Kış lastiği alırken dikkat: Bayat lastik tuzağına düşmeyin

Bayat lastikler nasıl anlaşılır? Uzmanlar kış lastiği kampanyaları sırasında araç sahiplerinin son kullanma tarihi geçmiş ürünlerle kandırıldığı uyarısında bulunuyor... Aman dikkat

29 Kasım 2015 Pazar 04:34
Kış lastiği alırken dikkat: Bayat lastik tuzağına düşmeyin







Kış lastiği alırken dikkat: Bayat lastik tuzağına düşmeyin

Kış lastiği zorunluluğunun ceza kapsamına alınmasının ardından, çoğu büyük market raflarını dolduran kampanyalı lastiklere aman dikkat. Tüketiciye elde kalmış bayat lastikleri sattığı ortaya çıkan marketlerin tuzağına dikkat çeken uzmanlar son kullanma tarihi geçmiş ürünlerin araç sahiplerinin can güvenliğini riske attığı konusunda uyarıyor.

KIŞ LASTİĞİ TAKMAYANA CEZA: 571 TL

Yeni yasa ile 1 Aralık tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan kış lastiği zorunluluğu kış mevsimi boyunda denetlenecek. Kurala uymayanlara şehirlerarası trafikte 571 TL ceza kesilecek. Kış lastiği takmayan araçaların şehirlerarası yük ve yolcu taşımasına ise izin verilmeyecek.

Kış aylarında kaza sayısı artıyor. Her yıl karlı ve buzlu zeminde yaklaşık 20 bin adet kaza meydana geliyor. Bu yüzden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı (UBAK) 2012'de yolcu ve yük taşıyan ticari araçlara, kış lastiği kullanma zorunluluğu getirdi. Kış lastiği yönetmeliğiyle kaza sayılarında azalma sağlanması hedefleniyor.


LASTİKLERİN ÜRETİM TARİHİ NASIL GÖRÜLÜR?

Lastiklerin üretim tarihinden itibaren kullanım ve bekleme ömrü 4 yıl olarak biliniyor. Çoğu satıcıların araç lastiklerini uygun koşullarda bekletmediği için bu süre bazen 2 yıla kadar düşebiliyor. Ancak standartlara uygun koşullarda rafta tutulduğu bilinse bile lastikler için belirlenen kullanım süresi en fazla 4 yıl olarak hesaplanıyor.

Özellikle kampanyalı satışlarda üretim yılı ve kaynağı şaibeli lastikler büyük marketlerin raflarında tükeciye sunuluyor. Bu lastiklerin bayat olduğunu anlamanın en kestirme yolu lastik markasının hemen altında yer alan 4 haneli rakama dikkat etmeli.
Rakamların anlamı ise ilk iki hanesi üretim haftasını, son iki hanesi ise üretim yılını ifade ediyorb Resimde görülen rakamların anlamı ise 2004 yılının 27. haftasında üretilmiş otomobil lastiği var. Üretim tarihinin üzerinden 4 yılı geçmiş lastiklerin kullanım sırasında risk taşıdığını belirten uzmanlar bu tür kampanyalarla hem aracınızı hem de hayatınızı riske atmamanız konusunda uyarıyor..
Son Güncelleme: 29.11.2015 04:42
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.