"Dolardaki tırmanış dışa bağımlı enerji sektörünü de etkileyecek"

Gülseli Kenarlı / İstanbul, 9 Mart () - TMMOB Yüksek Onur Kurulu üyesi ve Elektrik Mühendisleri Odası eski Başkan Cengiz Göltaş, dolar kurundaki yükselişi büyük oranda dışa bağımlı olan enerji sektörünü olumsuz etkileyeceğini belirtti. 'nın...

09 Mart 2015 Pazartesi 16:13






Gülseli Kenarlı / İstanbul, 9 Mart () - TMMOB Yüksek Onur Kurulu üyesi ve Elektrik Mühendisleri Odası eski Başkan Cengiz Göltaş, dolar kurundaki yükselişi büyük oranda dışa bağımlı olan enerji sektörünü olumsuz etkileyeceğini belirtti.

'nın sorularını yanıtlayan Göltaş, Enerji ve Tabi kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kurdaki artış enerji sektörünü olumsuz etkilediğine ilişkin sözlerini değerlendirdi.

Göltaş, Türkiye'nin enerji ihtiyacının petrol, doğalgaz ve petrol türevi ürünlerde yüzde 72'sini ithal ettiğini ifade ederek, "Yapılan anlaşmalar, uluslararası sözleşmeler bazında yapıldığı için maalesef dolardaki artış doğalgazı ve petrol fiyatlarını doğrudan etkiler" dedi ve ekledi:

"Dünyadaki ham petrol fiyatlarındaki düşüşün birebir tüketiciye özellikle yansıtılmadığı, vatandaşın pompa fiyatlarının tersine arttığı çelişkili bir süreç yaşadık. Ama dünyadaki ekonomik gelişmeler ve iç politikada Cumhurbaşkanı'nın Merkez Bankası Başkanı ve ekonomi bürokratlarını eleştiren açıklamaları kuru olumsuz etkiledi."

"DIŞA BAĞIMLILIĞIMIZ ELİMİZİ KOLUMUZU BAĞLIYOR"
Cengiz Göltaş, Türkiye ekonomisinin kırılgan hale geldiğini belirterek, "Tüketiciye olumsuz bir şekilde yansıyacak" dedi ve şöyle devam etti:

"Her vatandaşın araçlarda, benzin ve motorinde, tarımsal alanda da tarım girdisinin içinde de enerji fiyatları çok ciddi rakamlara ulaşıyor. Buna endeksli olarak bizim dışa bağımlılığımız elimizi kolumuzu bağlıyor. Enerjimizi kendi kaynaklarımızdan sağlamadığımız sürece biz dış etkenlerden bire bir etkileneceğiz. Gıdadan turizme kadar yaşamdaki bütün alanlara bu olumsuzluk yansıyacak. Önemli olan bunu görüp uzun yıllar içinde kendi iç dinamiği ile gelişen, yenilenebilir, ucuz bir enerji politikasının sürdürülmesi gerekiyordu."

(FOTOĞRAFLI)

 

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.