EMO: Odalara idari ve mali denetimin kapsamı genişletilmek isteniyor

İstanbul, 3 Mart () - Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) hükümetin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağladığı mühendis ve mimar odalarının "idari ve mali denetiminin" kapsamını genişletkme çabasında olduğuna dikkat çekti. EMO'dan...

03 Mart 2015 Salı 11:53
EMO: Odalara idari ve mali denetimin kapsamı genişletilmek isteniyor






İstanbul, 3 Mart () - Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) hükümetin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağladığı mühendis ve mimar odalarının "idari ve mali denetiminin" kapsamını genişletkme çabasında olduğuna dikkat çekti.

EMO'dan yapılan açıklamada, "Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ni (TMMOB) ve bağlı odalarını vesayet altına alma ve etkisizleştirme girişimleri AKP bürokrasisini de sardı" denildi ve şu konular hatırlatıldı:

"Odalar üzerinde ilgili bakanlıklarca idari ve mali denetim yapılacağına dair düzenleme, ilk kez AKP iktidarında işletmeye geçirilerek, 17 Aralık 2013 tarihinde EMO'nun da içinde bulunduğu 11 odanın idari ve mali denetimi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`na bağlandı. EMO'nun üyeleriyle ilgili yaptığı işlemler, üyelerin itiraz ve yargı hakları mevcut olmasına rağmen, 'ihbar ve şikayet' kapsamında değerlendirilerek, Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) üzerinden yapılan başvurular dahi 'soruşturma' konusu yapılıyor. İnceleme ve bilgi talep etmenin de ötesine geçen bakanlığın taşra örgütlerindeki bazı memurlar ise kendilerini yargıç yerine koymaya başladılar."

EMO açıklamasında, bu çerçevede, Denizli Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün 24 Şubat 2015 tarihli yazısınyla Oda'nın şube başkanının ifadeye çağrıldığı, 21 ve 23 Ocak tarihlerinde de Gaziantep Valiliği Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nün de bilgi talep ettiğimi vurgulandı ve şöyle devam edildi:

"Odamız işlemleri yargı denetimine açık olup, suç içerecek durumlarda ülkemizin savcıları da her zaman soruşturma açabilirler. Ancak idari birimler özerk bir kuruluş olan Odamız yöneticilerini hiçbir şekil ve koşulda ifade vermeye çağıramaz; savcılık yapmaya soyunamaz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nı hukuksuz işlemler yapmaktan, yetkisi ve görevi olmayan konularda rahatsızlık vermekten, Odamız faaliyetlerini engellemeye çalışmaktan vazgeçmeye çağırıyor, bu tür hukuk dışı işlemlerini dikkate almayacağımızı, hukuksuzluğa karşı yargı nezdinde hem meslektaşlarımızın hem de meslek örgütümüzün haklarını savunacağımızı ilan ediyoruz."

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.