Dolar neden yükseliyor? Dolar kuruyla kim oynuyor?

Dolar neden yükseliyor, sürekli artıyor? , dolarda son durum? Türk ekonomisine sabotaj mı düzenleniyor? Uzmanlara göre serbest piyasada neler oluyor?

05 Aralık 2016 Pazartesi 09:17
Dolar neden yükseliyor? Dolar kuruyla kim oynuyor?






Dolar neden yükseliyor? Dolar fiyatlarıyla kim oynuyor?



Dolar neden yükseliyor? Doların artmasını kim tetikliyor? Amerikan para birimi dolar, uluslararası borsalarda son 40 yılda ikinci kez yükselme eğrisinde. Sadece Türkiye'de değil uluslararası piyasalarda da doların yükselişi devam ederken, Türkiye borsalarındaki seyri uzmanların ve vatandaşların kafalarını karıştırıyor. Doların önlenemeyen yükselişi, Türkiye'de pek çok ürün ve hizmetin zamlanmasına, hayat pahalalılığının artmasına neden olurken, kurda yaşanan sert dalgalanmalar dolara yatırım yapanları TL karşısında zenginleştiriyor.

Uzmanlara göre dolardaki yükselmenin en önemli nedeni istikrar, ya da istikrarsızlık.

Yine uzmanlar, istikrar kavramını da Türkiye ölçeğiyle değil, piyasa yapıcıların dikkatle takip ettiği piyasalardaki yapılanmadan kaynaklandığını ifade ediyor.

TÜRKİYE'YE KARŞI BİR DOLAR OPERASYONU MU VAR?

İç politikada böyle bir algı oluşsa da, bunun yanlış olduğunu belirten uzmanlar, dolar kurundaki dengesizliği üç farklı dış faktörün tetiklediğine dikkat çekiyor.

Amerika'daki seçim sonuçları

Ekonomistler, Avrupa, Uzakdoğu ve Türk borsalarındaki doların önlenemeyen yükselişinin ana nedenlerinden biri olarak Amerika'daki seçim sonuçları olarak değerlendiriyor. Donald Trump'ın özellikle Amerikan şirketlerinin kaynaklarını yabancı ülkelerde kullanmasına karşı çıkması, Meksika, Kanada gibi ülkelerde yatırımı bulunan Amerikan şirketlerine yaptırım uygulayacağını açıklaması, dolardaki sert yükselişin en önemli nedenlerinden biri olarak gösteriliyor.
ABD başkanlık seçimlerinden önce 3.20'nin altında olan doların serbest piyasada 18 gün içinde 3.3570'e kadar çıkmasında Trump'ın cezalandırma tehdinin payı oldukça yüksek.

Trump ile birlikte rekor kırmıştı

Dolar - TL dengesi Amerika'daki seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından piyasada tarihi zirve olan 3.30'u görmüştü. 9 kasım tarihinden itibaren 3.22 seviyesini test eden dolar günümeze kadar yükselme çizgisinden hiç taviz vermedi. Euro - TL ise, 3,6250 seviyesini görerek rekorunu yeniledi.

İngiltere'de refarandum sonuçları ve son olarak İtalya'daki seçimler hem doların hem de Euro'nun kur içindeki çılgın seyrine adeta elektro şok etkisi yaptı.
İtalya'da yapılan referandumdan "hayır" sonucu çıkması, euronun hızla değer kaybetmesine neden oldu. Euro, dolar karşısında yüzde 1'e yakın değer kaybederken içeride de kurlar haftaya hareketli bir başlangıç yaptı. Güne 3.5350 TL'den başlayan dolar, ilerleyen dakikalarda 3.56 TL, euro ise 3.76 TL sınırını aştı.

5 Aralık'ta piyasalarda son durum nedir?

Kapalıçarşı'da 3,5350 liradan alınan dolar 3,5370 liradan satılıyor. 3,7350 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 3,7370 lira olarak belirlendi. Dolar günün ilk saatlerinde 3,5575'e kadar çıkarken, euro en yüksek 3,7635'i gördü.

Cuma günkü kapanışta doların satış fiyatı 3,5430 lira, euronun satış fiyatı ise 3,7080 lira olmuştu.

Dolar bozdurma kampanyasının etkisi oldu mu?

Uzmanlar yurt içi piyasalarda siyasilerin çağrısına uyarak dolar bozduranların etkisinin sınırlı olduğu görüşünde. Borsa İstanbul'un tüm işlemlerini yerli para birimi ile yapacağını açıklamasının bile etkili olmadığını belirten uzmanlar, kur sistemindeki dalgalanmanın uluslararası piyasalardan etkilenmeyi uygun olduğunu, yeni fiyatların zaman içinde stabil hale geleceğini belirtiyor. Dolar bozdurma kampanyalarının vatandaşlar arasında etkili olmadığını belirten uzmanlar, asıl dolar bozdurması gereken iş dünyasının önemli isimlerinin sessiz kalmasına dikkat çekiyorlar.

 
Son Güncelleme: 05.12.2016 09:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.