Doğalgaza zam geldi, ama vatandaş çaresiz değil

ETADER Başkanı Zafer Yavuztürk, enerji fiyatlarına yapılan zamların, ısı ve elektrik tasarrufunun önemini bir kat daha artıracağını söyledi. Yavuztürk, vatandaşın bu konuda çaresiz olmadığını da vurguladı.

21 Ekim 2014 Salı 12:11
Doğalgaza zam geldi, ama vatandaş çaresiz değil






Doğalgaza zam geldi, ama vatandaş çaresiz değil

ETADER Başkanı Zafer Yavuztürk, enerji fiyatlarına yapılan zamların, ısı ve elektrik tasarrufunun önemini bir kat daha artıracağını söyledi. Yavuztürk, vatandaşın bu konuda çaresiz olmadığını da vurguladı.

Enerji ve Isı Tasarrufu Derneği (ETADER) Başkanı Zafer Yavuztürk, doğalgaz ve elektriğe yapılan zamları hatırlatarak vatandaşların zamlar konusunda çaresiz olmadığına dair açıklamalarda bulundu.

ETADER Başkanı Zafer Yavuztürk, gerek doğalgaz, gerekse elektrik faturalarının yükselmesini önlemek için çeşitli çözümler bulunduğunu vurguladı. Bunların başında özellikle konutlarda bina yalıtımı ile tasarruflu ampul ve ısı pay ölçer cihazı kullanımının geldiğini kaydeden Yavuztürk, tüketicileri uyardı:

"Isı ve elektrik tasarrufu için yapılacak yatırımlar çok uzun sayılmayacak sürelerde kendini amorti ediyor. Bu yatırımların amortisman süreleri hükümetin sağladığı bazı teşvik ve desteklerle daha da kısaldı. Tüketiciler için bugünlerde kısa vadede alabilecekleri en pratik önlem, ısı pay ölçer cihazlarının kullanımı. Bunu yanı sıra uzun vadede bina ısı yalıtımı da büyük önem taşıyor. Bugün ısı pay ölçer cihazları kullanımına yapılacak harcamalar uzun vadede de iş görmeye devam edecektir. Tavsiyem, bu konuda ilgili kuruluşlarla derhal temasa geçilmesidir."

ETADER Başkanı Zafer Yavuztürk yaptığı açıklamada ayrıca şu önemli ayrıntıya da dikkat çekti: “Daha önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Ankara, İstanbul, Bursa, Eskişehir ve Kocaeli’de 361 binada bulunan toplam 11 bin konutta yaptığı araştırma bize, ısı paylaşım sistemlerine geçen binalarda ciddi bir enerji tasarrufu sağlandığını gösterdi. Araştırmaya göre ısı pay ölçüm sistemine geçilen binalarda ortalama yüzde 27.5 enerji tasarrufu sağlanabiliyor. Bu da yaklaşık 3,5 milyon metreküp daha az enerji tüketmek ve ulusal ekonomiye 3 milyon 650 bin lira katkı sağlamaktır” dedi.

Isı pay ölçerin avantajları…


Sistemin avantajları birkaç başlık altında şöyle sıralanabilir:

Enerji tasarrufu; İhtiyacı kadar ısı kullanan daire sakinleri yakıt giderlerinden yüzde 40’a kadar tasarruf sağlayabiliyor.

Ödemede adalet; Her bağımsız birim tükettiği kadar ödeme yapacağından, başkasının sorumsuzca kullandığı enerji eşit olarak pay edilmeyerek adil paylaştırma sağlanıyor.

Sosyal barış; Ay sonundaki ısınma giderleri hesaplaşmasından çıkan sosyal gerilimler ve istenmeyen kavgalar ortadan kalkıyor.

Kullanım kolaylığı; İlave radyatör takmak veya bir birimin devre dışı kalması diğerlerini etkilemiyor.

Isınma konforu; Bazıları ısınamazken, diğerleri yakıt israfından söz etmiyor.

Milli ekonomiye katkı; Çok pahalı ve az olan enerji kaynaklarımızdan ihtiyacımız kadarını tüketmek milli ekonomiye katkı sağlıyor.

Çevreye katkı; Isınmak için kullandığımız doğal kaynakların tüketimini en aza indirerek çevrenin korunmasına katkıda bulunuyor.

Enerji ve Isı Tasarrufu Derneği (ETADER) Hakkında:

Türkiye’de enerji ve ısı tasarrufu bilincini arttırmak ve bu amaçla kamu yararına etkinlik göstermek üzere kurulan Enerji ve Isı Tasarrufu Derneği (ETADER), Türkiye’nin bu alandaki öncü sivil toplum kuruluşlarından biridir.

ETADER, tüm insanlığın ve canlıların ortak kullanım alanı olan dünyamızdaki kaynakların daha etkin ve verimli kullanılması amacı ile Türkiye ve dünyada sosyal sorumluluk projeleri geliştirmekte ve bunları hayata geçirmek üzere çaba göstermektedir.

Isı tasarrufu ise enerji kaynaklarının daha etkin ve verimli kullanılmasının dolayısıyla enerji verimliliğinin en öncelikli konusudur.
Son Güncelleme: 21.10.2014 12:12
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.