"Bütçe açığı ve cari açığın birlikte yükselmesi ciddi risk"

İSTANBUL, 29 Ocak () - İşverenler, son aylarda bütçe açığının cari açığa eşlik etmesiyle Türkiye için "ikiz açık" riskinin baş gösterdiğine dikkati çekerek, Merkez Bankası’nın parite nedeniyle zarar gören ihracatçılara...

29 Ocak 2015 Perşembe 11:06






İSTANBUL, 29 Ocak () - İşverenler, son aylarda bütçe açığının cari açığa eşlik etmesiyle Türkiye için "ikiz açık" riskinin baş gösterdiğine dikkati çekerek, Merkez Bankası’nın parite nedeniyle zarar gören ihracatçılara reeskont kredisi desteğini artırmasını istedi.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Yağız Eyüboğlu, "Bütçe açığının ve cari açığın son aylarda birlikte yükselmesi ciddi bir risk… Dünyada çok korkulan bu 'ikiz açık' durumuna düşülmemesi için hükümetimiz seçim ekonomisi uygulamaktan kaçınmalı" uyarısında bulundu.

Eyüboğlu, uluslararası kuruluşların dünya ekonomisindeki büyüme tahminlerini düşürdüğüne vurgu yaparak, "Türkiye olarak biz de gelirimizi fazla artıramayacağız; yurt içi tüketim cansız ve ihracatımız açısından şimdi de parite sorunu ile yüz yüzeyiz. Girdilerini çoğunlukla dolarla satın alan, ihracatını çoğunlukla euro ile yapan ihracatçı işletmelerimizin zarar etmesinin önüne geçilmeli" dedi.

Merkez Bankası’nın ihracatçıya verdiği desteği artırması gerektiğini belirten Eyüboğlu, "Merkez Bankası reeskont kredisi limitini yükseltti, ancak yeterli değil; limit daha da yükselmeli. Ülkemiz sanayisinde üretim artışı sonbahar aylarında giderek zayıfladı, imalatta ise üretim Kasım ayında geriledi. Sanayinin rekabet gücünü artırmak tüm toplum kesimleri için anahtar önem taşımaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

"ÜNİVERSİTELİ GENÇ İŞSİZLER ALARM NEDENİ"
Eyüboğlu, işsizliğin de hissedilir biçimde arttığına dikkat çekerek, "Genç işsizliğinin yüzde 20’ye varması ve yükseköğrenim mezunlarının en fazla işsiz kalan grup olması herkesi alarma geçirmeli. Önlemlerin bir ayağı üretim teknolojisini yükseltmek, diğer ayağı ise eğitim sistemine kalite kazandırmak olmalı" dedi.

Geçtiğimiz yılın 11 ayında Türkiye’den yurt dışına yapılan doğrudan yatırımların, yabancıların doğrudan yatırımlarından yüksek gerçekleşmesinin de üzerinde durulması gereken bir konu olduğunu ifade eden Eyüboğlu, Türkiye’deki yatırım ortamının iyileştirilmesi için hızla tedbir alınması gereğini vurguladı.

"HÜKÜMET, 2014’TE BÜTÇEDE KEMER GEVŞETTİ"
TİSK’in "Ocak 2015-Aylık Ekonomi Bülteni"nde de, 2014’te en büyük gider kaleminin 162.3 milyar liraya varan cari transferler olduğuna dikkat çekildi ve "Hanehalkı tüketim harcamalarının yüzde 0,4 arttığı 2014’te seçimler nedeniyle mahalli idarelere aktarılan kaynak yüzde 19,7, devletin tüketim harcamaları yüzde 11.8 yükseldi" denildi.

2014 yılında en büyük vergi geliri kaleminin de 389.7 milyar lira ile ÖTV'nin olduğunun vurgulandığı değerlendirmede, "Gelir vergisi 73.9 milyar lira ile ikinci oldu. Hükümet 2014’te bütçede kemer gevşetti. Bütçe açığının cari açığa eşlik etmesiyle Türkiye için 2015’te 'ikiz açık' riski baş gösterdi" denildi.

(FOTOĞRAFLI)

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.