Expo 2016'nın maskotu 'Ece' ve 'Efe'

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, () - ANTALYA'da 'Çiçek ve Çocuk' temasıyla düzenlenecek Expo 2016 Antalya'nın maskotu, yöresel kıyafetli 'Ece' ve 'Efe' adlı çizgi film karakteri 2 çocuk seçildi. Dünyanın en büyük fuar organizasyonu Expo'ya...

27 Şubat 2015 Cuma 12:04
Expo 2016'nın maskotu 'Ece' ve 'Efe'






Mehmet ÇINAR/ANTALYA, () - ANTALYA'da 'Çiçek ve Çocuk' temasıyla düzenlenecek Expo 2016 Antalya'nın maskotu, yöresel kıyafetli 'Ece' ve 'Efe' adlı çizgi film karakteri 2 çocuk seçildi.
Dünyanın en büyük fuar organizasyonu Expo'ya 2016'da ev sahipliği yapacak olan Antalya'da, A 1 kategorisi 'Botanik' dalında 'Çiçek ve Çocuk' temasıyla düzenlenecek Expo 2016 Antalya'nın maskotu belirlendi. Expo Yönetim Kurulu Başkanı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, yönetim kurulu üyeleri ve çok sayıda katılımcının yer aldığı toplantı, Cornelia Diamond Hotel'de yapıldı.
Antalya'da bir dünya bahçesi kurulduğunu belirten Bakan Mehdi Eker, dünyanın farklı bölgelerindeki çiçek, bahçe kültürü ve bahçecilikle ilgili birikimin Antalya'da büyük bir bahçe içinde sunulacağını söyledi. Botanik Expo ile Türkiye'nin, Expo tarihinin ilk tecrübesini yaşamış olacağını belirten Bakan Eker, 1850'lerden beri dünyada sergilenen bu organizasyonun Türkiye'de ilk kez gerçekleşeceğini kaydetti.
110 HEKTAR OLACAK
Buna en iyi uygun yerin Antalya'da yapıldığını dile getiren Eker, “Antalya ve Türkiye buna hazırlanıyor. Bütün gücümüz, imkanımız ve gayretimizle hepimiz 2016, 23 Nisan'da inşallah kurdelesi kesilecek bu evrensel, uluslararası faaliyeti en güzel, en iyi şekilde birlikte gerçekleştireceğiz. İki nehir arasında 110 hektar alanda düzenlenecek sergi için altyapı, üstyapı, bitkilendirme ve ağaçlandırma çalışmalarını büyük hızla yapılıyor. Expo'da olmazsa olmaz unsurlar göl, tepe, kule gibi diğer üst yapılar hızla yapılıyor" dedi.
190'A YAKIN ÜLKE DAVETİ
Expo'ya katılım için 190'a yakın ülkeye katılım davetinde bulunduğunu belirten Bakan Eker, “Bugüne kadar ortalama 33 ülke benzeri etkinliklere katıldı. Maksimum 54 ülke katılmış Expo etkinliklerine ve hedefimiz azamiyi yakalamak. Bugüne kadarki azami düzeyde katılımın olduğu Expo düzenlemeyi hedefliyoruz. Expo'da 110 dekar alan yabancı ülkeler için ayrılıyor. Her ülke kendi kültürünü, çiçeklerini, bahçesini insanlığa sunacak şekilde gelsin, katılsın. Ve burası kalıcı bir değer olsun istiyoruz. Antalya için yeni bir değer alanı olsun, turizmi ve tarihine yeni değerler Expo üzerinden kazandırılsın" dedi.

ÜST YAPI İHALELERİ BAŞLADI
Sergi alanındaki altyapı çalışmaların büyük ölçüde tamamlandığı, kongre, yiyecek içecek gibi alan ihalelerinin tamamlandığı ve yer teslimlerinin yapıldığını kaydeden Bakan Eker, “Expo'da tema 'Çiçek ve Çocuk.' Çiçek biyoçeşitliliği, biyoçeşitlilik üzerinden sahip olduğumuz tabii değerleri, doğal güzellikleri, çiçeklerin sergilendiği bahçe kültürü ve kavramını bunun üzerinden tanıtacağız" dedi.
SEMBOL ÇİÇEK ŞAKAYIK
Antalya'nın seçiminin tesadüf olmadığına değinen Bakan Eker, biyoçeşitlilik, bitki türleri açısından Türkiye'nin en zengin bölgesi olduğunu dile getirdi. Sembol çiçek olarak bu bölgeye has endemik, muhteşem bir çiçek (şakayık) belirlendiğini belirten Bakan Eker, Latince isminde içinde Türk kelimesi geçen tek çiçek olduğunu kaydetti. Eker, “O kadar güzel, gösterişli Antalya, Burdur bölgesine has çiçek. Bu çiçek çeşitli objelere, nesnelere, alanlara işlenecek ve tanıtımda istifade edilecek" dedi.
MASKOTLAR 'ECE' VE 'EFE'
Expo 2016 Antalya'nın maskotlarını açıklayan Bakan Eker, “Bir maskot belirledik. Maskotla birlikte bir de müziği, 'jungle' denilen. Bu maskotu seçerken tüm diğer işlerde Expo'yla ilgili olduğu gibi çok ayrıntılı değerlendirmeler yapıldı. Birçok seçenek üzerinde çalışıldı. Elbette evrensel bir temadır Expo, ama kendi kültürümüzü uluslararası sahaya taşıma açısından özen gösterdik. Umarım sizler de beğenirsiniz. İsimleri de yerli. Figür, motifleri, giysilerin de bu bölgeyle çok yakın ilişki içinde olmasına özen gösterdik. Anadolumuzun zengin tarihi ve kültürü, renkleri, çizimleri, motifleriyle belirlediğimiz maskotlarda Anadolu ve özellikle bu bölgenin özelliklerini taşımasına özen gösterdik. Maskotlar çocuk. Bir kız bir erkek çocuk. İnanıyorum ki Expo 2016 Antalya organizasyonuna değer katacak. Ece ve Efe çocukların ismi. Hem akılda kalması, hem isimlerin Türkçe olması, hem kısa akılda kalacak şekilde söyleniyor olması nedeniyle ikisini belirledik" diye konuştu.
MASKOTLARIN ANİMASYONU GÖSTERİLDİ
Bakan Eker'in maskotlar Ece ve Efe'yi açıklamasının ardından Expo 2016'nın müziği eşliğinde çizgi film karakteri şeklindeki Ece ve Efe'nin animasyonu izleyicilere gösterildi. Sarışın Ece ile kumral Efe iki maskot çocuğun üzerinde giysiler ise çeşitli Anadolu motifleriyle süslenmiş koyu yeşil renkte. İki maskotun tanıtım filminde sembol çiçek şakayığa da yer verildi. Bakan Eker ve yönetim kurulu üyeleri maskotların önünde fotoğraf çektirdi.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.