Çeklere kare kod QR uygulaması geliyor

Karşılıksız çekler konusunda teknoloji devreye giriyor. İş dünyasında iflaslara neden olan karşılıksız çek kurbanlarının imdadına kare kod uygulaması getiriliyor.

31 Mart 2015 Salı 05:22
Çeklere kare kod QR uygulaması geliyor






Çeklere kare kod QR uygulaması geliyor

Karşılıksız çeklerde ortaya çıkan kaosu sona erdirecek uygulamanın müjdesini TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu verdi Hisarcıklıoğlu, akıllı cep telefonlarının vazgeçilmez uygulaması olan QR'ın karşılıksız çekle mücadelede yaygın olarak kullanılacağını söyledi.


Çek üzerindeki karekod, cep telefonundan okutulacak. Müşterilerin çek puanı çıkacak. İstenirse detaylı rapor da görülebilecek. Ticaret erbabı, böylece çekin güvenliğini anında test edecek.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin (EGD) bu yıl 11'incisini düzenlediği Kartepe Ekonomi Zirvesi'nde bir sunum yaptı. Hisarcıklıoğlu’nun konuşmasında en dikkat çeken bölüm ise ‘karekodlu çek’ müjdesi oldu… Kredi Kayıt Bürosu ile birlikte geliştirdikleri çeklerin yakında piyasaya gireceğini anlatan Hisarcıklıoğlu, "Çek üzerindeki karekod cep telefonundan okutulduğu zaman müşterinin çek endeks puanı çıkacak. İstenirse detaylı rapor da görülebilecek. Bu, ticaretin sağlıklı yapılabilmesi için iç piyasa açısından devrim niteliğinde" dedi.

KARŞILIKSIZ ÇEK SAYISINDA AZALMA

Hisarcıklıoğlu, geçen yıl protesto edilen karşılıksız çek tutarlarında enflasyon kadar artış olduğunu belirterek, "Her ne kadar piyasada ters bir algı olsa da karşılıksız çıkan çeklerin oranında 2014'te 2013'e göre bir düzelme var. 2013'te 100 liralık çekin 3,7 liralık kısmı karşılıksız çıkarken, 2014'te 3,3 olmuş” dedi.

TÜRKİYE BÜYÜYOR

2015'in ilk üç ayında dövizdeki dalgalanma, ihracattaki sıkıntılar ve çevre coğrafyadaki karışıklıkların bir an moral bozduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: "Enseyi karartmaya gerek yok. İlk çeyrekteki öncü rakamlarda büyüme için zayıf sinyaller var. Zaman zaman aksama olsa da Türkiye ekonomisi büyümeye devam ediyor.”

Orta gelir tuzağına düştük

Türkiye'nin orta gelir tuzağının içine düştüğünü belirten Hisarcıklıoğlu, "Artık yeni reform yapma zamanı geldi. Bu coğrafyada farklılaşmak zorundayız. Zor bir coğrafyada iş yapıyoruz. İnşallah Yemen'deki son gelişmeler mezhep savaşlarına neden olmaz. 'Yemen bizden uzak, bize göre ne var' diye bakmamak lazım. Bu hepimizi etkiler" diye konuştu.

Patron desteği % 55.6

Avrupa'da beklenen parasal genişleme, petroldeki gerileme ve yapısal dönüşüm programlarının Türkiye için fırsat olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, iş dünyası temsilcileri arasında yaptıkları bir ankette, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan yapısal dönüşüm programlarını destekleme oranının yüzde 55,6 çıktığı bilgisini paylaştı.

Kötü niyetli işletmeler istismar etmek için iflas erteleme istiyor

İflas ertelemenin, son dönemin en büyük tehlikesi olduğunu aktaran Hisarcıklıoğlu, "Kötü niyetli bazı işletmeler alacaklılarını istismar için iflas erteleme alıyor. Paranı alamıyorsun; bekle ki iflas ertelemeyi kaldırtabilirsen... Böyle mantıksız bir şey olmaz" dedi. Bunun yanında art niyetli kişiler tarafından hazırlanan, firmaların isimlerinin yer aldığı 'asılsız kara listelerin' internette dolaştığını aktaran Hisarcıklıoğlu, "Bu listeyi gören bankalar kredileri kapatmaya girişti. Listede adı olan firmalar, 'Bizim böyle bir sıkıntımız yok' diye ilan vermeye başladı. Bunu Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı'na aktardım" diye konuştu.
Son Güncelleme: 31.03.2015 05:29
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.