Cari açık rakamları belli oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre, cari işlemler açığı, eylülde bir önceki yılın aynı ayına kıyasla 2 milyar 934 milyon dolar artarak 4 milyar 527 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.

13 Kasım 2017 Pazartesi 10:37
Cari açık rakamları belli oldu






İSTANBUL (AA) - Türkiye'nin cari işlemler hesabı, eylül ayında 4 milyar 527 milyon dolar açık verdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Eylül 2017 dönemine ilişkin ödemeler dengesi verileri açıklandı.

Buna göre, cari işlemler açığı eylülde bir önceki yılın aynı ayına kıyasla 2 milyar 934 milyon dolar artarak 4 milyar 527 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Bunun sonucunda, 12 aylık cari işlemler açığı 39 milyar 267 milyon dolar oldu.

Söz konusu gelişmede, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 3 milyar 406 milyon dolar artarak 6 milyar 666 milyon dolara ve birincil gelir dengesi açığının 171 milyon dolar yükselerek 1 milyar 73 milyon dolara ulaşması etkili oldu.

Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, bir önceki yılın aynı ayına göre 661 milyon dolar artarak 2 milyar 686 milyon dolara yükseldi.

Net çıkışlar arttı

Birincil gelir dengesi kalemi altında yatırım geliri kaleminden kaynaklanan net çıkışlar, eylülde bir önceki yılın aynı ayına göre 150 milyon dolar artarak 990 milyon dolar oldu. Aynı dönemde, İkincil Gelir Dengesi kalemi kaynaklı girişler 50 milyon dolar artarak 198 milyon dolara ulaştı.

Net girişler azaldı

Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler de, eylülde bir önceki yılın aynı ayına göre 156 milyon dolar azalarak 544 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.

Portföy yatırımları 3 milyar 430 milyon dolarlık net giriş kaydetti. Bu dönemde, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 248 milyon dolarlık net satım, devlet iç borçlanma senetleri piyasasında ise 834 milyon dolarlık net alım yaptığı görüldü.

Yurt dışında ihraç edilen tahvil ve bonolarla ilgili, genel hükümet 1 milyar 750 milyon dolarlık, bankalar 478 milyon dolarlık ve diğer sektörler 480 milyon dolarlık net borçlanma gerçekleştirdi. Diğer yatırımlarda ise 194 milyon dolarlık net çıkış yaşandı.

Öte yandan, diğer yatırımlar altında yurt içi bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 91 milyon dolar, yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatları da 406 milyon dolar net artış kaydetti.

Yurt dışından sağlanan kredilerle ilgil, genel hükümet ve diğer sektörler sırasıyla 533 milyon dolar ve 490 milyon dolar net geri ödeme, bankalar ise 1 milyar 213 milyon dolar net kullanım gerçekleştirdi.

Resmi rezervlerde ise 929 milyon dolar artış gözlendi.

Muhabir: Belgin Yakışan

Anahtar Kelimeler:
EkonomiTCMBCari İşlemler
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.