Dolar da son durum: Piyasaların ateşi düşüyor

Döviz piyasasında doların ateşi sönüyor. Dolar/TL, dün öğleden sonra başlayan düşüş eğiliminin ABD Merkez Bankası'nın son toplantısına ilişkin

09 Ekim 2015 Cuma 10:53
Dolar da son durum: Piyasaların ateşi düşüyor






Dolar da son durum: Piyasaların ateşi düşüyor

Döviz piyasasında doların ateşi sönüyor. Dolar/TL, dün öğleden sonra başlayan düşüş eğiliminin ABD Merkez Bankası'nın son toplantısına ilişkin

DOLAR DIŞARIDA DÜŞTÜ BİZDE YÜKSELDİ

Fed, ABD ekonomisinin Eylül ayında bir faiz artışına yakın olduğunu düşünse de, yetkililer küresel ekonomik yavaşlamanın ABD'yi olumsuz etkilemeyeceğinden emin olmak istiyor.

Fed'in 16-17 Eylül'de gerçekleştirdiği toplantı bankanın son zayıf istihdam verilerinden bile önce bazı derin endişelere sahip olduğunu gösteriyor.

Tutanaklara göre politika yapıcıların "çoğu" Fed'in son 10 yıldır ilk defa yapacağı faiz artışının hâlâ bu yıl gerçekleşmesi gerektiğini düşünüyor ve mali piyasalardaki çalkantının ABD ekonomik görünümünü "önemli seviyede" etkilemediğine inanıyor.

FED KARARLARI BELİRLEYİCİ OLDU

Fakat yetkililer aynı zamanda bazı rahatsızlıklar duyarak Çin öncülüğündeki ekonomik yavaşlamanın ABD ekonomisi üzerinde ağırlık yaratıp yaratmayabileceğini de uzunca tartıştılar.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanaklarında "Komite biraz daha bilginin gelmesini beklemenin uygun bir karar olacağını düşünüyor" denildi.

Dolar, Fed'in Eylül ayı toplantı tutanaklarının faizlerin yakın bir zamanda artırılmayacağı sinyalini vermesi üzerine yeniden baskı altına girerek Asya işlemlerinde düşüş yaşadı.

Euro dün 1.1328 dolara kadar yükselmesinin ardından 1.1291 dolardan işlem görürken, dolar yen karşısında da düşüşler yaşayarak 119.91 seviyesine geriledi.

PKK'nın olası bir ateşkes olarak yorumlanan açıklamaların dün kura olumlu yansıdığını söyleyen bir bankanın döviz masası müdürü, "Akşam saatlerinde gelen Fed tutanakları ise piyasalarda olumlu algılandı ve diğer gelişmekte olan ülkelerle birlikle dolar/TL'de de düşüş söz konusu" dedi ve şöyle devam etti:
Son dönemde hızlı bir düşüş hareketi gördük ancak kurun 2.85'in altına gerilemesini çok olası görmüyorum. Sonuçta bu hareketin kaynağı Fed beklentisi ancak hala somut birşey yok ortada. Diğer taraftan seçim yaklaşıyor. Dolayısıyla riskler de devam ediyor. Dolar/TL tekrar 3.07'lere yükselmez belki ama seçime kadar yatay bir hareket görebiliriz" dedi.

PKK'nın çatı yapılanması KCK'nın Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Bese Hozat, örgütün HDP'ye 1 Kasım seçiminde daha fazla katkı sunmak için "tekrar tarihi bir tutum takınacağını" söylerken, HDP Hozat'ın bu sözlerini PKK tarafından "tek taraflı çatışmasızlık kararı alınabileceği" olarak yorumlandı.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan da, PKK'nın silahları tasfiye etmeden çözüm sürecinin yeniden başlamasının mümkün görünmediğini söyledi.

Dün saat 1758'de 2.9121/2.9132 seviyesinde olan dolar/TL bu sabah 2.8900'a kadar geriledikten sonra saat 0912'de 2.8975/2.8985 seviyesinden işlem görüyor.

Dün aynı saatte 3.0976/3.0991 seviyesinde olan sepet bazında TL aynı saatte 3.0850/3.0857, euro/TL ise 3.2709/3.2721 seviyesinde.

Tahvil/bono piyasasında gösterge 10 yıllık tahvil dün spot kapanışta ortalama yüzde 10.49, valörde son işlemde yüzde 10.39 seviyesindeydi.

Öte yandan 14 Haziran 2017 itfalı iki yıllık gösterge tahvil ise spot kapanışta ortalama yüzde 11, valörde son işlemde yüzde 10.85 seviyesindeydi.
Son Güncelleme: 09.10.2015 10:58
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.