Köylü'nün kredi borcu kabusu oldu, zincirleme kefalet köyü bitirdi

Köylülere cazip şartlarda verilen krediler, geri ödenemez duruma gelince bankalar köylülerin tarlasına evine araçlarına el koymaya başladı.

16 Aralık 2016 Cuma 22:41
Köylü'nün kredi borcu kabusu oldu, zincirleme kefalet köyü bitirdi






Köylü'nün kredi borcu kabusu oldu, zincirleme kefalet köyü bitirdi


Köylülerin bankalardan çektikleri krediler başlarına bela oldu. Uşak'a bağlı Banaz Düzkışla köyü sakınlari birbirlerine kefil olarak zincirleme kredi çekerek borçlarını ödeme yoluna gidince 1.5 milyon liraya varan faiz yükü adeta bellerini büktü. 36 haneli köyün 32’sine icra geldi. İşte Düzkışla köyünün banka faiz batağında çektiği çile

TRAKTÖR, DANA, TARIM MAKİNASI ALDILAR

Köylülere cazip şartlarla kredi pazarlayan uyanık banka şubeleri, her bir kredi için de tarıma yapacakları yatırımla kazançlarının artacağını, kredi borçlarını rahatlıkla ödeyecekleri vaadinde bulundu. Ancak köydeki hesap, ilçedeki banka şubesine uymadı. Kuraklık, şap hastalığı, ani ölümler, birbirlerine kefil olan köylülerin yakasını bırakmadı.

BORCU KREDİ İLE ÖDEMEYE ÇALIŞTILAR

Uşak’ın Banaz İlçesi’ne bağlı Düzkışla Köyü sakinleri farklı bankalardan tarım kredisi çekti. Taksitleri ödeyemeyince de birbirlerini kefil göstererek, yeni kredi aldılar. Ancak o kredileri de geri ödeyemediler. 36 haneli köyün 32’sine icra geldi. 5 ev mühürlendi, 2 traktör satıldı. Arazilerin birçoğu bankalar tarafından satışa çıkarıldı. Toplam borç 1.5 milyon TL’yi buldu.

İŞ İŞTEN GEÇİNCE PİŞMAN OLDULAR

Köylüler çektikleri kredinin pişmanlığını yaşarken elde avuçta bir şey kalmadığı için ödemeler için kara kara düşünüyor. Köy Muhtarı Alpay Duman, 2006-2008 arasında daha çok tarımsal kredi olmak üzere çeşitli sebeplerle, farklı tarihlerde kredi çektiklerini söyledi. Tarım ve hayvancılık yapmak için çektikleri kredilerle tarlaya, hayvana yatırım yaptıklarını belirten muhtar, “Ama paralar geri kazanç olarak cebimize dönmedi. Köyümüz dağlık, arazimiz, suyumuz az, kuraklık var. Çevre köylerde şap hastalığı olduğu için hayvancılık da yapamıyoruz. Ektiğimiz ürünler çürüyor. Taksitlerimizi ödeyemez hale gelince de bu hallere düştük” dedi. Köy sakinlerinin kredi taksitlerini ödeyemeyince bu kez başka bankalardan kredi çekmeye başladığını anlatan Duman, “Zincirleme bir şekilde birbirimize kefil olduk. Annem, babam bana, ben arkadaşıma kefil oldum. Arkadaşım öldü, onun borcu benim üstüme kaldı. Annem ve babam da bana kefil oldu, benim borcum da onların üstüne kaldı, evleri icralık oldu” diye konuştu.

3 AYRI BANKADAN KREDİ

İcra borçları yüzünden bankalara 300 bin TL borçlanan Mustafa Şimşek, 2010’da nohut ekmek ve gayrimenkul işi yapmak için tarım kredisi çektiğini söyledi ve şunları anlattı:

“Babam bana kefil, ben de yeğenime kefil oldum. Yeğenim taksitlerini ödeyemedi. Onun borçları benim üstüme kaldı. Benim de işlerim kötü gidince, borçlarım babamın üstüne kaldı. Borçları kapatabilmek için 3 ayrı bankadan kredi çektim. Şu an perişan bir durumdayım.”

 
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.