FAO: Dünya gıda fiyatları Şubat'ta 55 ayın en düşüğüne indi (3)

(Ayrıntılar eklendi.) İstanbul, 5 Mart () - Dünya gıda fiyatları, Şubat ayındaki düşüş ile birlikte son 55 aylık dönemin en düşük düzeyine geriledi. Birleşmiş Mİlletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Gıda Fiyatları Endeksi, Şubat...

05 Mart 2015 Perşembe 14:48
FAO: Dünya gıda fiyatları Şubat'ta 55 ayın en düşüğüne indi (3)






(Ayrıntılar eklendi.)
İstanbul, 5 Mart () - Dünya gıda fiyatları, Şubat ayındaki düşüş ile birlikte son 55 aylık dönemin en düşük düzeyine geriledi.

Birleşmiş Mİlletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Gıda Fiyatları Endeksi, Şubat ayında yüzde 1.0 düşüşle 179.4 puana geriledi. Böylece, endeksteki yıllık düşüş de yüzde 14.0'ü buldu.

FAO'dan yapılan açıklamada, "Tahıl ve et ve özelikle de şeker fiyatları gerilerken, süt ve bitkisel yağ fiyatları yükseldi" denildi.

FAO Süt ve Et Ürünleri Piyasaları Uzmanı Michael Griffin, küresel gıda fiyatlarının 2010 Temmuz ayından bu yana en düşük düzeye inmesindeki etkenleri arasında güçlü üretim koşulları ve doların güç kazanmasını gösterdi ve bu koşulların devam edeceğinin öngörüldüğünü vurguladı.

Griffin, "Fiyatlardaki gerilemeye bağlı olarak vurgulanması gereken ilk konu üretim artışı tahminlerinin iyi olmasıdır; ayrıca, stoklar da çok güçlü" dedi.

FAO Tahıl Fiyatları Endeksi, buğday fiyatlarının öncülüğünde Şubat'ta yüzde 3.2 düşüşle 171.7 puana geriledi. Tahıl grubundaki pirincin fiyatlarında önemli bir değişiklik yaşanmazken, kokulu pirinç fiyatlarında hızlı artış oldu.

Küresel gıda fiyatlarında Şubat'ta en yüksek düşüş şekerde gerçekleşti. FAO Şeker Fiyatları Endeksi yüzde 4.9 düşüşle 207.1 puan düzeyine geriledi. Gerilemede, Brezilya'da son dönemdeki yağışlara bağlı olarak olumlu giden iklim koşullarının rekolteyi yükselteceği beklentileri ve Hindistan'ın ihracatı destekleyeceğine ilişkin açıklamaları etkili oldu.

Şubat'ta fiyatı gereliyen bir değir gıda ürünü de et oldu. FAO Et Fiyatları Endeksi yüzde 1.4 düşerek 187.4 puana geriledi. Uzun zamandır yüksek seyreden et fiyatlarındaki düşüşte ABD dolarının Brezilya ve Avustralya gibi üretici ülkelerin para birimleri karşısında yükselmesi etkili oldu.

FAO Süt Fiyatları Eedeksi ise Şubat ayında, son bir yıllık dönemde ilk kez yükseldi ve yüzde 4.6 artışla 181.8 puana çıktı. Süt tozunun liderliğindeki yükselmede Avrupa'daki üretim yavaşlaması etkili olurken, peynir fiyatlarında önemli bir değişiklik yaşanmadı.

Şubat ayında diğer bir yükselen grup da bitkisel yağ fiyatları oldu. FAO Bitkisel Yağ Fiyatları Endeksi, Malezya'da son yaşanan sellerin üretimde azalmaya yol açacağı kaygısıyla, yüzde 0.4 gibi küçük bir artışla 156.6 puan düzeyine çıktı.

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.