İHRACATÇIYA PAZARLAMA DESTEĞİ 50 KATTAN FAZLA ARTIRILDI

İSTANBUL, 19 Aralık () - İhracatçıların yurt dışı pazarlama faaliyetleri ve Türkiye'ye gelen alım heyetlerinin masrafları, uçak ve konaklama giderlerine ilişkin destekler 50 kattan fazla artırıldı. Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında,...

19 Aralık 2014 Cuma 09:24
İHRACATÇIYA PAZARLAMA DESTEĞİ 50 KATTAN FAZLA ARTIRILDI






İSTANBUL, 19 Aralık () - İhracatçıların yurt dışı pazarlama faaliyetleri ve Türkiye'ye gelen alım heyetlerinin masrafları, uçak ve konaklama giderlerine ilişkin destekler 50 kattan fazla artırıldı.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında, Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulu'nun "Uluslararası rekabetçiliğin geliştirilmesinin desteklenmesi" hakkında tebliği yayımlandı. Tebliğin desteklenecek kuruluşlar kapsamına, "ihracatçı şirketler ve yazılımcılar" dışında, "işbirliği kuruluşları ve Bakanlık" da eklendi ve giderlerin, İhracatı Geliştirme Merkezi yerine, "Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu’ndan (DFİF)"  karşılanması öngörüldü.

DESTEKLERDE PATLAMA
Tebliğde yapılan değişikliklerde destekleme miktarlarındaki artış dikkati çekti. 2010 yılındaki tebliğde, "Bu madde kapsamında, şirketlerin yıllık 50.000 ABD Dolarına kadar 3 (üç) yıl alacakları danışmanlık hizmetlerine ilişkin giderleri yüzde 70 oranında karşılanır" denilirken, değişiklikle bu destekler şöyle sıralandı:

"İşbirliği kuruluşunca bu Tebliğin 13 üncü maddesi kapsamında düzenlenen 10 adet yurt dışı pazarlama faaliyeti için her bir faaliyet başına 150.000 ABD Dolarına kadar, 10 adet alım heyeti faaliyeti için ise her bir faaliyet bazında 100.000 ABD Dolarına kadar, bu madde kapsamında yer alan giderlerin en fazla yüzde 75’i desteklenir."

Bunun yanında, destekler arasına "ulaşım" da eklenerek, "Yurt dışı pazarlama faaliyetlerinde bir şirket/işbirliği kuruluşundan en fazla 2 kişinin, alım heyetlerinde bir davetli yabancı şirket/kuruluştan en fazla 2 kişinin uluslararası ve/veya şehirlerarası ulaşımda kullanılan ekonomi sınıfı uçak, tren, gemi, otobüs bileti ile toplu taşımaya yönelik araç kiralama giderleri" eklendi.

Desteklere ayrıca "konaklama" da eklenerek, "Yurt dışı pazarlama faaliyetlerinde bir şirket/işbirliği kuruluşundan en fazla 2 kişinin, alım heyetlerinde bir davetli yabancı şirket/kuruluştan en fazla 2 kişinin, kişi başına günlük 300 ABD Dolarını geçmemek kaydıyla oda ve kahvaltı giderleri" denildi.

DESTEKLERDE ARTIŞ 50 KATI AŞIYOR
Destekleme miktarı 2010 tarihli tebliğde "yılda 35 bin dolar" düzeyinde kalırken, yeni tebliğdeki desteklerin tamamının kullanılması durumunda artış 50 katı da aşıyor.

Buna göre, şirketlerin yurt dışındaki 10 pazarlama çalışması "her faaliyet başına" 150 bin dolardan 1.5 milyon doları, Türkiye'ye gelecek 10 alım heyetinin de "her bir faaliyet bazında" 100 bin dolardan 1.0 milyon doları buluyor. Bu giderlerin "yüzde 75'ine" kadarı desteklendiği için, toplam 2.5 milyon dolarlık "faaliyetler"in 1 milyon 875 bin doları destek kapsamına alınmış oluyor. Yeni teşviklerin toplamı, 2010 tarihli teşviklerin 53 katına çıkıyor.

250 BİN DOLARLIK FAALİYET DESTEĞİ
Yeni tebliğe ayrıca, "Bu Tebliğ kapsamında projelerin işleyişine ve İşbirliği Kuruluşları ile şirketlerin kapasitelerinin geliştirilmesine yönelik Bakanlık tarafından gerçekleştirilecek faaliyetlere ilişkin giderler yıllık en fazla 250.000 ABD Doları ve yüzde 100 oranında desteklenir" desteği de eklendi.

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.