Maliye Bakanı Şimşek: 25 Yapısal Dönüşüm Alanı Tespit Ettik

Saffet YENİGÜN/ KEMER,(Antalya),() - MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, "Biz uzun süredir bir reform planı üzerinde çalışmaktayız. 25 yapısal dönüşüm alanını tespit ettik. Yapısal dönüşüme ilişkin şu anda çok daha detaylı...

18 Ekim 2014 Cumartesi 20:31
Maliye Bakanı Şimşek: 25 Yapısal Dönüşüm Alanı Tespit Ettik






Saffet YENİGÜN/ KEMER,(Antalya),() - MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, "Biz uzun süredir bir reform planı üzerinde çalışmaktayız. 25 yapısal dönüşüm alanını tespit ettik. Yapısal dönüşüme ilişkin şu anda çok daha detaylı mikro düzeyde atacağımız reform adımlarını nihai şekle getiriyoruz. Yani 25 alana ilişkin bin 200'ün üzerinde reformdan bahsediyoruz" dedi.
Türkiye Ekonomi Kurumu (TEK) tarafından Antalya'nın Kemer İlçesi'nde düzenlenen 'Küresel İstikrar ve Büyüme ve İktisadın Durumu' konulu 4'üncü Uluslararası Ekonomi Konferansı (UEK- TEK 2014), Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın katılımıyla başladı.
‘TÜRKİYE YÜZDE 5 BÜYÜDÜ’
18- 20 Ekim’de gerçekleştirilecek konferansın açılışında konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 3 gündür grip nedeniyle rahatsız olduğunu söyledi. Konuşmasında ekonomideki yapısal reformlara ilişkin açıklamalarda bulunan Maliye Bakanı Şimşek, "Türkiye aslında son 10 yılda küresel krize rağmen, Avro bölgesindeki borç krizine rağmen, etrafımızdaki jeopolitik gerginliklere rağmen çok olumsuz Arap baharı sonrasındaki gelişmelere rağmen, çok da fena olmayan bir büyüme gerçekleştirerek yüzde 5 büyüme elde etmiştir. Dünya Bankası tanımına göre biz şu anda uyguladığımız orta vadeli programın sonunda yüksek gelir grubu ülkeler arasına girmeyi ümit ediyoruz" dedi.
‘25 ALANA İLİŞKİN BİN 200 REFORM’
Türkiye’nin 2023 vizyonundan bahseden Maliye Bakanı Şimşek, şöyle dedi: "Şu anda bu projeyi gerçekleştirmek için siyasi planda çok güçlü bir siyasi istikrarımız var. 2023 planlarımız çok iddialı olsa da önemli olan Türkiye'nin bu hedeflere doğru yürümesidir. Biz uzun süredir bir reform planı üzerinde çalışmaktayız. 25 tane yapısal dönüşüm alanını tespit ettik. Bu 25 yapısal dönüşüme ilişkin şu anda çok daha detaylı mikro düzeyde atacağımız reform adımlarını nihai şekle getiriyoruz. Yani 25 alana ilişkin bin 200'ün üzerinde reformdan bahsediyoruz. Bu alanlar hakikatten Türkiye'nin katma değer zincirinin yukarı çıkması, tasarruflarını artırması, enerjide dışa bağımlılığını azaltması, eğitimde kaliteyi arttırması, yani beşeri sermayenin kalitesini artırması gibi birçok alanı kapsamaktadır. Tabi bu reformların bir kısmını seçimleri beklemeden uygulayabileceğimizi ümit ediyorum. Esas itibariyle 2015-2019 yılında Türkiye’de ümit ediyorum ki yeni bir seçim olmayacak. Eğer ki 2015’teki seçimleri de şu andaki kamuoyu yoklamaları çerçevesinde güçlü bir destekle biz kazabilirsek bu reform planını uygulayarak Türkiye’yi tekrar nispeten büyüme patikasına oturta bileceğiz."
Türkiye’nin 12 yıl önce mali olarak sürdürülebilir bir noktada olmadığının kaydeden Maliye Bakanı Şimşek, o dönem yüksek açıkları ve borçları olan ülkede bugün mali disiplinin neredeyse kurumsallaştığını aktardı. Bakan Şimşek, şöyle devam etti: "Mali kural yok, ama mali kural olsaydı, eğer biz başarılı olup mali kuralı uygulasaydık rakamlar bundan daha iyi olmayacaktı. Şu anda mali kural olmadan mali kural varmış gibi çok güçlü bir mali politika yürütüyoruz. Genel devlet açığı bu sene Avrupa ile OECD ülkeleriyle karşılaştırılabilir açık 0.8 yani milli gelirin yüzde 0.8'i. Burada Lüksemburg, Litvanya gibi ülkeleri bir kenara bırakırsanız Avrupa Birliği'nde en iyi ikinci performans bizde. Almanya bizden biraz daha iyi ama Avrupa'nın en iyi mali performanslardan bir tanesi mali politika da bizde. 2017'de fazla vermeyi ümit ediyoruz. İlk defa belki Türkiye devlet olarak fazla verecek. Daha yeni orta vadeli programı açıkladık. Ben bunu oldukça gerçekçi olarak buluyorum. Hatta daha iyi performans bile ortaya koyabiliriz."
‘DENGELİ BÜYÜME ÇOK ÖNEMLİ’
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ise küresel ekonomik gelişmelere bakıldığı zaman dengeli büyümenin Türkiye için çok önemli olduğunu söyledi. Türkiye'nin taahhütlerini Onuncu 5 Yıllık Kalkınma Planı ve Orta Vadeli Program çerçevesinde verdiğini belirten Erdem Başçı, Türkiye'de büyümeyi sağlayacak temel unsurun diğer ülkelerden farklı olarak tasarrufların artırılması olduğuna işaret edip, çabaların da bu yönde olduğunu kaydetti. Türkiye'nin daha dengeli büyümeye yönelik politikalar tasarladığını vurgulayan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Onuncu 5 Yıllık Kalkınma Planı çerçevesinde 25 alt başlıkta bin 200'den fazla eylemin yakında hükümet tarafından açıklanacağını belirtti.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.