Madenciden Ttk'ya Alacak Davası

Durmuş SEVİNDİK/ZONGULDAK, () - GENEL Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun (TTK), Torba Yasa'da yer alan maden işçisine en az 2 asgari ücret kadar ücret uygulamasını...

21 Ekim 2014 Salı 13:31
Madenciden Ttk'ya Alacak Davası






Durmuş SEVİNDİK/ZONGULDAK, () - GENEL Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun (TTK), Torba Yasa'da yer alan maden işçisine en az 2 asgari ücret kadar ücret uygulamasını yerine getirmeyerek 3 bin 600 işçiye eksik ödeme yaptığını söyledi. Alabaş, kurum hakkında İş Mahkemesi'ne alacak davası açacaklarını belirtti.
GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte sendika salonunda düzenlediği basın toplantısında, Torba Yasa'nın yürürlüğe girmesiyle en az iki asgari ücret uygulamasının kentte faaliyet gösteren birçok özel maden şirketi tarafından uygulandığını, ancak TTK'nın dün itibari ile ödenen maaşlarda bu uygulamayı yerine getirmediğini söyledi.
Madencilik sektöründe taşkömürü ve linyit üretiminde yeraltında çalışan maden işçilerine 2 asgari ücretten az başlangıç ücreti verilemeyeceğini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bakanı Faruk Çelik'in kamuoyuna açıkladığını hatırlatan Alabaş, şöyle konuştu:
"Dün itibariyle TTK'da iki asgari ücret uygulamasının altında ücret alan 3 bin 600 işçi var. Devletin çıkardığı yasaya göre günlük işçiye ödenmesi gereken en düşük 75 lira 60 kuruş. Ancak bir kamu kuruluşu olan TTK, 'Ben 75 lira 60 kuruştan adam çalıştırmam, 55 liraya, 60 liraya günlük yevmiyeli adam çalıştırırım' diyor. Bu mantık doğru bir mantık değildir. Kamu kurumunun devletin çıkardığı yasayı uygulamaması anlaşılır bir tutum değildir."
TTK YANLIŞ HESAPLAMA YAPIYOR

İlgili bürokratlarla yaptıkları görüşmelerde 75 lira 60 kuruşluk ücretin altında yevmiyesi olanların günlük ücretinin buraya yükseltileceğini, bunun başlangıç ücreti olacağını öğrendiklerini, işçilere bu doğrultuda bilgi verdiklerini ifade eden Alablaş, şöyle devam etti:
"Şimdi kurumda bazı bürokratlar zorlama yorumlarla, ikramiyelerimizi ve sendikal kazanımlarımız olan sosyal haklarımızı da hesaba katarak yıllık ortalamadan hareketle aylık geliri ve oradan da günlük gelirimizi hesaplamaya kalkıyorlar. Yani TTK, Gelir Vergisi Kanunu'ndaki ücret tarifini Torba Yasa'ya endeksleyerek, 'ikramiyeleri, sosyal hakları, sendikanın toplu sözleşmeyle almış olduğu kazanımları da buna dahil ederim, iki asgari ücreti öyle bulurum' diyor. Mantık dışı bir uygulamaya gitmeye kalkıyor. Çalışanların günlük yevmiyelirini 75 lira 60 kuruştan hesaplaması gerekirken yine eski ücretlerinden hesaplayarak 53, 55 ve 60 liradan tahakkuk ettirdi. Bürokrat arkadaşımız yasada yeni bir şey keşfetmişçesine çevresini ikna etmeye çalışıyor."
Söz konusu yasa maddesini kaleme alan bürokratlar ve müsteşarla görüşüp durumu anlattığını, onların da buna tepki gösterip TTK'nın çok zorlama bir yorum yaptığını söylediklerini anlatan Alabaş, "TTK bu yasayı kendi zorlama yorumuyla değerlendirdi ve iki asgari ücreti uygulamayarak bizim alacaklarımızı kesti. Biz bir yandan ilgili bakanlıklara şikayetlerimizi yaparken, öte yandan İş Mahkemesi'ne alacak davamızı açacağız. Er ya da geç bu hakkımızı alacağız ve mahkemeden doğacak kurum zararının ilgili bürokratlara rücu edilmesi için de hukukun gereğini yapacağız."

FOTOĞRAFLI
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.