Irak'a Orman Ürünleri İhracatini Geriledi

Mustafa ERCAN/MERSİN, () - AKDENİZ Ağaç-Orman ihracatçıları Birliği (AKAMİB) Başkanı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Denetim Kurulu Üyesi Bülent Aymen,  Irak'ta yaşanan istikrarsızlık ve belirsizlik halinin ağaç ve orman...

06 Kasım 2014 Perşembe 13:07
Irak'a Orman Ürünleri İhracatini Geriledi






Mustafa ERCAN/MERSİN, () - AKDENİZ Ağaç-Orman ihracatçıları Birliği (AKAMİB) Başkanı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Denetim Kurulu Üyesi Bülent Aymen,  Irak'ta yaşanan istikrarsızlık ve belirsizlik halinin ağaç ve orman ürünleri sektörünü derinden etkilediğini dile getirerek, ihracatta gerilemenin yaşanmasına neden olduğunu söyledi.
Bülent Aymen, ekim ihracatının son durumu ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Türk ihracatçısının dünyanın bütün pazarlarında adeta unvan maçlarına çıktığını belirten Aymen, "Irak’ta çok darbe aldık ama henüz yıkılmadık. Özellikle Kuzey Irak’ta yaşanan istikrarsızlık ve belirsizlik hali Türkiye’nin ama en çok başkanı olduğum ağaç ve orman ürünleri sektörünü derinden etkiledi. Son dönemdeki istatistiklere bakacak olursak, Irak en çok ihracat yaptığımız ülke sıralamasında ekim ayında 3'üncülüğe gerilemiş görünüyor. Buna rağmen genel anlamda artan ihracat rakamları, yüreğimize bir nebze olsun su serpiyor" dedi.
İhracatta en büyük kaybın ağaç ve orman ürünleri sektöründe yaşandığını ifade eden Aymen, "Ekim ayı Türkiye geneli yüzde 6,7 artış, ilk 10 aylık Türkiye geneli yüzde 5,6 artış, AKİB ilk 10 aylık; yüzde 5 artış, AKAMİB ağaç ve orman ürünleri sektöründe ekim ayı; yüzde 7 azalış, AKAMİB ilk 10 aylık; yüzde 2 azalış oldu. Rakamlar bize genel artışa rağmen ihracatı darbe alan sektörler hakkında kesin bir bilgi veriyor. İşin temeline indiğinizde ise en büyük kayıp Irak pazarındadır. Akdeniz İhracatçı Birlikleri bünyesindeki sektörler içinde en sert düşüşü başkanı bulunduğum Ağaç-Orman Birliği yaşadı. AKAMİB Başkanı olarak çeşitli platformlarda dile getirdiğimiz, çözüm yolları aradığımız navlun maliyetlerinin yüksekliği, Irak’ta yaşanan olaylar nedeniyle düşen ihracat, girdi maliyetlerinin yüksekliği, hammadde temininde yaşanan sıkıntı ve fiyatların yüksekliği en çok bölgemizi ve de ağaç-orman sektörünü vurdu. Irak, ekim ayında ihracat-ülke sıralamasında 3'ncü sıraya düştü. Irak, uzun zamandır Türkiye’nin dış ticaretinde önemli partnerlerden biri olmuştur. Irak, Türkiye genelinden en fazla ihracat yapılan 2'nci ülke iken ekim ayında 3'ncü ülke konumuna düştü. Irak'a yapılan ihracatın yüzde 22,6 oranında gerilediğini görüyoruz" diye konuştu.
OLAYLAR DIŞ TİCARETE SEKTE VURUYOR
Gelinen noktada Irak’ta yaşanan olayların, Türkiye’nin dış ticaretinin gelişimine sekte vurduğuna işaret eden Aymen şöyle devam etti:
"Bütün yumurtaları tek sepette saklamak, Irak’ta başımıza gelenin aşağı yukarı bir özetidir. Buradan çıkaracağımız ders ise ihracat pazarlarımızı riski minimize edecek şekilde ürün-ülke eşleştirmesi yaparak çeşitlendirmek ve yaymak olmalıdır. Bu şekilde herhangi bir pazarda yaşanacak daralma, diğer pazarlar tarafından daha rahat kompanse edilebilir. İhracatçımız yanı başında yaşanan olaylar ile kaybetmekte olduğu  pazarlarını yerine yenilerini koyarak revize etmeyi başarıyor, ancak KOBİ’lerimizin navlun maliyetleri yüksek olan bazı ürünler için sıkıntıda olduğunun en önemli göstergesi AKAMİB’in yaşadığı ihracat düşüşüdür. Ağırlıklı pazarları Irak, Suriye, İran olan sektör arayışlarını sürdürmekte, Rusya Federasyonu’nda kendine çıkış yolları aramaktadır" 
BİR ARAYA GELMELİYİZ
Aymen, yeni pazar arayışları için çabalarının sürdüğünü de vurgulayarak şunları söyledi:
"Irak'a  2011’de 561 milyon, 2012’de 712 milyon, 2013’te 816 milyon dolar, 2014 yılı ilk 10 ayında 543 milyon dolarlık ağaç mamulleri ve orman ürünleri ihracatı gerçekleştirildi. Pazardaki kayıp açıkça ortadadır. Suriye, Mısır, Libya gibi yine önemli pazarlarda, iyileşmeler göze çarpmakla beraber, ağaç ve orman ürünleri sektörüne acil müdahale gerektiğini düşünüyoruz. Zira navlun maliyetinde yakın pazarlar gibi görünse de güvenlik, siyasi olaylar nedeni ile navlun fiyatları tavan yapmış durumdadır. Girdi maliyetlerinin yüksek olması ihracatçıyı fiyat rekabetinde geri sıralara atmaktadır. Ham maddenin pahalı ve teminin zorluğu noktasında ise devlet ve özel sektör işbirliğini daha ileri noktalara taşınması gerekmektedir. Markalaşma ağaç ve orman ürünleri sektörümüzün mutlaka geçirmesi gereken bir süreçtir. Ürünümüzün kalitesini kanıtladığımızda biz pazarı değil, pazardaki alıcılar bizleri arayacaktır. Başka deyişle ağaç ve orman ürünleri acil müdahale gerektiği ortadadır. Tabi bu noktada konunun tarafı tüm paydaşların, devlet, özel sektör bir araya gelerek, yol haritasının çizilmesi gerekmektedir. Geç kaldığımızı her gün Türkiye’nin, bölgemizin ve sektörümüzün kaybıdır"

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.