Emekliler ne kadar promosyon alacak? Promosyonlu maaşlar ne zaman ödenecek?

Emekliler ne kadar promosyon alacak? Promosyonlu maaşlar ne zaman ödenecek? Emekli maaşına promosyon ilavesi yüzde kaç olacak? Tüm bu soruların yanıtları haberin detayında.

20 Mart 2016 Pazar 11:59
Emekliler ne kadar promosyon alacak? Promosyonlu maaşlar ne zaman ödenecek?






Emekliler ne kadar promosyon alacak? Promosyonlu maaşlar ne zaman ödenecek?


Emekli maaşını bankadan çeken 11 milyon vatandaşın gözü bu haberde. Bankalarla pazarlığa oturan SGK, yıllık en az 600 liralık promosyon için bastırıyor. Bankaların teklifi en fazla 300 lira ve bu rakamda ısrarlı.
Her iki tarafta en az 3 yıllık anlaşma konusunda mutabakata vardı, Her yıl için 300 lira verildiğinde 900 lirayı bulacak.

PROMASYONLU MAAŞLAR NE ZAMAN ALINACAK?

Emekli maaşlarına promosyon farkının ne zaman yansıyacağı henüz netleşmedi. Emeklilerin alacağı promosyon miktarları yavaş yavaş netleşmeye başladı. 11 milyon emekli için bankalarla pazarlık sürerken 600 lira taban ödeme olarak belirlendi. Bu paranın kaç yıl için verileceği ise tartışılıyor. Promosyon miktarları genelde 1 ila 3 yıl arasında veriliyor. Bu rakamın üzerine çıkılmadığı taktirde emekliler iki yıl olursa senede 300, 3 yıl olursa 200 lira alabilecek.

Memurlar ise brüt maaşlarının yüzde 60'ı kadar promosyon alıyor. Bunun için emeklilerin de bu oranda promosyon alması gerekiyor. Ortalama emekli maaşı 1.500 lira olarak düşünüldüğünde alınacak yüzde 60'lık promosyon 900 lirayı buluyor. Oysa seçimlerden önce Başbakan Davutoğlu emeklilere yılda en az 300 lira promosyon için çalışacaklarını söylemişti. Buna göre de 3 yıllık anlaşma yapıldığında emekliler 900 lira alacak. Şu anda bir banka emeklilere 2 yıllık için 300 lira zaten veriyor. Fakat bunun karşılığında kredili mevduat hesabı zorunluluğu getiriyor. Bu da verilen paranın faiz ile geri alınması anlamına geliyor. Emekliler promosyon için sadece süre şartı konulmasını ve başka bir ürün zorunluluğu olmamasını istiyor.

MASADA SGK'NIN ELİ GÜÇLÜ

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ise bugüne kadar yapılan pazarlıklarda elindeki gücü tam kullanamadı. Oysa kurum her yıl bankalara 200 milyar liranın üzerinde para yatırıyor. Takvim'in haberine göre, bunun büyük bölümü emekli maaşlarından oluşurken bir kısmı da sağlık ödemeleri. Bu parayı bankalar diledikleri gibi kullanırken hesap sahiplerine de kredi, kredi kartı gibi ürünler satıyor. Bütün bunlar bankalara para kazandırırken SGK'nın karşılığını istemesi gerekiyor. SGK 2015 yılında toplam 211 milyar lirayı bankalara yatırırken bu rakam Ocak zamlarından sonra 240 milyar liraya ulaştı.

Emekliler pazarlıkların bir an önce bitirilerek hak ettikleri promosyonların ödenmesini bekliyor. Yıllardır ödenmeyen paraların da değerlendirilmesini istiyor.

GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

Bankalar ile SGK arasındaki görüşmeler sürüyor. Daha önce sadece kamu bankalarının yer aldığı görüşmelere özel bankalar da katıldı. Böylece en çok promosyonu veren banka, emeklilerin maaşını da ödeyecek. Bu rekabetten hem bankalar hem emekliler kazanacak. Bankalar zaten şu anda emekli maaşları için bir rekabeti sürdürüyor. Birçok banka bunun için değişik kampanyalar düzenliyor.

ÜCRETLERE 2 KEZ ZAM

Meclis'te bir soru önergesini cevaplandıran Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu emekli maaşlarıyla ilglii şu bilgileri verdi: "2002-2016 yılları arasında aylıklar dolar karşısında kayda değer artış kazanmıştır. Emeklilerin maaşları her yıl Ocak ve Temmuz aylarında bir önceki 6 aylık tüketici fiyat endeksindeki değişim (enflasyon) oranı kadar artırılarak belirlenmektedir." (Milliyet)
Son Güncelleme: 20.03.2016 12:03
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.