KOBİ'lere yönelik alacak sigortasına devlet destekli model

Başbakan Yardımcısı Şimşek, "KOBİ'leri alacaklarını tahsil edememe riskine karşı koruyacak alacak sigortasının yaygınlaşmasını sağlamak üzere, devlet destekli milli bir model üzerinde çalışıyoruz." dedi.

01 Nisan 2018 Pazar 12:24
KOBİ'lere yönelik alacak sigortasına devlet destekli model






ANKARA (AA) - Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şirket bilançolarının ortalama yüzde 30-40'ını oluşturan alacakların etkin yönetiminin KOBİ'ler için hayati öneme sahip olduğunu söyledi.

Alacakların tahsilatında yaşanan problemlerin, şirketlerin likiditesini ve karlılığını olumsuz etkilediğine hatta bazı durumlarda şirketlerin iflasına neden olduğuna işaret eden Şimşek, şirket iflaslarının yaklaşık dörtte birinin tahsil edilemeyen alacaklar nedeniyle gerçekleştiğini belirtti.

Şimşek, Türkiye'de KOBİ'lerin, alacaklarından kaynaklanan riskleri yaygın olarak çek, ipotek gibi ürünlerle bertaraf etmeye çalıştığını anımsatarak, bu çözümlerin alıcı firmalar üzerinde komisyon yükü gibi maliyetler yarattığını dile getirdi.

Alacak sigortasının alternatif bir ticaret finansman yöntemi olduğuna dikkati çeken Şimşek, bunun finansmana ulaşma imkanını, ilave teminata gerek olmadan mümkün kıldığını anlattı.

Şimşek, bu sigorta sayesinde firmaların tahsilat ve risk yönetimini bir nevi bu alanda uzman sigorta şirketlerine devrettiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Böylelikle firmalar pazarlama ve satışa daha çok zaman ayırabilmekte, kredi değerliliği yüksek alıcılarla çalışma olanağı bulmakta, ölçülebilir riskler alarak yeni pazarlara ulaşabilmektedir. Sigorta kapsamındaki sorunlu alacaklar için tahsilat takibi ve hukuki işlemlerle bu işlemlere ilişkin masrafları sigorta şirketlerine devredebilmektedir."

Türkiye'de alacak sigortasını halihazırda daha çok büyük uluslararası firmalar, bu şirketlerin Türkiye'deki iştirakleri ve bazı büyük kurumsal firmalarla kısıtlı sayıda ticari ölçekli firmaların yaptırdığını ifade eden Şimşek, talep ve arz ayağındaki sorunlar nedeniyle KOBİ ölçeğinde bu sigortanın yaygınlığının bulunmadığını bildirdi.

"Devlet destekli model üzerinde çalışıyoruz"

Şimşek, alacakları tahsil edememe riskine karşı koruma sağlayan alacak sigortasının KOBİ'ler arasında yaygınlaşmasını sağlamak üzere, Hazine Müsteşarlığınca devlet destekli milli bir model üzerinde çalışıldığını bildirdi.

Çalışmanın hem KOBİ'lerin uygun koşullarla bu sigortaya erişimini mümkün kılacak hem de sektöre yeni imkanlar yaratacak etkin bir modelin dizaynını amaçladığını vurgulayan Şimşek, modelin, mevcutta işleyen alacak sigortası piyasasını bozucu bir etki yapmayacak ve sigortacılık sektörü açısından herhangi bir dışlama etkisi oluşturmayacak şekilde tasarlandığını dile getirdi.

Halk Sigorta AŞ'ye görev

Şimşek, kurulacak milli modelle KOBİ'lerin tahsilat risklerinin, ihtiyaçlarıyla uyumlu alacak sigortası sayesinde, belirlenen standartlar ve sürdürülebilir bir model çerçevesinde yönetilmesinin planlandığını belirterek, şunları kaydetti:

"Mevcut durumda prim tutarlarının yüksek olması, riski yüksek alıcılardan alacaklara teminat verilmemesi veya poliçe süresince yapılan incelemelerde başta riskli olmayan ve limit tahsis edilen alıcıların daha riskli hale gelmesi durumunda bunlara teminat verilmemesi KOBİ'lerde kredi sigortası nezdinde memnuniyetsizlik yaratıyor. Ayrıca vade süresi, bilanço dışı varlıkların risk değerlendirmesinde dikkate alınamaması gibi bazı sorunların da milli bir model çerçevesinde aşılabileceğini ve bu ürünün KOBİ'ler nezdinde yaygınlaşmasına katkı sağlayacağını düşünüyoruz."

Sigortacılık Kanunu'nun teminat bulunamayan risklere yönelik Olağandışı Riskler Yönetim Merkezi (ORYM) oluşumuna imkan tanıdığına dikkati çeken Şimşek, bu kapsamda, KOBİ ölçeğinde ticari alacak sigortası kapsamındaki riskler için, Halk Sigorta AŞ'nin ORYM olarak görevlendirilmesini planladıklarını söyledi.

Şimşek, "Halk Sigorta AŞ ülkemizde KOBİ ölçeğinde tecrübesi ve portföyü en geniş kamu bankası olan Halk Bankası AŞ'nin iştiraki olması, aynı zamanda KOBİ'lere yönelik sigortacılık ürünlerinde önemli bir portföyünün bulunması nedeniyle bu organizasyonu yönetmek üzere uygun görülmüştür." dedi.

Mehmet Şimşek, kurulacak yapıda, risk değerlendirmesi sürecinin hızlı bir şekilde yapılabilmesi amacıyla çeşitli veri kaynakları üzerinden skorlama mantığıyla fiyatlama yapılmasının ve tazminat süreçlerinin daha hızlı sonuçlandırılmasının amaçlandığını bildirdi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.