KSO Başkanı Zeytinoğlu'ndan ihracat uyarısı

Mustafa BAĞDİKEN/İZMİT (Kocaeli), () - KOCAELİ Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, TÜİK tarafından açıklanan Mart ayı dış ticaret rakamlarını değerlendirirken, "Bu performansla Orta Vadeli Program’da...

01 Mayıs 2015 Cuma 11:35
KSO Başkanı Zeytinoğlu'ndan ihracat uyarısı






Mustafa BAĞDİKEN/İZMİT (Kocaeli), () - KOCAELİ Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, TÜİK tarafından açıklanan Mart ayı dış ticaret rakamlarını değerlendirirken, "Bu performansla Orta Vadeli Program’da öngörülen 173 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmamız zor" dedi.
Türk sanayiinin lokomotim kuruluşlarını barındırması ve Türkiye ihracatının yüzde 13'ünün buradan gerçekleştirilmesi nedeniyle, ihracattaki iniş ve çıkışlar Kocaeli'de hemen hissedilebiliyor. Yıllık hedefe ulaşılabilmesi için her ay ortalama 14.5 milyar dolarlık ihracat yapılması gerektiğine dikkat çeken Ayhan Zeytinoğlu, Ocak ve Şubat aylarında ihracatın 12.3 milyar dolar seviyelerinde gerçekleştiğini, mart ayında ise ihracatın 12.5 milyar dolar seviyesinde kaldığını belirterek ederek sadece 3 aylık dönemde yıllık hedeften 6.5 milyar dolar uzaklaşıldığını söyledi.
DÜŞÜŞ İYİ YORUMLANMALI
Mart ayında ihracattaki yüzde 14.4’lük düşüşün iyi yorumlanması gerektiğini; yüzde 6.1 düşüşle 18.7 milyar dolar olan ithalatın gerileme hızına göre ihracattaki düşüşün çok daha hızlı olduğuna dikkat çeken Ayhan Zeytinoğlu, bunun aylık dış ticaret açığının artması anlamına geldiğini söyledi.

İhracatın yanı sıra ithalat, dış ticaret açığı ve dış ticaret dengesi ile ihracatın ithalatı karşılama oranlarındaki gelişmeleri de yorumlayan Ayhan Zeytinoğlu şunları söyledi:
"3 aylık dönemde ihracat yüzde 7.5 gerileyerek 40.1 milyar dolardan 37.1 milyar dolara, ithalat yüzde 9 gerileyerek 57.1 milyar dolardan 52.2 milyar dolara düştü. Aynı dönemde dış ticaret açığı yüzde 12.5 gerileyerek 17.3 milyar dolardan 15.1 milyar dolara düştü. Bu arada dış ticaret hacmi de 97.5 milyar dolardan 89.4 milyar dolara gerilerken, ihracatın ithalatı karşılıma oranı yüzde 69.8’den yüzde 71’e çıktı. Bu performansla Orta Vadeli Program’da öngörülen 173 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmamız zor."
DIŞ TİCARET HACMİ DÜŞERSE YENİ SIKINTILAR OLUR
İhracat artmadıkça dış ticaret hacminin düşmesinin de yeni sıkıntılara yol açabileceğine dikkat çeken Başkan Zeytinoğlu, ileri teknoloji ürünlerinin ihracattaki payının da ayrıca değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, "İmalat sanayi ürünleri ihracatında ileri teknoloji ürünlerinin payı yüzde 3.7’de kaldı. Bu durum ihracatta katma değerli ve yüksek teknolojiye sahip ürünlere yönelmenin de kolay olmayacağını gösteriyor" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

 

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.