupları katıldı.
"BU HİZMET GELECEĞE YÖNELİK BİR ADIMDIR”
Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, Adalet Bakanlığı olarak BTSO ile bir ilke imza attıklarını belirterek, arabuluculuk sisteminin dünyada çok güzel örneklerinin olduğunu kaydetti. Öztatar, şöyle dedi:
"Mahkemeler, her zaman olacaktır ama bizim buradaki meselemiz yargının en son gidilecek aşama olduğunun farkına varılmasıdır. Arabuluculuk sistemi insan odaklı olduğunu unutmayalım. Tarafların toplumsal barış içinde helalleşerek sorunu çözmesini amaçlıyoruz. Önce sorunlarımızı arabuluculuk ile sonra tahkim, en son dava ile çözmeliyiz."
Bursa’nın Türkiye’de en çok arabuluculuğun yapıldığı illerin başında geldiğini anlatan Öztatar, BTSO Arubuluculuk ve Tahkim Merkezi’nin işçi, işveren ve tüketici ile sorunların çok hızlı bir şekilde çözülmesine yardımcı olacağını anlattı.
100’DEN FAZLA ÜLKEDE UYGULANIYOR
BTSO Başkanı İbrahim Burkay, yargıda iş yükünü azaltmak ve uyuşmazlıkları çözmek için gerçekleştirilen arabuluculuk sisteminin dünyada 100’den fazla ülkede uygulandığını kaydetti. Mahkemeye taşınan anlaşmazlıkların, davaların yıllarca sürmesine ve tarafların ciddi anlamda yıpranmasına sebep olduğunu ifade eden BTSO Başkanı, ABD’de 50, Avrupa’da ise 40 yıldan uzun bir süredir uygulanan arabuluculuk ve tahkim sistemin Türkiye’de yeni uygulanmaya başladığını belirtti.
TÜRKİYE’DE BİR İLK
İş dünyası temsilcilerinin uzun süren davalarda, gereksiz zaman ve itibar kaybı yaşadığını anlatan Burkay, şöyle konuştu;
"Bursa, ticari faaliyetlerin en yoğun olduğu illerin başında yer almaktadır. Türkiye’deki ilk defa BTSO Arabuluculuk ve Tahkim Merkezi’ni hayata geçirdik. Merkezimiz ile ortaklarıyla birlikte 100 bine ulaşan üyemizin, ticari ilişkilerinde zaman ve itibar kayıplarını önlemeyi hedefliyoruz. Üyelerimiz, merkezimizde masanın iki tarafına oturarak, yıllarca süren uyuşmazlıklarını en kısa sürede çözme imkanına kavuşacak."
"ÜYELERİMİZE DESTEK VERECEĞİZ"
Yönergesi ve projesi tamamıyla BTSO tarafından hazırlanan merkezin diğer odalar tarafından da yakın takibe alındığını aktaran Burkay, "Birçok oda, bizi arayarak projeyi hayata geçirme noktasında destek istiyor. Oda olarak arabuluculuk ve tahkim konularında firmalarımızın insan ve ihracat birimlerine dönük olarak bilgilendirme, seminer ve eğitim programları da düzenleyeceğiz. Ayrıca arabuluculuğun ilk görüşme maliyetinde de üyelerimize maddi anlamda da destek sağlayacağız. Bursa’da, firmalarımızın enerjilerini, işlerini büyütmeye, yeni istihdam alanları oluşturmaya ve kalkınma hamlemize katkıda bulunmaya harcamalarını hedefliyoruz" diye konuştu.
"HUKUKİ PROBLEMLER SULH YOLUYLA KISA SÜREDE ÇÖZÜLECEK"
Vali Yardımcısı İbrahim Avcı, Bursa’da BTSO öncülüğünde hizmete açılan Arabuluculuk ve Tahkim Merkezi’nin isabetli bir karar olduğunu ifade ederek, bu merkezin iş dünyasına yönelik önemli bir meseleyi ortadan kaldırılmasına yardımcı olacağını vurguladı. Bursa’da arabuluculuk konusunda önemli adımların atıldığını ifade eden Bursa Başsavcı Vekili Sinan Sezer, bu merkezin Bursa’ya kazandırılmasında öncülük eden BTSO’ya teşekkür etti.
BTSO Komite Üyesi Irmak Aslan ise, Arabuluculuk ve Tahkim Merkezi’nin Türkiye ve Bursa için toplumsal bir uzlaşı projesi olduğunu ifade ederek, insanların hukuki problemlerini her şeyden önce sulh yöntemiyle anlaşarak çözmesi gerektiğini söyledi.
Konuşmaların ardından Başkan Burkay, Hakan Öztatar ve protokol üyeleri, BTSO Arabuluculuk ve Tahkim Merkezi’ni hizmete açtı.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.