Enerji Zamları Enflasyon Kaygılarını Artırdı

İSTANBUL, 30 Eylül () - Enflasyon hesaplamasında büyük payı bulunan doğalgaz ve elektrik fiyatlarında yüksek oranlı artışlar, Merkez Bankası'nın 2014 yılı enflasyon öngörülerinde önemli ölçüde sapmalara neden olması bekleniyor. TÜİK...

30 Eylül 2014 Salı 16:06
Enerji Zamları Enflasyon Kaygılarını Artırdı






İSTANBUL, 30 Eylül () - Enflasyon hesaplamasında büyük payı bulunan doğalgaz ve elektrik fiyatlarında yüksek oranlı artışlar, Merkez Bankası'nın 2014 yılı enflasyon öngörülerinde önemli ölçüde sapmalara neden olması bekleniyor.

TÜİK verilerine göre, elektrik fiyatlarının tüketici enflasyonu üzerindeki ağırlığı yüzde 3.12, doğalgaz fiyatlarının ağırlığı ise yüzde 1.4 düzeyinde bulunuyor.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Ağustos sonu itibarıyla yıllık enflasyon yüzde 9.54'e çıktı. Merkez Bankası, 2014 yılı için yüzde 5.0 olarak hedeflediği enflasyonun yıl sonunda yüzde 7.6 olacağını tahmin ediyor.

Banka ekonomistleri ve analistler, yeni enerji zamlarının etkisiyle, enerji zamlarının enflasyona doğrudan etkisinin 0.41 puan olması beklenirken, dolaylı etkilerle birlikte yıl sonu enflasyonuna katkının 0.5-1 puan arasında olacağını öngörüyor.

"ÇİFT HANE" UYARISI
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak da yaptığı açıklamada, "Yapılan son zam, yıllık enflasyonu doğrudan 0.50 puan artıracak, yıl sonunda enflasyonu çift hanelere taşıyacaktır" uyarısında bulundu ve ekledi:

"Enerji fiyatlarındaki bu artışlar, önümüzdeki dönemde iğneden ipliğe ciddi bir zam furyasına neden olacak, bu da başta dar gelirli ailelerimiz olmak üzere sayısı 3 milyonu aşan ve bu yıl enflasyon farkı almayacak memurlarımızı enflasyonun altında ezecektir.

HEDEFLER HİÇ TUTMADI
Merkez Bankası'nın enflasyon hedeflemesine başladığı 2006 yılında bu yana enflasyon hedeflerinin hiç tutturulamadığı dikkat çekiyor. Merkez Bankası'nın açık hedeflemeye geçtiği 2006 yılında yüzde 5 hedef koymasına karşılık, gerçekleşme yüzde 94 sapma ile 9.7 oldu.

Enflasyon hedefindeki sapma 2007 yılında yüzde 110 oldu. Hedefteki sapmanın en yüksek olduğu yıl ise 2008 oldu. 2008 yılında hedef yüzde 4 olarak belirlenmesine karşılık, yıl sonunda enflasyon yüzde 152 sapma ile yüzde 10.1 olarak gerçekleşti.

Küresel finansal krizin etkili olduğu 2009-2010 yıllarında ise enflasyon hedeflerindeki sapmalar negatif oldu. Krizin etkilerinin görüldüğü 2009 yılında enflasyon hedefinde sapma yüzde -13.3, 2010 yılında ise yüzde -1.5 oldu. Enflasyon hedefindeki sapma oranları, 2011'den itibaren sırasıyla yüzde 8, yüzde 24 ve yüzde 48'i buldu.

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.