Ekonomi Bakan Yardımcısı Yıldırım: Yunanistan'ın toparlanmasını istiyoruz

EKONOMİ Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Yunanistan'ın Türkiye ve adalarla ticaret açısından İzmir için önemli olduğunu belirterek, "Yunanistan'ın bir an önce derlenip toparlanmasını istiyoruz" dedi. Yıldırım, İzmir'de...

29 Haziran 2015 Pazartesi 13:48
Ekonomi Bakan Yardımcısı Yıldırım: Yunanistan'ın toparlanmasını istiyoruz






EKONOMİ Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Yunanistan'ın Türkiye ve adalarla ticaret açısından İzmir için önemli olduğunu belirterek, "Yunanistan'ın bir an önce derlenip toparlanmasını istiyoruz" dedi. Yıldırım, İzmir'de Ege Serbest Bölge'sinin genişlemesi ve yenilenebilir enerji sektörünün yeralacağı yeni bir serbest bölgenin kurulması için proje çalışmalarının devam ettiğini de söyledi.
Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (BM/AEK) Kuru ve Kurutulmuş Ürünler Uzmanlar Çalışma Grubu toplantısı İzmir Hilton Oteli'nde yapıldı. Her yıl Cenevre'de yapılmasına karşın bu kez İzmir'de Ekonomi Bakanlığı ve Ege İhracatçı Birlikleri evsahipliğinde gerçekleşen, ürünlerin uluslararası kalite standartlarının belirlendiği toplantıya 18 ülkeden 50'ye yakın uzman katıldı.
TARIM ÜRÜNLERİNDE KALİTE KONTROLÜ 1937'DE BAŞLADI
Toplantıda konuşan Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, özellikle fındık, kuru kayısı, kuru incir ve kuru üzüm söz konusu olduğunda, 'Türkiye' markasının çok önemli olduğunu söyledi. Türkiye'nin dünya fındık üretiminin yüzde 70'ini, kuru incir üretiminin ise yüzde 56'sını karşıladığını, kuru üzümde dünya üretiminin yaklaşık dörtte birinin Türkiye'de yapıldığını belirten Ünlütürk, "Bütün dünyada ithal edilen kuru kayısıların ise yüzde 81'i Türkiye menşelidir. Türkiye'de tarım ürünleri ihracatında kalite kontrolüne, 1937 yılında fındık ürünleri ihracatında başlandı. Günümüzde Ekonomi Bakanlığı olarak Türk ürünlerinin haklı itibarının korunması ve sürdürülebilir kılınması için Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu çalışmalarına önem veriyoruz" dedi. Yıldırım, Bakanlık olarak uluslararası toplantıları, fırsat buldukça İzmir'de yapmaya çalıştıklarını söyleyerek, "Umarım toplantı, hem ihracatçılarımız hem de bölge için yararlı gelişmeler sağlar" diye konuştu.
YUNANİSTAN KRİZİ YORUMU
Bakan Yardımcısı Yıldırım, açılış konuşmasında sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Yunanistan'da yaşanan ekonomik krizi değerlendiren Yıldırım, bu ülkenin Türkiye ve özellikle İzmir için önemli olduğunu, bir an önce derlenip toparlanmasını istediklerini söyledi. Yıldırım, "Yunanistan kritik bir aşamaya geldi. Sadece önlemler nedeniyle değil uygulanacak ekonomik politikalar nedeniyle kritik aşamada. Bunu da bir siyasi tercihe dönüştürme kararı aldı. Oysa başında hükümet var. Mevcut seçenekler değerlendirilerek, krize, istikrarsızlığa sürüklenmeden yoluna devam edebilmesi için uygun karar alınabilirdi. Bunu yapmak yerine problemi biraz daha büyütme kararı aldı. Bugün bankalar açılmadı. Tam da Yunanistan'ın en çok gelir elde ettiği turizm mevsiminde, en verimli geçecek dönemde bu problemle karşı karşıyalar. Kış aylarında bu kadar etkilenmezdi. Hafta sonu refarandum olacak. Bu hafta ülke içinde sakin kalmayı becerebilirler, makul bir sonuç çıkarsa Yunanistan'ın AB ve Euro bölgesi içinde kalmasını ve yoluna devam etmesini arzu ederiz. Net bir durum yok. İlk mesai gününün nasıl geçtiğine bakmalıyız. Yunanistan ve adalar biçim için önemli. Adalarla ticaret özellikle İzmir için önemli. Bir an önce Yunanistan'ın derlenip toplanmasını istiyoruz" dedi.
SERBEST BÖLGE PROJELERİ HAZIRLANIYOR
Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, ESBAŞ'ın büyütülmesiyle ilgili her türlü adımın atıldığını, projelendirme çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Yeni bir serbest bölgeyle ilgili de projelendirme yapıldığını dile getiren Yıldırım, "Yeni serbest bölge özellikle içinde yenilenebilir enerji sektörü temsilcilerinin bulunacağı bir proje olacak" dedi. Yıldırım, Ekonomi Bakanı Nilhat Zeybekçi'nin İzmir'in serbest bölgeler kenti olması yönündeki sözeleri doğrultusunda çalışma yaptıklarını söyledi.
ÜNLÜTÜRK: STANDARTLARA UYULUYOR
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, İzmir'in yıllardır Anadolu'nun batıya açılın yüzü olduğunu söyledi. Ünlütürk, "İzmir, kuru üzüm, kuru incir, pamuk, zeytinayğı, tütün gibi ürünlerin dış dünaya aktarım noktası olmuştur. Günümüzde 18 milyar doları aşan Ege Bölesi ihracatının dörte birini tarım ve gıda ürünleri oluşturmaktadır. Çekirdesiz kuru üzüm, kuru incir, çam fıstığı gibi ürünler, kuru kayısı İzmir'den ihraç edilmektedir. İzmirle birlikte arka sahasında yeralan Manisa va Aydın, elverişli iklim şartlarıyla çekirdeksiz kuru üzüm ve kuru incirde dünya markası haline geldi" dedi. İhracatçıların kurdukları laboratuvarlarla ihraç ürünlerini testlerden geçirdikelerini, standartlara uyulduğunu belirten Ünlütürk, tek tük geri dönen ürünler olabildiğini söyledi. Ünlütürk, toplantı kapsamında dünyanın dört bir yanından gelen uzmanlara Aydın'daki bir kuru meyve işleme istasyonunu da gezdireceklerini söyledi.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.