Körfez Köprüsü'nde kopan halatı Japon ekip söktü

Mustafa BAĞDİKEN/DİLOVASI (Kocaeli), () - İZMİT Körfezi Geçiş Köprüsü'nde, catwalk (kediyolu) halatlarından birinin kopmasının ardından, Dilovası ayağı önünde denize sarkan halatlar, yapımı üstlenen firmanın Japonya'dan getirttiği...

06 Mayıs 2015 Çarşamba 11:10
Körfez Köprüsü'nde kopan halatı Japon ekip söktü






Mustafa BAĞDİKEN/DİLOVASI (Kocaeli), () - İZMİT Körfezi Geçiş Köprüsü'nde, catwalk (kediyolu) halatlarından birinin kopmasının ardından, Dilovası ayağı önünde denize sarkan halatlar, yapımı üstlenen firmanın Japonya'dan getirttiği özel ekipler tarafından söküldü. Her iki hat üzerindeki tüm kediyolu montajları da söküldü, yeni hat çekimine başlandı. 
İstanbul-İzmir karayolu yolculuğunu yaklaşık 3,5 saate indirecek olan Gebze-Orhangazi-İzmir otoyol projesinin en önemli geçiş noktası olan Körfez Köprüsü'nde çalışmalar normal seyrederken, Şubat ayı başında iki yakayı biraraya getiren her biri 8'er tonluk halatlar çekildi. Bunların üzerine de işçi ve mühendislerin çalışacağı  catwalk (kediyolu) montajına başlandı. Ancak geçen 21 Mart'ta, batı yönündeki bu halatlardan biri Hersek Burnu'ndaki ağın üzerinde bulunan bağlantı yerindeki parçanın kopması sonucu, İzmit Körfezi'ne düştü.
Olay sırasında hat üzerinde çalışanın olmaması olası bir faciayı önlerken, İzmit Körfezi'ne gemi giriş çıkışı birkaç gün durduruldu. Bu olayın ardından, kazadan kendisini sorumlu tuttuğu belirtilen Japon Başmühendis Kishi Ryoichi de bir mektup bırakarak intihar etti. 

Büyük bir şok yaratan bu olayın ardından bir ayı aşkın süre köprü ayaklarındaki bağlantı yerlerinde incelemeler yapıldı. Uzun süre, Dilburnu ayağındaki bağlantı yerinden denize sarkan ve üzerinde kediyolu montajı da bulunan hat kaldırılamadı. Riskli ve çok tehlikeli olduğu için üstlenici Japon firması, Japonya'dan özel ekip getirterek bunları güvenli bir şekilde indirdi. İki ayak arasındaki bağlantı yerleri, yurt dışında yaptırılan yenileri getirilerek monte edildi. İki hat arasındaki kabloların çekimine de yeniden başlandı.    Daha önce yapılan açıklamalarda, Haziran ayında tabliyeler de döşenip üzerinden yürüyerek geçilebilecek hale geleceği belirtilen Körfez Köprüsü'nde, bu olay nedeniyle program birkaç ay gecikme bekleniyor. Köprünün araç trafiğine yıl sonunda açılıp açılmayacağı ise bu aksaklık nedeniyle bilinmiyor. 

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.