Fed piyasaları faiz artışı için hazırladı

Fed, beklentiler doğrultusunda kasım ayı toplantısında faiz değişikliğine gitmezken, aralık ayı toplantısına ilişkin faiz artışı beklentileri yüzde 92'ye çıktı.

02 Kasım 2017 Perşembe 14:19
Fed piyasaları faiz artışı için hazırladı






İSTANBUL(AA) - ABD Merkez Bankası (Fed) beklentiler doğrultusunda faizleri yüzde 1,00-1,25 aralığında sabit tutarken, karar metninde kullanılan ifadelerle piyasaları, aralık ayında 0,25 baz puanlık artışın geleceği yönünde hazırladı. Kasım ayı toplantısı öncesinde yüzde 60'lara kadar gerileyen aralık ayındaki toplantıda faiz artışına ilişkin beklentiler, toplantı sonrasında yüzde 92'ye çıktı.

Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC), dün yayımlanan karar metninde, faiz oranının yüzde 1,00-1,25 aralığında sabit tutma kararının oy birliğiyle alındığı belirtilerek, "FOMC'nin eylül toplantısından bu yana alınan veriler, iş gücü piyasasının güçlenmeye devam ettiğini ve ekonomik aktivitelerin kasırgalara rağmen sağlam hızda arttığını gösterdi. Kasırgalar, istihdamın eylülde düşmesine neden olsa da işsizlik gerilemeye devam etti. Hanehalkı harcamaları ılımlı artışını sürdürüyor ve sabit yatırımlardaki büyüme son çeyreklerde hızlandı." ifadeleri kullanıldı.

Analistler, Fed'in yılbaşından bu yana uyguladığı iletişim politikası ile piyasaları kademeli faiz artışı için hazırladığını ve aralık ayında beklentiler doğrultusunda 0,25 baz puanlık faiz artışı yapılması durumunda bu yılki 3 sefer faiz artışı yapılacağı yönündeki yönlendirmenin de gerçekleşmiş olacağını ifade etti.

Fed'in uyguladığı sözle yönlendirmeyle piyasaları faiz artışlarına bir iki ay önceden hazırladığına dikkati çeken analistler, böylece özellikle kur ve faiz tarafında oynaklığın azalmasını sağladığını dile getirdi.

"Aralık ayı toplantısında faiz artırımı masada"

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Seda Yalçınkaya, Fed'in karar metninde kasırgalara rağmen ekonomik aktivitenin güçlendiği ifadelerinin dikkati çektiğini kaydetti. Ayrıca Fed'in, kasırga sonucu benzin fiyatlarındaki artıştan dolayı eylül ayında enflasyonun yükseldiğini, ancak çekirdek enflasyonda yumuşak seyrin sürdüğüne işaret ettiğini söyleyen Yalçınkaya, "Kararda sürpriz yok, karar metninin de beklediğimiz yönde geldiğini söylemek mümkün. Aralık ayı toplantısında faiz artırımı masada" ifadelerini kullandı.

"Son zamanların en etkisiz toplantılardan biri oldu"

Reel Kapital Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, istifa eden Stanley Fischer’ın yerine FOMC’ye atanan Randal Quarles’ın guvernörlerden birisi olarak ilk defa katıldığı toplantının, gerek beklentiler, gerekse de basın toplantısı olmaması nedeniyle son zamanların en etkisiz toplantılardan biri olduğunu kaydetti.

Karar metninde aralık ayındaki olası politika aksiyonuna herhangi bir atıfta bulunulmamasına karşın, ekonomik büyüme için şimdiye kadar kullanılan “ılımlı” ibaresinin “güçlü oranda” diye değiştirildiğine dikkati çeken Erkan, "Metinde yer alan bu değişiklik toplantı kararının teorik olarak şahin şeklinde nitelendirilmesine neden oldu." dedi.

Anahtar Kelimeler:
Ekonomi
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.