İmar affının maliyeti belli oldu: 1.896 TL ödeyene iskan

Seçimler öncesi hükümet, 15 milyona yakın ihtilaflı ev ve mülk sahibini ilgilendiren imar affının içeriği belli olmaya başladı. 

24 Nisan 2018 Salı 01:53
İmar affının maliyeti belli oldu: 1.896 TL ödeyene iskan






İmar affının maliyeti belli oldu: 1.896 TL ödeyene iskan


Hükümetin erken seçimlerden önce hazırladığı milyonlarca ev sahibini ilgilendiren imar affının içeriği ortaya çıkıyor. Çevre ve Şehircilik bakanlığı, 100 m2 büyüklüğündeki bir ev için ortalama 1900 TL'ye iskan izni vererek, devam eden ihtilafları kökten çözümleyecek..


BİNA İNŞAAT MALİYETLERİ BAZ ALINACAK


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı imar barışının detayları netleşiyor. Çürük olmayan, iskânsız yapılar kayıt altına alınarak iskân verilecek. İskan, bina inşaat maliyetinin yüzde 3’ü karşılığında olacak. Bu da 100 m2 ev için ortalama 1896 lira demek

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 15 milyon ihtilaflı yapıyı imar barışıyla kayıt altına alma planının detayları ortaya çıkıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, 26 milyon yapının yüzde 60’ını ilgilendiren kaçak yapılaşma sorununun çözümü için çürük olmayan bağımsız birimlerde vatandaşın imara ve iskâna aykırılığını bildirerek, cüzi bir ücret ödenmesi karşılığında kayıt altına alınmasını öngören düzenlemeyi Meclis’ten çıkaracaklarını açıkladı.

BAKAN ÖZHASEKİ NE DEMİŞTİ


Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Türkiye’deki 26 milyona yakın binanın yüzde 60’ının devletle ihtilaflı olduğunu belirtti. Özhaseki, cüzi bir bedel karşılığı imar barışı getireceklerini, elde edilecek gelirin ise kentsel dönüşümde kullanılacağını açıkladı. 
Özhaseki, neden böyle bir düzenlemeye gittiklerini şöyle anlattı: 

“Türkiye’de yaklaşık 25-26 milyon civarında bağımsız birimin yüzde 60’ının devletle ihtilaflı olduğu bir ortamdayız. İmara aykırılıklar var, işgaller var. Devletle ihtilaflı çözüm bekleyen yerler var. Mahkemelerde sürünen yerler var. Bu ülkede yüzde 60 mülk sahibi, devletle ihtilaflıysa buna bir çözüm getirmek lazım. Eğer şu an mevzuat uygulansın diyorsanız, kanun hem yıkılsın hem para cezası verilsin diyor. Hangi belediye yapıyor peki? AK Partili belediye mi, CHP’li belediye mi? Hiçbirisi yapamıyor. İzmir’in yüzde 62’si kaçak yarın ceza yazsınlar da göreyim. İstanbul Sarıyer’in yüzde 80’i, Üsküdar’ın yüzde 75-80’i kaçak. AK Partili belediye vatandaşa ceza yazsın da göreyim. Ceza kesmiyorlar ama yıkmıyorlar da. Adamın bahçesi 10 metre taştı diye yıkmak doğru mu o da tartışılır.”

İMAR AFFI İLE 3 MİLYAR TL KAYNAK

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın emlak vergisi için kullandığı bina inşaat maliyet bedellerinin gösterildiği cetvel baz alınarak yapılan hesapta, konutlar için bu tutar 750 liradan başlayıp 4 bin 548 liraya kadar gidiyor. Ancak, lüks ve 1’inci sınıf inşaatları çıkarırsak ortalamada normal 100 metrekarelik bir ev için iskân karşılığı ödenecek tutar bin 340 ile bin 896 lira düzeyinde olacak. Bakan Özhaseki buradan elde edilecek gelirin kentsel dönüşümde kullanılacağını açıkladı. ortalama iskân maliyeti ve itilaflı birim sayısı göz önüne alınarak yapılan hesapta yeni iskân verilmesi karşılığında 3 milyar TL’lik bir kaynak elde edilecek.

Son Güncelleme: 23.04.2018 23:00
Anahtar Kelimeler:
İmar Affı
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
adam köprü yemez 2018-05-08 15:18:34

iyi ki seçim var, sorunlar yeni hatırlandı.