Çelik üreticileri Afrika ve Güney Amerika pazarlarına yöneldi

İstanbul, 27 Mart () - Dünya Uzun Çelik Üreticileri Birliği (IREPAS) ve küresel çelik platformu SteelOrbis'in birlikte düzenledikleri 2015 Bahar Konferansı, çelik sektörü tedarik zincirinin farklı noktalarından 300'den fazla katılımcıyla...

27 Mart 2015 Cuma 15:24
Çelik üreticileri Afrika ve Güney Amerika pazarlarına yöneldi






İstanbul, 27 Mart () - Dünya Uzun Çelik Üreticileri Birliği (IREPAS) ve küresel çelik platformu SteelOrbis'in birlikte düzenledikleri 2015 Bahar Konferansı, çelik sektörü tedarik zincirinin farklı noktalarından 300'den fazla katılımcıyla Paris’te gerçekleşti.

IREPAS Başkanı Kim Marti konuşmasında, Türkiye'nin Çin ile zorlu bir rekabet içinde olduğunu ve siyasi huzursuzluk nedeniyle İran ve Suriye gibi komşu ülkelerden gelen talebin düşük olduğunu, Türk çelik ihracatçılarının da Afrika ve Güney Amerika gibi alternatif pazarlara yöneldiğini söyledi.

Marti, çelik üreticilerinin yeni fırsatlar bulmak zorunda olduğunu, bunu yaparken de üretimlerini duruma göre ayarlayarak marjlarını korumaları gerektiğini ifade etti.

AB ekonomisinin bu yıl yüzde 1.5 büyümesinin tahmin edildiğini ve müşterilerin finansal açıdan iyi durumda olduğunu söyleyen Marti, böylelikle ticaret yapmanın daha da mümkün hale geldiğini belirtti.

Körfez ülkelerine yönelik tahminlerini de katılımcılarla paylaşan Marti, Katar’da devam eden projelere bağlı olarak talepte yüzde 7 artış öngörüldüğünü, Expo 2020 için hazırlıklara başlayan Birleşik Arap Emirlikleri'nde talebin güçlü seyretmeye devam edeceğini ifade etti.

Kim Marti, petrol fiyatları düşmeye devam ederse çelik üreticilerinin üretimlerinde bazı düzenlemelere gitmesi gerekeceğini ancak bu durumun çok çarpıcı etkilerinin olmayacağını ekledi.

Konferansın Hammadde Tedarikçileri Komitesi Başkanı Jens Björkman da, önceki IREPAS toplantısından bu yana hurda arzının Türkiye'nin yanında Basra Körfezi ve Hint yarımadası gibi başka bölgelerde de talep bulduğuna işaret etti.

Björkman, hurda tedarik zincirinin, tesis ve madenlerden hurda toplayıcılarına kadar yaşanan kapasite fazlası nedeniyle zarar gördüğünü açıkladı.

Kar sağlamayan hurda tesislerinin kapanması gerekeceğini belirten Björkman, sürdürülebilir bir gelecek için hurda toplayıcılarının birleşmeye gidebileceklerini ifade etti.

Avrupa Komisyonu'nun hurda ihracatına yönelik kısıtlamalarına ilişkin konuşan Björkman, "Bu konu hiçbir zaman tartışmanın ötesine geçmiyor" derken, bugüne kadar  hurda ihracatını kısıtlayan bir engel olmadığını ve bundan sonra olmasının da beklenmediğinin altını çizdi.

Başlıca demir cevheri üreticilerinin bir tekel oluşturup oluşturmayacağı sorusunu yanıtlayan Björkman, bu madencilerin sadece marjlarını artırmaya çalıştıklarını ifade ederek, üretimi durduran küçük madencilerin sayısı artana kadar sektörde bir süre daha yüksek demir cevheri arzının görülmeye devam edeceğini belirtti.

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.