"Küresel rekabette başarılı olmak için yenilik tiryakisi olmalıyız"

İstanbul, 6 Mayıs () - Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Cansen Başaran-Symes, küresel rekabette başarılı olmak için "yenilikçilik tiryakisi olmak" gerektiğini vurguladı. TÜSİAD, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik...

06 Mayıs 2015 Çarşamba 16:57






İstanbul, 6 Mayıs () - Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Cansen Başaran-Symes, küresel rekabette başarılı olmak için "yenilikçilik tiryakisi olmak" gerektiğini vurguladı.

TÜSİAD, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) tarafından gerçekleştirilen 12. Teknoloji Ödülleri açılışına ilişkin basın toplantısında konuşan Cansen Başaran-Symes, "Biz TÜSİAD olarak üç kurumun 1997 yılında başlattığı bu birlikteliği çok kıymetli buluyor, uzun yıllar devam etmesini diliyoruz. Burada teknolojide öne çıkaran kuruluşlara verilen teknoloji ödüllerinin bir marka olmasından duyduğumuz memnuniyeti sizlerle bir kez daha paylaşmak istiyoruz" dedi.

Teknoloji Ödülleri ile yenilikçi ürün ve teknoloji geliştirmenin rekabetçi pazarlarda başarının ve sürdürülebilirliğin kaçınılmaz gereği olduğu konusunda sanayicilerii ve kurumları bilinçlendirmeyi amaçladıklarını vurgulayan Başaran-Symes, "Belki de çok daha önemlisi kamuoyunun, girişimcilerin ve gençlerimizin bu konudaki duyarlılığını artırmak" dedi.

Teknoloji, araştırma ve geliştirme sürecinin "hiç bitmeyen maraton" olduğuna işaret eden Başaran-Symes, "Burada hayallerine sınır tanımayanlar kazanıyor. Biz de hayallerine sınır tanımayanlara bu ödülle aslında bir ortam yaratıyoruz" dedi ve ekledi:

"Geçmişte 2000’li yılları hayal ederken, robotların hakimiyetinde, uçan arabalara binilen, hatta uzun mesafeler için ışınlanılan bir dönem olarak hayal ederdik. Bunların bir kısmı tam olarak hayata geçmedi. Ancak, bugün için geçmişteki bu hayaller hiç zorlayıcı değil. Şimdi düşünelim. Gençlerimizin 2050 yılı için nasıl hayaller var? 2050 yılı için şimdiki çocuklara ne gibi teknolojilerin dünyaya hakim olacağı sorulduğunda,  holografik iletişimi çok yakında görüyorlar. İleri düzeyde yapay zekaya sahip robotlarla hayatlarını sürdüreceklerini ve teknolojinin de çok ucuz olacağını düşünüyorlar. "

Sözlerini, "2050 yılında doğan bir çocuk tam bir global dünya vatandaşı olarak dünyaya gelecek ve yüzde 45 ihtimalle 150 yaşına kadar yaşayacak; çünkü, bu çocukların gen haritası belli ve kişiye özel ilaçların üretildiği bir çağda yaşayacaklar" diye sürdüren Başaran-Symes, "Daha akıllı endüstriler, akıllı şehirler ve sonunda daha akıllı bir dünya söz konusu olacak. Bizim işte böyle bir dünyaya hazırlanmamız gerekiyor" dedi.

TÜSİAD olarak, bu teknoloji dünyasında çağın gerisinde kalmamak için bilgi toplumu olmanın, teknolojinin, Ar-Ge’nin önemini her fırsatta vurguladıklarının altını çizen Başaran-Symes, "Orta gelir düzeyinden kurtulan ülkelere baktığımızda bunu teknolojik gelişmelere imza atan şirketleri ve dünya pazarlarına sundukları ürün ve markalarla, yenilikçi ürünlerle başarabildiklerini görüyoruz" dedi.

Teknoloji üretme ve inovasyon kapasitesinin, eğitimin niteliğinden ayrı ve bağımsız bir kavram olarak değerlendirilemeyeceğini belirten Başaran-Symes, "Geleceğin bilimsel ve teknolojik gelişmelerinin temelini oluşturan STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), yani 'fen, teknoloji, matematik, mühendislik' alanlarında insan gücünü en iyi şekilde yetiştirebilmeliyiz" dedi ve şöyle devam etti:

"Ülkemizde teknolojiye yatırım yapan şirketlerin ve nitelikli araştırmacı insan gücünün katkısıyla büyüttüğümüz Teknoloji Ödülleri’nin 12.sinin başvuru sürecini bugün başlatıyoruz. Başvuruların sayılarının bu sene artmasını ümit ediyoruz. Etkinliğimizin özel sektör içerisinde heyecan verici bir yarış olduğunu görmekten çok mutluyuz. Bugünün acımasız küresel rekabet ortamında, kazananlar tarafında olmak istiyorsak, amaç, neler olabileceği üzerine fikir yürütmek değil, nelerin olmasını sağlayabilirim diye hayal kurmak olmalıdır. Hayallerimize sınır tanımayalım; 'yenilik tiryakisi olmak zorundayız'."

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.