Hayat kadınları da sosyal haklardan yaralanabilecek

İş hayatında çalışan tüm işçiler gibi genelevlerde çalışan hayat kadınları da her türlü haktan yararlanabilecek....

11 Kasım 2016 Cuma 10:07
Hayat kadınları da sosyal haklardan yaralanabilecek






İş hayatında çalışan tüm işçiler gibi genelevlerde çalışan hayat kadınları da her türlü haktan yararlanabilecek....
SGK İzmir İl Müdürlüğü'nün denetmenleri, İzmir'deki 23 ev sahibinin çalışanların sigortalarını eksik yatırdığı, paralarını düzensiz ödediğini ve özlük haklarını vermediğini tespit etti. İnceleme sonucu 7 yıllık sürede evlerde çalışan 1800 kadının sigorta primlerinin eksik yatırıldığı ortaya çıktı. SGK işverenlere para cezası vermesinin yanı sıra, hayat kadınlarının eksik primlerinin yatırılmasını sağladı. Böylece emekliliği dolan 501 kadın emekli maaşına bağlandı, kalan bin 299 kadınınsa eksik primleri yatırıldı. Tüm hayat kadınlarına örnek oldu 1800 hayat kadının dava açmadan haklarına kavuşması, diğer şehirlerdeki kadınlara da örnek oldu. Emeklilik isteyen kadınlar, “İşveren sigorta primlerimizi eksik yatırmış. Her yıl işe giriş çıkış yaptıkları için işsiz kaldığımızda işsizlik maaşından da yararlanamıyoruz. Devlet bize sahip çıksın” dedi.
Türkiye’de hayat kadınları 1978 yılından beri sosyal güvenlik kapsamında yer alıyor. 1978’de 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’na eklenen madde ile “1593 sayılı Umumi Hıfzısıhha Kanunu’nda belirtilen genel kadınlar da bu kanun hükümlerine tabidir. Bu kimseleri çalıştıranlar işveren sayılırlar” denildi. Aynı hüküm 2008 yılında çıkan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na da girdi. Sadece “genel kadın” yerine “umumi kadın” ifadesi kullanıldı.
Yasaya göre, “umumi” kadınlar, diğer kadın işçilere sağlanan her türlü haktan yararlanabiliyor. Sigortalanmadıkları takdirde işvereni para cezaları bekliyor. İş kazası ve meslek hastalığı durumunda tedavi hizmeti ve iş göremezlik geliri alabiliyorlar. Kadın işçilere sağlanan istihdam teşviklerinden faydalanıyorlar. İşsiz kaldıkları dönemde, gerekli koşulları taşıdıkları takdirde Türkiye İş Kurumu’ndan işsizlik maaşı alabiliyorlar. Bir işverene bağlı olarak çalışan hayat kadınları işçi statüsünde istihdam edildikleri için daha kısa sürede emekli olmaya hak kazanabiliyorlar. Fakat, serbest çalışan kadınların sosyal güvenlik haklarından yararlanabilmesi için “isteğe bağlı sigorta” yaptırması gerekiyor. Bu durumda en az 9000 gün prim ödemeleri gerekiyor. Bu da daha zor emekli olmaları anlamına geliyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.