Kamu lojmanları satılıyor: Öncelik içinde oturan memurun

Maliye Bakanlığı, kamu kurum ve kuruluşlarına ait en az 100 bin lojmanın satışı için düğmeye bastı. Hazine satışlardan 10 milyar liralık gelir bekliyor. Satış işlemleri 2018 yılında başlayacak. İhalelere, lojmanlarda oturan memurlar girerse, öncelik kamu çalışanına verilecek.

27 Eylül 2017 Çarşamba 20:01
Kamu lojmanları satılıyor: Öncelik içinde oturan memurun






Kamu lojmanları satılıyor: Öncelik içinde oturan memurun


Kamu kurumlarına ait lojmanlar 2018 yılında satışa çıkarılıyor. Halen içinde oturan memurlar, ihaleye girerse öncelik kamu çalışanına verilecek... Kent merkezlerinde kalan lojmanların satılma süreci, kurumlara ait taşınmazların Maliye Bakanlığı'na devri ile başlayacak.

Satış için ihaleye çıkarılacak olan lojmanlardan elde edilecek olan gelir hazineye kalacak. Satışa konulacak olan lojmanlarda öncelik "Bakım giderleri yüksek olan binalar"a verilecek. Hazine'nin lojman satışından hedeflediği gelir oldukça yüksek. En az 10 milyar liralık bir gelir elde edilmesi hedefleniyor. Lojmanların kurumlara olan koruma, onarım ve bakım maliyetleri ile emlak vergilerinin getirdiği yük göz önüne alınınca, kamu kurumları ciddi bir yükten kurtulacak.

LOJMAN SATIŞLARI 2001'DE BAŞLADI

Kamu kurumlarına ait lojmanların ihale yoluyla satılma süreci 2001 yılında başladı. Sık sık gündeme gelmesine rağmen aradan geçen 15 yıllık sürede satışlar ortaya çıkan hukuki sorunlar yüzünden aksadı. 2015 yılı rakamlarına göre kamu kurumlarının elinde 236 bin lojman bulunuyor. Güvenlik güçleri ile adli personelin kullandığı lojmanlar bu sayıya dahil. Eğitim tesisleri, tatil kampları gibi sahil bölgelerde yer alan 2 binin üzerinde tesis yine bu sayının içinde yer almıyor. Bu tesislerin neredeyse tamamı, sadece 2 ay kullanılıyor, geri kalan dönemde atıl bekletiliyor. Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün hesaplarına göre en az 100 bin lojman konut olarak satılabilecek niteliğe sahip.


AÇIKLAMA MALİYE BAKANI AĞBAL'DAN GELDİ


Maliye Bakanı Naci Ağbal, lojman düzenlemesi konusunda şu bilgileri verdi:

"Kamunun elinde çok sayıda lojman olarak kullanılan eski binalar var. Bunlar depreme dayanıklı değil. Esasen bu binaların yıkılması gerekir. Bazen de şehirlerin merkezi noktalarında kalmış lojmanlar var. Bunların da buralardan kaldırılması lazım. Bu lojmanların birçoğunun ne tapusu ne de oturma ruhsatı var. Bakım masrafları da yüksek. Hükümet olarak bu durumda olan lojmanlarla ilgili yeni bir yasal düzenlemeyi Meclise getiriyoruz. Asgari 10 yıldan fazla ömrü olan, şehir merkezlerinde kalan kamu lojmanlarını Maliye Bakanlığı marifetiyle elden çıkaracağız. Esasen bu binalar, satın alındıktan sonra kullanılmayacağı için yıkılıp yerlerine yeni binalar yapılacak. Bu yerleri, ihaleyle en fazla bedeli verene satacağız. Kat mülkiyeti tapusu olan lojmanlarda, içinde oturan memurlarımız da ihalede oluşan en yüksek bedeli verirse öncelikle onların alım hakkı olacak. Tabii burada savunma, güvenlik, adalet gibi birimlerin kullanıldığı yerler için satış söz konusu olmayacak. Bu lojmanların satışlarından elde edilen gelirler, yine öncelikle yeni lojmanların yapımında kullanılacak."

Taşınmazlar kullanıcısına satılacak

Hazineye ait olup, belediye mücavir alanında tarımsal amaçlı kullanılan arazilerin kullanıcılarına doğrudan satışının önünün açıldığını belirten Ağbal, satın alınan arazilerin, sadece tarımsal amaçlı kullanılacağına dikkati çekti. Ağbal, 2011 yılında çıkarılan 2B Kanunu'nu anımsatarak, şunları kaydetti:

"Bu kanunla belediye mücavir alan sınırları dışında bulunan tarım arazilerinin kullanıcılarına doğrudan satışına imkan veren bir düzenleme yaptık. Bu arada, belediye mücavir alan sınırlarında olan ve tarım arazisi olarak kullanılan Hazineye ait yerlerin satışına ilişkin yoğun talepler oldu. Torba yasa tasarısında yapacağımız düzenlemeyle bu taşınmazların da kullanıcılarına doğrudan satışına imkan sağlayacağız ancak bu defa taşınmazı piyasa fiyatı ne ise o fiyattan satacağız. Bizden bu yeri alan vatandaş da araziyi sadece tarımsal amaçlı kullanmaya devam edecek."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.