Karademir: Buğdayda verim kaybı beklenmiyor

ZİRAAT Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Semih Karademir, önceki yılların aksine bu sezon buğdayda verim kaybı olmayacağını söyledi. Türkiye'de yılda yaklaşık 22 milyon tonluk buğday üretimi gerçekleştirildiğini bildiren...

07 Mart 2015 Cumartesi 11:39
Karademir: Buğdayda verim kaybı beklenmiyor






ZİRAAT Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Semih Karademir, önceki yılların aksine bu sezon buğdayda verim kaybı olmayacağını söyledi.
Türkiye'de yılda yaklaşık 22 milyon tonluk buğday üretimi gerçekleştirildiğini bildiren Semih Karademir, bunun 1.2 milyon tonunun Adana'dan karşılandığını hatırlattı. Düzensiz yağışlar nedeniyle geçen yıl Türkiye'nin birçok bölgesinde olduğu gibi Adana'da da yüzde 30'luk verim kaybı yaşandığını belirten Karademir, erkenci buğday yetiştirilen Adana'da ekimin 15 Kasım- 15 Aralık tarihleri arasında yapıldığını, bu dönemde ekilen buğdayların 15 Ocak'a kadar yeterli yağmuru alması gerektiğini vurguladı. Karademir, "Buğday bu süreçte yeterli suyu ve besini aldı. İyi verim için çimlenip yeterince kardeşleme yaptı. Adana buğdayı Türkiye'nin ilk hasat edilen ürünüdür. Kentte mayıs ayı sonlarında başlayan buğday hasadı, başka bölgelerde hasat daha geç olduğu için buğday piyasasını belirler. Buğday piyasası da, verim kaybı olmadığı için olumlu etkilenecek" dedi.
'HASTALIKLARA DİKKAT
Kuraklık yerine fazla yağış nedeniyle buğdayda hastalık riski bulunduğunu da anlatan Karademir, şu uyarılarda bulundu:
"Yağış fazla olduğu için buğdayda pas, külleme ve septoria yaprak lekesi gibi hastalıklara karşı dikkatli olunmalı. Üreticiler ve yetkililer, bu hastalıklara karşı koruyucu mücadeleyi yürütmeli. Aksi takdirde buğday üretiminde ciddi verim kaybı olabilir. Bu yıl kuraklık yaşanmaması sevindirici ancak tedbirli olunması gerek."


FOTOĞRAFLI

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.