İneklerin borcunu ödeyemeyen köylü icralık oldu

Mesut MADAN/YEŞİLOVA(Burdur), () - BURDUR'un Yeşilova İlçesi'nde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın desteklemelerinden yararlanarak, gebe düve alan köylüler borçlarını ödeyemeyince icralık oldu. Yaklaşık 2 milyon liralık borçla...

01 Mayıs 2015 Cuma 10:55
İneklerin borcunu ödeyemeyen köylü icralık oldu






Mesut MADAN/YEŞİLOVA(Burdur), () - BURDUR'un Yeşilova İlçesi'nde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın desteklemelerinden yararlanarak, gebe düve alan köylüler borçlarını ödeyemeyince icralık oldu. Yaklaşık 2 milyon liralık borçla karşı karşıya kalan köylüler, vadenin uzatılmasını istedi.
Yeşilova İlçesi'ne bağlı Orhanlı Köyü'nde oturan 40 aile, 2010 yılında Orhanlı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi aracılığıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Gebe Düve Projesi'nden yararlanarak, 2 yılı ödemesiz 5 yılda eşit taksitler halinde ödemek şartıyla toplam 2 milyon lira karşılığında 6'şar gebe düve aldı. Köylülerden bazıları ahır yaptırabilmek için de bakanlığın desteğinden yararlandı.
KİŞİ BAŞI BORÇ 50 BİN LİRA
Köylüler, hayvanlardan sağladıkları sütleri kooperatife satıp geçimlerini sağlamayı hedeflerken, borçların ödenmeye başlayacağı 2012 yılında ortaya çıkan şap hastalığı işleri tersine döndürdü. Köy 4 ay karantinaya alındı, bakanlık desteğiyle alınan toplam 240 hayvandan 70'i telef oldu. Köylüler ertesi yıl da kuraklıkla karşı karşıya kaldı. Ekonomik sıkıntıya düşen köylülerden bazıları ise bakım, yem ve veteriner masraflarından doğan borçlarını ödeyebilmek için hayvanlarını satıp köyü terk etti. Yaşanan süreçte borçlarını ödeyemeyen köylüler hakkında banka tarafından icra takibi başlatıldı. İcra sonrası hesapları dondurulan köylüler, süt gelirlerinden de oldu. Görüşmeler sonucu icra takibini durduran köylüler, şimdi kişi başı ortalama 50'şer bin lirayı bulan borcu ödeyebilmek için vadenin uzatılmasını istiyor.
'HAYVANCILIĞI CANLANDIRACAKTIK, YÜZÜMÜZ GÜLMEDİ'
Köy muhtarı Efrahim Tuncel, köyde hayvancılığı canlandırmayı hedeflediklerini belirterek şunları söyledi:
"Ama yüzümüz gülmedi. 2012 yılında şap hastalığı geldi, köyümüz yaklaşık 4 ay karantina altında kaldı. Arkasından saman fiyatları yükseldi, hayvan satış fiyatları düştü, ölümler oldu. Derken vatandaşlarımız yemciye, veterinere borçlandı. Borçlarını ödemek için de hayvanlarını sattı. Bu sefer de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na borçlarımızı ödeyemedik. Bakanlığa gidip yetkililerle görüştük ve yeniden yapılandırma talep ettik. Kişi başı yaklaşık 50 bin lira borcumuz var. Bakanlığın bu borcu uzun yıllara yaymasını istiyoruz."
'10 YILA YAYSINLAR'
Köylülerden Necdet İpek de, kderidye satın aldıkları 240 hayvanın  70'inin telef olduğunu kaydederek şöyle konuştu:
"Bundan dolayı mağdur olduk. İkinci yıl kuraklık vurdu. Yem sorunu yaşadık, ithal saman almak zorunda kaldık. Ödeme günü geldiğinde bankaya borcumuzu ödeyemedik. Borçlarımızı ödeyemeyince icra geldi. 6 ay öncesine kadar icralık olduğumuz için bankaya gelen hesaplarımıza el konuluyordu. Hayvan desteklerimize, süt paralarımıza el konuyordu. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na giderek bu borcu ödeyemeyeceğimizi söyledik, icra evraklarını geri çektirdik. Şu anda beklemedeyiz ne olacağını bilmiyoruz. Son ödeme tarihi 2017 fakat ödeme gücümüz yok. Borcumuzun yeniden yapılandırılmasını, 10 yıla yayılmasını talep ediyoruz." 
Hastalık ve kuraklık sonrası 3 hayvanı kaldığını anlatan Metin Dönmez de, "Devlet sıkıştırırsa 'elimizdeki bu' diyeceğiz. Bize destek olsunlar, borcumuzu ödeyeceğiz, uzun vadeli taksitlendirme istiyoruz" dedi.
FOTOĞRAFLI
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.