Cam film yasağı: Araç sahipleri cam filmi söktürme kuyruğunda

Renkli ya da koyu cam film yasağı, oto sahiplerini kara kara düşündürüyor. Daha önce koyu renk cam filk taktıranlar şimdi söktürmek için en az 100 TL'yi gözter çıkarmak zorunda.

02 Kasım 2017 Perşembe 01:38
Cam film yasağı: Araç sahipleri cam filmi söktürme kuyruğunda







Cam film yasağı: Araç sahipleri cam filmi söktürme kuyruğunda


Söktürme fiyatlarının 100 ile 750 TL arasında değiştiğini belirten uzmanlar "Sökme işlemi uzun sürüyor, harcadığımız zamana göre söktürme ücreti artıyor. Örneğin ön cam'ın fiyatı bombeli olduğu için fiyatı aracın tamamı 750 TL'ye kadar çıkıyor" diye konuştu.

Vatandaşlar ise, cam filminin yasaklanmasına tepki gösterirken kimi mahremiyet için, kimi ise sağlık problemleri açısından cam filminin önemli olduğunu söylediler.

Araç sahibi olan vatandaşların bir çoğu araçlarında cam filmi kullanıyor. Cam filmi kullanımının yasaklanmasının ardından da gelişmeleri yakından takip eden vatandaşlar, merakla "cam filmi yasak mı?" ve "cam filmi yasağı kalktı mı?" aramalarını yapıyor. Peki cam filmi yasaklandı mı? İşte cam filmi konusunda yaşanan son gelişmeler...

CAM FİLMİ AĞIR KUSUR SAYILDI
TÜVTÜRK tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi;

"TÜVTÜRK, muayene hizmetinin daha hızlı ve sağlıklı bir biçimde gerçekleştirilebilmesi amacıyla araç sahiplerini cam filmi ve sonradan boyanmış camlar ile ilgili gerçekleşen düzenleme konusunda uyardı. Buna göre, daha önce ‘Hafif Kusur’ olarak değerlendirilen araç cam filmleri ve sonradan boyanan camlar yeni düzenleme ile ‘Ağır Kusur’ sayılacak. Bu araçlar, araç muayenesinden geçemeyecek. Cam filmi ve sonradan boyanmış camı bulunan araç sahiplerinin, araçlarını orjinal haline getirerek muayeneye gelmeleri gerekmektedir."

Kusurlar tablosunda yapılan güncellemeye göre daha önce 'Hafif Kusur' olarak değerlendirilen filmli camlar ve sonradan boyanmış camlar 'Ağır Kusur' olarak değerlendirilecek ve bu araçlar muayeneden geçemeyecek.

CAM FİLMİ YASAKLANDI MI?

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan yönetmelik değişikliğiyle araçlarda cam filmi ve renkli cama yeniden yasak geldi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının, Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelikle, araçlarda cam filmi ve renkli cam kullanımına ilişkin hükümde değişiklik yapıldı. Buna göre, cam filmi ve renkli cam kullanımında Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 63. maddesi esas alınacak.

Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin ilgili maddesi ise "Taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması yasaktır" hükmünü içeriyor.
ŞOFÖRLER VE OTOMOBİLCİLER ESNAF ODASI BAŞKANI DEMİRKAN: "CAM FİLMİ KOYULUĞUNA GÖRE YASAKLANMALI"
Edirne'nin Keşan ilçesinde Keşan Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mahmut Demirkan, araçlarda cam filminin koyuluk oranına göre yasaklanması gerektiğini söyledi.

Son günlerde ülke gündemine oturan araçlara cam filmi çekilmesinin yasaklanmasını konusuna değinen Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Demirkan, cam filmi olan araçlara 427 TL ceza kesileceği ve araç muayenesinde ağır kusurlu sayılacağını kaydetti. Demirkan, "Cam filmine ceza, kaza halinde tehlikeli olabilecek süs, eşya ve aksesuar maddesinden kesiliyor" dedi.

