Emekli maaşına haciz konulabilir mi?

Konulamaz! Çoğunlukla emekli maaşını bankalardan alan vatandaşların sık sık yaşadığı problemin kaynağı, maaş değil hesaba konulan haciz işleminden kaynaklanıyor.

13 Ekim 2014 Pazartesi 03:35
Emekli maaşına haciz konulabilir mi?






Emekli maaşına haciz konulabilir mi?


Milyonlarca emekli bu sorunun cevabanı. hatta emekli maaşının bankalar tarafından kullanımıyla ilgili kuralları bilmiyor. Çok sayıda emeklinin bilmediği belki de takip etmediği çok önemli bir husus olan emekli maaşı kesintileri aslında yasal değil. Bu konuyu düzenleyen 5510 sayılı yasanın 93. maddesi oldukça açık. Emekli maaşları, geliri, aylık ödenekler ve kurum ödenekleri dışında haciz edilemez. Maaşlarını bankalardan alan emekliler, aylıklarına konulan haczin istekleri dışında gerçekleşmesi durumunda derhal itiraz etmeleri gerekiyor.

MAAŞA DEĞİL BANKA HESABINA GELİYOR

Sosyal Güvenlik uzmanları bu konuda emekli vatandaşları ısrarla uyarıyor. Banka hesaplarına konulan haczin, emekli maaşlarına konulmadığını belirterek bu durumda olan emeklilerin derhal itiraz etmesi gerektiğini ısrarla vurguluyor.

HESABINIZI KULLANAMAZLAR!

Bankalar, emeklinin izni olmadan para kesintisi, aktarma yapamaz, hesabı mevduat hesabı gibi kullanamaz. Ayrıca emeklilerin gelir, aylık ve ödenekleri haczedilemez.’ Kanun yalnızca SGK nezdinde doğacak alacaklar hacze izin veriyor. Üstelik bu haciz miktarı maaşın dörtte birini geçemiyor.

HAKKINIZI SAVUNUN

Ancak vatandaşın bilinçsizliğinden bu kanun hiçe sayılabiliyor. Böyle bir durumla karşılaşıldığında icra tetkik merciine başvurabilirsiniz.

EMEKLİ MAAŞLARINA HACİZ NASIL KONULUR?

5510 Sayılı Kanun’un 93 üncü maddesinde; Bu Kanun gereğince sigortalılar ve hak sahiplerinin gelir, aylık ve ödenekleri, sağlık hizmeti sunucularının genel sağlık sigortası hükümlerinin uygulanması sonucu Kurum nezdinde doğan alacakları, devir ve temlik edilemez. Gelir, aylık ve ödenekler; 88 inci maddeye göre takip ve tahsili gereken alacaklar ile nafaka borçları dışında haczedilemez. Bu fıkraya göre haczi yasaklanan gelir, aylık ve ödeneklerin haczedilmesine ilişkin talepler, borçlunun muvafakati bulunmaması halinde, icra müdürü tarafından reddedilir.” hükmüne yer verilmiştir.

Bu hükme göre Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenen aylık ve gelirlere, sadece SGK’ya olan borçlar ve nafaka borçları için haciz konulabiliyor.

Bir emekli örneğin kredi kartı veya almış olduğu bir eşyadan dolayı borcu sebebiyle takibe uğrarsa, bu borç için maaşına haciz konulamaz. Ancak Halk Bankası, açtığı bir davada Yasanın bu hükmünün Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu iddia etti. Mahkeme bu iddiayı ciddi buldu ve konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. Ancak, Anayasa Mahkemesi Mahkemenin bu talebini reddetmiştir.

Emekli Maasina Haciz
 
Son Güncelleme: 17.08.2016 00:16
Anahtar Kelimeler:
Emekli Maasina Haciz
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
mustafa dikmen 2014-12-11 12:31:55

bende emekliyim maalesef bu kanun anayasanın esitlık ılkesine aykırı magduriyet dogurmaktadır