Fed Piyasaya Para Sürmeyi Bitirdi, Dolar 2.22 Lirayı Geçti (2)

(Ayrıntılar ve borsa verileri eklendi.) İSTANBUL, 30 Ekim () - ABD Merkez Bankası (Fed) tahvil alımları yoluyla piyasalara milyarlarca dolar sürmeyi bu ay sonu itibarıyla sonlandırdı. Piyasalara yeni kaynak akışının tamamen durması ve faiz...

30 Ekim 2014 Perşembe 09:43
Fed Piyasaya Para Sürmeyi Bitirdi, Dolar 2.22 Lirayı Geçti (2)






(Ayrıntılar ve borsa verileri eklendi.)
İSTANBUL, 30 Ekim () - ABD Merkez Bankası (Fed) tahvil alımları yoluyla piyasalara milyarlarca dolar sürmeyi bu ay sonu itibarıyla sonlandırdı.

Piyasalara yeni kaynak akışının tamamen durması ve faiz artırımlarının çok da ertelenmeyeceğine ilişkin işaretlerle, tatilde küresel piyasalarda 2.20 liranın altına inen dolar, yeni günün ilk işlemlerinde 2.22 lirayı da aşarak 2.2220 liraya kadar çıktı.

ABD para birimi 2.2210 - 2.2225 bandında hareket ederken, dolardaki yükselişe bağlı olarak euro da 2.80 liranın altına inip 2.7997 düzeyine çekildi ve böylece yarı yarıya euro ve dolardan oluşan döviz sepetinin değeri de 2.51 düzeyine geldi.

Piyasalara kaynak akışının durması ve Fed'in faizleri erken artırılabileceğine ilişkin işaretlerin etkisiyle Borsa İstanbul Endeksi de güne yüzde 0.15 kayıpla 79 bin 469 puandan başladı.

BEKLENTİLERE GÜVEN
Fed'in dün sona eren iki günlük para politikası kurulu toplantısının ardından aylık tahvil alım programını sonlandırdığını açıkladı.

Fed açıklamasında, ABD istihdam piyasasındaki durgunluk için kullandığı "belirgin" ifadesini bu kez kullanmadı ve böylece ekonomideki beklentilere duyduğu güveni ortaya koydu.

İLERLEMEDEN EMİN
Açıklamada piyasalardaki dalgalanmalar, Avrupa'da büyümeye ilişkin sorunlar ve zayıf enflasyon görünümünün; işsizlik ve enflasyon hedeflerindeki ilerlemeyi olumsuz etkilemesinin beklenmediği belirtildi.

"Komite ekonominin genelinin yeterli güce sahip olduğu görüşünü korumaktadır" denilen açıklamada, faiz artırımlarının "zamanlama ve hızının" da ekonomik verilere göre belirleneceği ifade edildi.

SIKILAŞTIRMADA KARARLI
Fed tahvil alımlarının bu ay sonlandırılmasının ardından borçlanma maliyetlerinin "uzunca bir süre" daha sıfıra yakın seviyede tutulacağı söylemini korusa da, kullanılan yeni ifadeler yeni bir rejime işaret etti.

Piyasa uzmanları, piyasalarda son dönemde yaşanan büyük dalgalanmalara rağmen Fed'in faiz artırımı yoluyla sıkılaştırma konusunda kararlı olduğuna dikkat çekiyor.

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.