Cdp Türkiye 2014 İklim Değişikliği Raporu Açıklandı

İSTANBUL, 4 Kasım () - Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından Akbank’ın ana sponsorluğu ve EY Türkiye’nin rapor sponsorluğuyla yürütülen CDP (Karbon Saydamlık Projesi) Türkiye’nin 2014 yılı raporu kamuoyuna...

04 Kasım 2014 Salı 16:07
Cdp Türkiye 2014 İklim Değişikliği Raporu Açıklandı






İSTANBUL, 4 Kasım () - Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından Akbank’ın ana sponsorluğu ve EY Türkiye’nin rapor sponsorluğuyla yürütülen CDP (Karbon Saydamlık Projesi) Türkiye’nin 2014 yılı raporu kamuoyuna duyuruldu.

Şirketlerin iklim değişikliğine yönelik stratejilerini uluslararası kurumsal yatırımcıların bilgisine sunabileceği bir platform sağlayan CDP, dünyanın en prestijli ve yaygın çevre girişimi olarak kabul ediliyor.
 
CDP Türkiye İklim Liderleri ödüllerinin de sahiplerini bulduğu etkinlikte, bu yıl ilk defa “CDP İklim Performans Liderlik Endeksi" (CPLI) ve "CDP İklim Saydamlık Liderlik Endeksi" (CDLI) de açıklandı. Küresel “CDP İklim Performans Liderlik Endeksi"ne (CPLI) Türkiye’den giren tek şirket Tofaş Otomotiv oldu.

CDP Türkiye İklim Liderleri Ödüllerini ise Garanti Bankası, Coca-Cola İçecek, Zorlu Enerji Elektrik Üretim, Ekoten Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Noor Fındık aldılar. Ödül töreni TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Erkut Yücaoğlu’nun katılımıyla gerçekleşti.

CDP Türkiye 2014 İklim Değişikliği Raporu, CDP’ye Türkiye’den dahil olan 41 şirketin verdikleri yanıtların analizini içeriyor. Raporun önsözü CDP CEO’su Paul Simpson ve Akbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üyesi Suzan Sabancı Dinçer tarafından kaleme alındı.

Akbank Yatırımcı İlişkileri ve Sürdürülebilirlik Bölüm Başkanı Cenk Göksan konuşmasında, "Türkiye’nin  lider kuruluşlarından birisi  olarak, çevreyle ilgili duyarlılığın artırılması  ve  iklim değişikliğine yol açan etkilerin en aza indirilmesi için etkin bir rol üstlenmenin ülkemiz ve dünyamız için önemli olduğu görüşündeyiz" dedi ve ekledi:

"Günümüzde sürdürülebilir bir kalkınma için  şirketlerden  kârlılığın yanı sıra  toplumun ve çevrenin geleceğini gözetmeleri beklenmektedir. Akbank’ın bu amaca yönelik çalışmalarından birisi de küresel bir girişim  olan Karbon Saydamlık Projesi’nin Türkiye  uygulamasına 2010 yılından bu yana sağladığı destektir. Bu projenin sponsoru ve  katılımcısı olarak  attığımız adımlar, Akbank’ın iklim değişikliği konusundaki duyarlılığının bir ifadesidir."

CDP Başkan Yardımcı Sue Howells da konuşmasında, "Sera gazı emisyonları gitgide artmakta ve eğer bu artışı durdurmayı başaramazsak iklim değişikliğinin finansal risklerine daha fazla maruz kalacağız" dedi ve şöyle konuştu:

"Şirketlerin iklim değişikliği üzerindeki etkileri ve bu etkileri azaltma stratejileri ile ilgili bilgilere her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Bu nedenle CDP olarak Türkiye’de ilk kez uygulanan CDP İklim Performans Liderlik Endeksi ve CDP İklim Saydamlık Liderlik Endeksi’ne girmeyi başaran şirketleri kutluyoruz. Çevresel hesap verebilirlik konusundaki hızla artan talebe yanıt veren bu şirketlerin diğer şirketlere de ilham vermesini umuyoruz."

Avrupa Komisyonu İklim Hareketi Bölümü, Genel Müdürü Jos Delbeke konferansa gönderdiği mesajda, "Küresel emisyonunun sadece yüzde 10’unu üreten Avrupa Birliği’nin iklim değişikliğini tek başına kontrol etmesi mümkün değil ... Türkiye de dahil olmak üzere henüz bu konuda çalışmalara başlamamış tüm ülkeleri çalışmalara başlamaları için destekliyoruz" dedi.

Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi ve CDP Türkiye Direktörü Melsa Ararat da yaptığı sunumda, "İklim değişikliği şirketlerin iş yapış biçimlerini ve insanların yaşam tarzını değiştirecek. Enerjiye ve suya erişim kısıtlara tabi olacak" dedi ve ekledi:

"Biz Yönetim Bilimleri  alanında çalışan akademisyenler,  şirketlerin bu değişikliklere gerek tedarik ve değer zincirlerini gerekse yönetişim sistemlerini yeniden yapılandırarak nasıl yanıt verebileceklerini incelemek durumundayız. Benzeri daha önce yaşanmamış bu değişikliklere karşı dirençli olmak şirketler için kısa dönemli karlılık veya büyümeden daha önemli olacak. İklim değişikliğinin yaşam biçimine yönelik tehditleri vatandaş aktivizminin şirketlerle bir iletişim biçimi olarak öne çıkmasına yol açacak."

CDP’nin Küresel Derecelendirme Yöntemi’ne göre yanıtların derecelendirmesini yapan EY Türkiye’nin İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Hizmetleri Ortağı Zeynep Okuyan, "Bu seneki CDP Türkiye sürecine daha fazla katılımcının olması, katılımcıların her sene daha iyiyi başarma çabaları, iklim değişikliği ile ilgili olarak Türk iş dünyasındaki fırsatlar ve riskler konusunda yaratılan farkındalığın en açık göstergesi. Bunun yanı sıra süreçlerin bağımsız güvence yolu ile doğrulanması, düşük emisyon hedeflerinin belirlenmesinde önümüzdeki dönemlerde daha da iyileşme  yapılabileceğine inanıyoruz" dedi.

(FOTOĞRAFLI)

 

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.