Cam filminin yaklaşık 1 yıl önce kadar serbest bırakıldığını hatırlatan Demirkan, son günlerde cam filmiyle alakalı söylentilerin olduğunu, yasaklanması konusunda bir genelge çıkacağını bildiklerini ifade etti. Çıkacak olan genelgeyle her şeyin netleşeceğini vurgulayan Demirkan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak cam filmine son yaşanan gelişmelerle yine yasak geldi. Aracın içerisinin gözükmemesi yasağın nedenlerinden biri olarak gösteriliyor. Önemli olan aracın içerisinin dışarıdan gözükmesi değil, araç içerisinden görüş mesafesinin engellenip-engellenmediği. Öncelikle buna bakılması gerek. 1 yıl önce cam filmi serbest bırakıldığında sadece ön cama film çekilmesi yasaktı.
Ayrıca açık tonda cam filmleri de var. Aracın içerisini bu filmlerde rahatla görüyorsunuz. Açık ton filmlerin serbest bırakılmasında bir sakınca görmüyorum. Geçtiğimiz günlerde Antalya'da katıldığımız bir seminerde cam filmi konusu gündeme geldi. Güneyde illerde hava sıcaklıkları yüksek. Vatandaşlar burada cam filmini; aracın içerisini güneşin olumsuz etkilerinden korumak ve araç içerisindeki hava sıcaklığını dışarıya göre 1-2 derece daha düşürmek için kullanıyor. Ayrıca bir kaza anında cam filminin tehlikeyi önleyeceğini de düşünüyorum.

Film cam kırıkların dağılmasını engelliyor. Bu bir önlem bile olabilir. Vatandaş cam filmi sayesinde kesiklerden korunmuş olacak. Cam filmine koyuluk oranına göre yasak getirilebilir. Ruhsatında 'Okul Taşıtı' yazan araçlarda ise cam filmi kesinlikle yasak."

OKUL SERVİSLERİNE DE CAM FİLMİ YASAĞI
Okul servisleriyle ilgili toplantı yaptıklarını anımsatan Soylu, vatandaşlardan gözlerinin açık olmasını istedi.

Çok kritik bir süreçten geçildiğine işaret eden Soylu, "Hem ülkemizde hem dünyada terör, şiddet eğilimleri had safhadadır. Hiçbir şeye 'Bana ne' deme lüksümüz söz konusu değildir. Böyle bir tutum kendi çocuğumuz ya da bir başka babanın annenin evladı için bir tehlike oluşturabilir." ifadesini kullandı.

Soylu, kendisine kızanlar olduğunu anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bana kızıyorlar, neymiş okul servislerinde cam filmi kaldırılmamalıymış. Yok ya, propaganda yapıyorlar. Çocuklarımız evden okula gidene, okuldan eve gelene kadar onun güvenliğini sağlamak toplumun bize vermiş olduğu bir görevdir. Biz bu görevi yerine getirmek zorundayız. Bunu hiç söylemeden, okul servis minibüslerin camlarını filmle kaplayanlar kendileri daha iyi anlamalı ve sökmelidirler. Terörle mücadeleyi sadece güvenlik güçleri mi yürütecek? Hayır, bu topyekün bir mücadeledir."

CAM FİLMİ SÖKTÜRME YOĞUNLUĞU
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın, Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğinin yürürlüğe girmesinin ardından Kütahya'da vatandaşlar, araçlarında bulunan cam filmlerini söktürüyor.

Cam filmini yasaklanmasının ardından reklamcılar yoğun mesai yaparken, vatandaşlar ise uygulamaya tepki gösteriyor.

Kütahyalı reklamcı Ummahan Yılmaz, "İlk başta yasaklandı sonra tekrar serbest oldu, vatandaşta ne yapacağını bilmiyor" dedi. Yılmaz, "Uyulamanın yasaklanmasının ardından vatandaşlarda bize geliyor ve soruyor, 2 numara serbest mi, 3 numara'da sıkıntı var mı gibi bizde onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Kimisi söktürmek istiyor kimisi ise sadece sorup gidiyor" diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Cam Film Yasağı
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.