Hükümet ekonomide Mart ayında reform sözü verdi

Başbakan Davutoğlu hükümetin ekonomik eylem planını açıkladı. Davutoğlu petrolde yaşanan indirimlerin vatandaşa yansıtılacağını söyledi

18 Aralık 2014 Perşembe 11:01
Hükümet ekonomide Mart ayında reform sözü verdi






Hükümet ekonomide Mart ayında reform sözü verdi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, ekonomide yeni eylem planını açıklıyor. Davutoğlu Mart ayına kadar ekonomide uygulanabilir yeni bir dönem başlangıcı sözü verdi. Vergilerde yeni düzenlemeler yapılacağını söyleyen Davutoğlu kamuda araç savurganlığını da önleneceğini açıkladı.

Davutoğlu şöyle konuştu: "Ekonomimiz 2023 ve ötesini görecek şekilde, politikaları yönetiyoruz. Bütüncül bir bakış, reel sektör, finans sektör, makra ekonomik yapılanmalar, bütüncül bir persfektifle ele alınıyor.

Resmin bütününü analiz eden bir yaklaşımı sürdürmeyi devam edeceğiz. Ortaya çıkabilecek muhtemel krizleri rasyonel soğuk kanlı, krizi piyasalara hissettirmeden yönetmeye çalışıyoruz.

Türk ekonomisi bir taraftan krizden etkilenmeden krizi yönetiyor. Bir taraftan da uzun vadeli programları uyguluyor. Mart, Nisan gibi ilk uygulama sonuçlarını sizlerle paylaşacağız.

Ekonomimiz son 20 çeyrekte üst üste büyüdü. Son rakamlar beklentinin altın ancak dünyadaki büyümelere göre takdir görüyor. Kamu-özel sektör ilişkisi her zamankinden daha etkin.

AK Parti iktidarları öncesinde petrol fiyatları 20 dolardı. Sonrada 100 dolarlara kadar çıktı. Şimdi 60 dolar civarlarına düştü. Bu indirimleri vatandaşlarımıza yansıtıyoruz.

2015'teki indirimlere yönelik alternatif senaryolar geliştiriyoruz. Rusya gibi ülkelerdeki finansal iniş çıkışlar gelişmekte olan tüm ülkeleri etkiliyor."

Giriş konuşmasının ardından Davutoğlu, ikinci grup öncelikli dönüşüm programını açıkladı:

Üretimde Verimliliğin Artırılması Programı
Ekonomimizin en önemli meselelerinden birisi üretim verimliliğinin düşük olması. Bu programla verimlilik algısı genişletmeyi amaçlıyoruz. Bu başlık altında 59 eylem planlanıyor. KOBİ'leri sürekli gündemde tutacağız ve istihdama yönelik önemli katkılar sağlamaya çalışacağız.

Yurtiçi Tasarrufların Artırılması ve İsrafın Önlenmesi Programı

Bu program sayesinde israfı azaltmayı amaçlıyoruz. İktisatlı bir ekonomik alt yapıyı kurmaya kararlıyız. Bu başlık altında 74 adet eylem planı yer alıyor.

Uluslararası yükümlülükleri gözeterek lüks ve/veya ithalat yoğunluğu yüksek malları tespit edecek ve caydırıcı vergilendirme yapacağız. İçeride teknoloji yoğun, verimliliği artan sanayilere destek verirken dışardan gelecek lüks tüketim mallarına yönelik caydırıcı vergilendirmeler yapacağız.

İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Programı

Etkin bir biçimde denetlenen şeffaf bir piyasanın oluşmasını amaçlıyoruz. İstanbul'un ilk aşamada 25 küresel finans merkezi arasında yer almasını hedefliyoruz. Kamu ve özel sektörde uluslararası geçerliliği olan sertifikaya sahip uzman sayısını artıracağız.

Kamu Harcamalarının Rasyonelleştirilmesi Programı

Verimsiz harcamaları tasfiye edeceğiz. Kamuda taşıt edinmede israfı ortadan kaldıracak yaklaşım sergileyeceğiz. Akılcı ilaç programını yaygınlaştıracağız.


Son Güncelleme: 18.12.2014 11:11
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.